Fiecare individ are propriul adevăr! A încerca să îi anulezi “adevărul” personal, construit cu mai multe sau mai puține argumente, nu reprezintă decât o luptă inutilă, atunci când adevărul personal este deja exprimat public. Fie ca vorbim de un public restrâns, rețele sociale, platforme de comunicare cu acces limitat, fie că vorbim de informațiile oficiale ce sunt diseminate, chiar obligatoriu în condițiile actuale (pandemia de COVID 19), în spațiul media, adică acolo unde vizibilitatea “adevărului”, tot personal (personaj colectiv, dar tot limitativ), exprimarea sentențioasă, cel mai adesea, nu lasă loc niciunei “mutatis mutandis” (lat.- „a schimbat ceea ce trebuie schimbat” sau „odată ce au fost făcute modificările necesare”. ). Totul este categoric. De ce? Pentru că “adevărul personal” este bazat pe FRICĂ!

Acea frică ce generează panică. Aproape toți se tem de consecințele panicii generalizate, pentru că acest scenariu anulează ordinea socială, ierarhii (oricare ar fi acestea) până și realațiile interumane, de la colectivităti restrânse (națiuni, orașe, sate, cartiere, etc) și până la cele familiale. Instinctiv, frica, iar mai apoi panica generalizată, reduc individul la o ființă gregară, dominată de instincte primordiale. Toate simulările și situațiile limită (experimente, chiar de dată recentă) au arătat, empiric, acest lucru. Diferențele sunt făcute doar de nivelul de stres la care sunt supuse colectivitățile și indivizii. Care este nivelul de stres actual, în cazul pandemiei de coronavirus? Greu de răspuns. Totuși, pentru a nu uita amănuntul esențial, am ales să fac această primă referire la situația actuală tocmai pentru a aminti că România, oricât de mult le-ar plăcea unora să creadă că reprezentăm ținta predilectă a tuturor conspirațiilor mondiale, nu este decât conjunctural și periferic parte a ceea ce se întâmplă- Pandemia de COVID 19.

Nu ieșim cu bine, dacă vom ieși cu bine, din ceea ce se întâmplă, decât dacă înțelegem asta și acționăm ca atare, nemaicăutând vinovați, fie înlăuntrul granițelor, fie în afara lor ( mai mult decât păguboasă atitudinea blamării “italienilor” noștrii, ce s-au întors în România să ne infecteze “pentru că sunt inconștienți”). Nimeni nu este sub un clopot de sticlă, iar “italienii” puteau să fie “hawaienii” veniți în vizită, sau “laponii” sau oricine altcineva. Ar fi fost cineva, până la urmă. Asta pentru că, se pare, trebuia să se întâmple, iar asta nu are legătura cu noi. Cum gestionăm noi situația nu este nici mai bine, nici mai prost, decât în alte părți, indiferent de cât de multe greșeli vor face unii sau alții, dintre cei ce iau decizii. Pentru o mai corectă înțelegere a situației am să prezint situația din perspectiva altora. Referirile următoare au ca sursă cel mai important ziar, la aceast moment, din lume. Este vorba de New York Times. Așadar.
Scenariul fricii?

Sub titlul “Worst-Case Estimates for U.S. Coronavirus Deaths” (articolul original poate fi regăsit accesând acest link) cei de la NYT prezintă scenariile, pe US, în cazul epidemiei de COVID 19. Scenarii realizate de cei de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention și de la mai multe universități de renume din întreaga lume. Scenarii ce nu au fost date publicității, oficial, după cum spun și cei de la NYT (articolul a apărut în data de 13 martie si a fost updatat în data de 14 martie).
Între 160 și 214 milioane de americani ar putea fi infectați în cursul epidemiei. Ar putea dura luni, chiar un an, cu epidemia concentrată în anumite zone, pentru diferite perioade de timp. Între 200.000 si 1,7 milioane de americani ar putea deceda în această perioadă. Ar putea fi între 2,4 milioane si 21 de milioane de americani ce ar avea nevoie de spitalizare în acestă perioadă, ceea ce ar duce la prăbușirea sistemului national medical de sănătate. SUA au, la momentul actual, o capacitate de 925.000 de paturi de spital. Mai puțin de o zecime decât necesarul pentru persoanele ce se vor afla intr-o situație critică. În actualul sezon,în Statele Unite, de gripă au murit între 20.000 si 50.000 de persoane.
New York Times
Deocamdată atât. Recomand lectura articolului amintit în debutul acestui material ( sunt necesare cunoștințe medii de limba engleză pentru a înțelege esența și a interpreta informațiile la adevărată lor valoare).