Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște ( COS Târgoviște, cum a fost cunoscut) nu mai există. Iar asta nu de ieri de astăzi, ci cam din momentul 2002, când societatea a fost cumpărată, de la Statul Român, de către un grup din Rusia. Combinatul, devenit ulterior Mechel Târgoviște, iar mai apoi revenind la denumirea de COS Târgoviște, are o istorie extrem de complicată, ce pentru a fi în înțeleasă pe deplin ar fi necesare, probabil, mii de pagini de lecturat.
Începând din 2020 societatea (aflată în insolvență de 13 ani, din cei 20 în care a fost deținută de acționari ruși) a încetat să mai existe, personalul fiind trimis în șomaj, iar societatea în faliment, practic (aproximativ 1200 de oameni eru angajați, la acel moment). În martie 2022, activele funcționale ( cea mai mare parte a combinatului) au fost cumpărate de grupul italian Beltrame, ce a anunțat că, pe lângă suma de achiziție (aproximativ 38 milioane de euro), va investi 500 de milioane de euro, în următorii 5 ani de la preluare, pentru a face din COS Târgoviste cel mai important actor în ceea ce privește producția de fier beton din România.
Momentan, combinatul târgoviștean este singurul producător de oțel beton din România, o materie primă, pentru construcții în primul rând, ce a fost importată, de România, în totalitate, începând din 2019 (peste 1-1,5 milioane de tone anual).
În data de 23 iunie 2022, noul acționariat al combinatului târgoviștean (devenit acum Donalam Târgoviște), a organizat o conferință de presă (prima) în care a fost anunțat oficial că a fost reluată producția de oțel beton de la Târgoviște, dar care sunt și planurile de acțiune, pentru viitor. Iată principalele declarații:
“Pentru relansarea activității combinatului, compania Beltrame a recrutat până în prezent apropre 300 de angajați( n.m.-281 în data de 23 iunie, iar nivelul de salarizare este identic cu cel de la Donalam Călărași, societate deținută, de asemenea, de grupul Beltrame), o parte dintre aceștia fiind foști angajați ai COS Târgoviște, iar până la final de iulie intenționează să ajungă la un număr de 450 de angajați.
Într-o primă fază, vor ieși de pe porțile combinatului Donalam Târgoviște circa 10.000 tone de oțel-beton/ lună, iar în 2023 capacitatea de producție va crește la circa 30.000 tone/lună, însemnând peste 300.000 tone/an. Astfel, fabrica va asigura României circa jumătate din necesarul intern de oțel-beton pentru construcții, care este în jur de 600.000 – 700.000 de tone anual. În prezent, România importă în totalitate acest material din țări precum Bulgaria sau Turcia.
<<Reluarea producției interne de oțel-beton, un sector esențial al siderurgiei, reprezintă un pas important pentru reindustrializarea României și va oferi țării o gură de oxigen în criza materialelor de construcții, generată de pandemie și conflictul din Ucraina. Cu ajutorul investițiilor programate în modernizarea și dezvoltarea facilităților de producție, combinatul din Târgoviște va redeveni un pilon de susținere pentru economia românească>>, a declarat Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame.
Viziunea grupului Beltrame este să transforme vechea oțelărie într-o unitate de producție competitivă la nivel european, atât ca eficiență, cât și din punct de vedere al mediului. În următorii 5 ani vor fi investiți aproximativ 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, iar 80% din buget va fi alocat achiziției de tehnologii care permit reducerea emisiilor de carbon, creșterea eficienței energetice și tranziția către o economie circulară, prin reutilizarea resurselor și reducerea la minimum a deșeurilor. Până în al cincilea an al investiției, vor fi generate aproximativ 1.000 de locuri de muncă pe plan local.
Pe lângă punerea în funcțiune a fostei oțelării, Beltrame se află în faza finală de autorizare a unei fabrici verzi de oțel-beton și sârmă laminată, care va fi construită tot pe amplasamentul de la Târgoviște. Noua oțelărie va fi cea mai avansată din lume din punct de vedere tehnologic și va avea cel mai redus nivel de emisii de gaze cu efect de seră din industrie. Proiectul include și construirea unui parc fotovoltaic, cu putere instalată de 100 – 120 MW și dotat cu sistem de stocare a energiei, care va alimenta unitățile de producție.
Odată cu finalizarea acestei fabrici verzi, preconizată în 2024, capacitatea totală de producție a Donalam Târgoviște va fi de aproximativ 700.000 – 800.000 tone de oțel-beton și sârmă laminată anual. În sectorul construcţiilor, consumul total intern de oţel – beton ṣi sârmă este de circa 1,5 milioane tone/an.
Pentru 2022, grupul Beltrame estimează o cifră de afaceri de circa 140 de milioane de euro în România, un nivel similar cu cel din 2021.
Veștile mai puțin bune
Cei de la Beltrame au preluat un colos industrial, dar unul cu picioare de lut. În urma fostului patronat a rămas, la propriu, un dezastru. În cazul în care a mai rămas ceva. Întreaga zonă a combinatului (în interior) seamănă mai degrabă cu o junglă, în care, din loc în loc, răsare câte o clădire dacă nu pe jumătate ruinată cel puțin aproape de a se prăbuși.
Halele industriale au rămas aproape neschimbate (cele care mai sunt în picioare) din anii ´70 ai secolului 20, adică de când a fost construit combinatul. Echipamentele (unele pe care se lucrează și acum) nu pot inspira încredere, chiar și “văzute din avion”. Din imediata vecinătate senzația este și mai acută.
Momentan, ceea ce produc cei de la Donalam Târgoviște (oțel beton) reprezintă mai mult o probă a echipamentelor, fiind necesare investiții uriașe (de altfel și anunțate), pe a aduce echipamentele de producție la condiții de siguranță și, probabil, profitabilitate, în viitorul imediat.
Acordurile de mediu, pentru ceea ce se produce acum, urmează a fi luate (în integralitatea lor) în perioada următoare. Fostul COS Târgoviște, înainte de a fi închis definitiv (în anul 2020, atunci de când nu s-a mai lucrat practic) a avut mari probeleme de mediu, fiind amendat, cu sume de ordinul sutelor de mii de lei, de autoritățile statului român, pentru poluarea produsă.
Cu alte cuvinte, plecând de prezumția de bună credință, se poate spune că cei de la Beltrame au “pariat”(destul de mult) pe un succes viitor ( atât de bussines, cât și pentru comunitatea târgovișteană) prin investiția de la Târgoviște. Alternativa, în lipsa unei investiții de acest fel, ar fi fost oricum demolarea totală a combinatului și vânzarea terenului, de către foștii proprietari ai combinatului (cu alte cuvinte altă afacere cu doar un singur beneficiar). Cât de bine plasat a fost “pariul” celor de la Beltrame, prin investiția de la Donalam Târgoviște (noua titulatură a COS Târgoviște) rămâne de văzut.
1 Reply to “(Foto-Video) Donalam Târgoviște (fost COS) a reînceput producția de oțel-beton. Ce a mai rămas din combinat, după patronii ruși”