Cele mai mari două state din UE au decis să reintre în carantină (parțială sau aproape totală) din cauza epidemiei de COVID-19. Franța si Germania au anunțat, aproape concomitent (28 septembrie) noile măsuri restrictive, ce vor fi aplicate la nivel național (de fiecare dintre cele două state în parte). Lock-down-ul sau carantina parțiala la care au recurs cele două state europene vor afecta întreaga Uniune Europeană.
Iată regulile ce vor fi aplicate în cele două state amintite.
Franța
„Am decis că trebuie să reintrăm începând de vineri în izolarea care a stopat virusul. Măsura este valabilă pentru întreg teritoriul naţional. Avem nevoie de simțul responsabilității din partea tututor. Rămâneți acasă cât mai mult posibil, respectați regulile sanitare. Succesul împotriva epidemiei depinde de simțul civic al fiecăruia dintre noi”
E. Macron (președintele Franței într-o intervenție televizată, 28 octombrie.
Creșele, școlile, colegiile și liceele vor rămâne deschise, evident, prin respectarea unor protocoale de sănătate mai stricte”, a spus președintele francez. În schimb, Universitățile se vor închide, iar cursurile se vor desfășura online.
Emmanuel Macron a indicat că frontierele externe vor rămâne închise „cu câteva excepții”. „Desigur, francezii din străinătate vor putea reveni acasă. Vor efectuate teste rapide. Niciun călător nu va putea intra pe pământul francez dacă nu suntem siguri că nu este purtătorul virusului”, a spus Macron.
Se vor putea efectua în continuare vizite în centrele/casele de bătrâni. Cimitirele vor rămâne deschise. La fel ca în primăvara, francezii vor putea să meargă la consulatații medicale, să își facă cumpărăturile sau să iasă la aer.
Nu vor fi permise întâlnirile în grupuri și vor fi interzise întrunirile cu public. Unitățile care asigură servicii publicului vor fi închise. Statul va acorda sprijin de până la 10.000 de euro pe lună companiilor care sunt închise administrativ. Șomajul parțial va fi reînnoit pentru angajați și angajatori.
Germania
“Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămână. Trebuie să acţionăm acum”, a spus şefa guvernului de la Berlin, avertizând că situaţia este foarte serioasă şi că Germania se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului, în cazul a trei sferturi dintre noile persoane infectate neputându-se descoperi de la cine a fost contractat virusul.
„Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în câteva săptămâni”, a mai atenţionat A.Merkel.
Noile restricţii, vor fi aplicate din 2 noiembrie. Acestea prevăd limitarea reuniunilor la maxim 10 persoane din două gospodării diferite.
Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi bazinele de înot vor fi închise, iar concertele anulate.
De asemenea, populaţia este îndemnată să evite călătoriile neesenţiale. Înnoptările în hoteluri vor fi permise doar pentru călătoriile în scop profesional necesare, călătoriile în scop turistic fiind interzise.
Cancelarul a anunţat de asemenea un nou program de ajutor de urgenţă, în valoare de zece miliarde de euro, pentru companiile afectate de restricţiile antiepidemice.
În ultimele 24 de ore Germania a înregistrat 14.964 de noi cazuri de COVID-19 şi 85 de decese