(FOTO) Orașul “uitat”- O poveste cu…”Contagioase”

Am aflat că o parte a Târgoviștei, pe care târgoviștenii s-au obișnuit (oarecum) să o considere “uitată”, de vremuri și oameni, va reveni la viață. Fosta Secție de Boli Infecțioase, a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște (SJUT) ar putea fi reabilitată, după ce de mai bine de 6 ani este abandonată, fiind acum într-o stare de aproape ruină. A fost abandonată de câteva zeci de ani, dar asta este, probabil, o poveste mult prea complicată, pentru a fi expediată în doar câteva rânduri.

CJ Dâmbovița-4 decembrie 2020

Conform unei declarații a actualului președinte al CJ Dâmbovița (citat de gazetadambovitei.ro): “Clădirea va fi reabilitată pe fonduri europene. În perioada 2021-2027 o axă importantă pentru regiunea SUD-Muntenia, unde vor fi foarte mulți bani alocați, va fi pentru clădirile publice din subordinea Consiliilor județene și locale.Vreau să am o discuție cu colegii mei pentru a vedea ce utilitate să dăm acestei clădiri, dar cu siguranță această clădire va face parte dintr-un proiect pe care îl vom depune la finanțare.” Ar fi spus, conform gazetadambovitei.ro, actualul președinte al CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

5 decembrie 2020 (fosta secție Contagioase, a SJUT)

Plecând totuși de la prezumția de bună credință ( în treacăt fie spus, o prezumție ce este din ce în ce mai greu a fi asumată, în România, din păcate, deoarece experiența promisiunilor politice, din ultimele decenii, ne-ar îndemna mai degraba la altceva) ar fi, totuși, câteva amănunte, probabil că interesante, pentru târgovișteni în primul rând, ce ar merita a fi amintite. Amănunte ce vizează istoria recentă a unui ansamblu de clădiri, nu doar o clădire, (din centrul orașului), ce a fost abandonat, până acum cel puțin, și care vreme de decenii a fost cunoscut ca: “Secția de Contagioase a Spitalului”.

“Contagioasele” ba la stat, ba la județ, ba mutate

5 decembrie 2020

În anul 2010 (în cadrul unui proces, ce a cuprins mai multe etape, ce a demarat în debutul anilor 2000) se decide (guvernamental) să se procedeze la Marea Descentralizare (necesară fără doar și poate, sistemul centralizat dovedindu-și ineficiența cronică în ceea ce privește sistemul sanitar românesc), prin care spitalele din România trec de la Ministeul Sănătății în administrarea Consiliilor Județene /(sau locale) Astfel, prin H.G.:

SJUT -septembrie 2020

Începând cu luna iunie 2010 (.n.m se elaborează), un pachet normativ care conturează cadrul juridic necesar pentru descentralizarea a 370 de spitale publice dintr-un număr total de 433, aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii.

Fosta secție “Boli Contagioase” a SJUT 5 decembrie 2020

Între spitalele ce sunt “transferate” în ograda consiliilor județene (cele 370) se numără și SJUT, spital ce cuprinde și Secția de Boli Infecțioase (“Contagioasele” de la Târgoviște). Clădirile ce compun secția ( de pe strada Rodnei, la vremea respectivă) sunt amplaste în imediata vecinătate a Școlii numărul 2 din oraș (Școala “Ioan Alexandru Brătescu Voinești ) din aceasta perspectivă nefiind deloc cea mai inspirată poziționare a unei secții de spital, unde sunt pacienți contagioși.

Școala nr.2 (vis-a-vis de fosta secție de “Contagioase”)
5 decembrie 2020

Până în anul 2014, Secția de Boli Infecțioase continuă să funcționeze pe același amplasament, clădirile “beneficiind”, și înainte și după 2010, de aceiași “grijă” a autorităților- Bani pe sponci, reparații minimale, degradare sigură și constantă.

Noua secție de Boli Infecțioase a SJUT (iunie 2020)

În 2014, autoritatea sub a cărei competență își desfăsura activitate SJUT, respectiv CJ Dâmbovița, decide mutarea secției de infecțioase, cu personal și aparatură, în alte clădiri ale spitalului, tot la Târgoviște. Cea mai mare parte este mutată în locația de pe strada I.C. Brătianu, o locație ce, în momentul de față (2020), reprezinta “punctul 0” în ceea ce privește lupta cu COVID-19 (spațiul a fost luni bune destinat doar bolnavilor infectați cu COVID-19, din Dâmbovița).

Mutarea se face după o investiție de 280.000 de lei (bugetul SJUT) în reamenajarea spațiului ( ce în trecut a funcționat ca Maternitate a SJUT) de pe strada “I.C. Brătianu”. Prilej de fotografii și tăiat de panglici. După mutare, în locația din strada Rodnei, se așterne tăcerea.

5 decembrie 2020 (fosta secție de Boli Contagioase)

Asta pentru că, practic, ansamblul de clădiri și tot spațiul aferent ajunge repede o ruină insalubră, de unde “întreprinzătorii locali” au mai sustras ce au mai putut sustrage, iar mai apoi au lăsat locul tuturor napăstuiților sorții, ce au găsit locul prielnic (mijlocul orașului) pentru un acoperiș deasupra capului (din păcate nu doar atât). Nimeni, fie că vorbim de stat (ministerul Sănătații) sau de autorități locale (CJ sau Primărie) nu a făcut aproape nimic pentru fosta secție de contagioase, cu excepția unor sporadice ridicări de gunoi (locul devenise la un moment dat o adevarată groapă de gunoi). De fiecare dată explicația a fost: Nu se mai poate face nimic acolo.

După 6 ani se vorbește de reabilitare

Poate surprinzător, după 6 ani de abandon al spațiului, clădirile, în cea mai mare parte a lor, sunt încă în picioare. Aproximativ oricum. Acum se vorbește despre reabilitare. O reabilitare însă doar ipotetică, pentru că este amintită posibilitatea întocmirii unui proiect prin care sa se acceseze fonduri europene, în cadrul financiar 2021-2027.

Și în eventualitatea în care proiectul (ipotetic, după cum aminteam) va primi finanțare, mai devreme de câțiva ani (probabil mai aproape de 2027 decât de 2021 nu se va întâmpla nimic), dacă până la vremea respectivă “Contagioasele de la Târgoviște” vor mai fi în picioare. Foarte adevărat este că acum, în 2020, se vorbește despre o reabilitare a clădirii, dar de o utilitate incertă a acesteia, după eventuala reabilitare. În treacăt fie spus, este puțin probabil că ansamblul de clădiri să poată redeveni secție de Infecțioase a SJUT. Asta pentru că noua secție (bulevardul “I.C. Brătianu”), reabilitată în 2014 cu 280.000 de lei, a mai fost “văruită“, între timp, cu 160.000 de lei ( hotărâre a CJ Dâmbovița din aprilie 2019) și mai face și obiectul unui proiect de reabilitare, cu multe milioane de lei, depus la CNI, spre aprobare și finanțare (deocamdată este vorba doar de promisiuni și studii de fezabilitate, nimic mai mult). Astfel că este aprope clar că noul sediu (strada I. C. Brătinanu) va beneficia de atenția necesară pentru extindere și funcționare în condiții optime ( la standarde occidentale, după cum este leit-motivul vremurilor, când se vorbește despre reabilitări).

5 decembrie 2020

Între timp, la Târgoviște, o filă din povestea orașului continuă să reziste, încă, în picioare. Cu siguranță zidurile au mai auzit promisiuni. Ecoul însă a fost aproape inexistent, iar situația este cea de acum. În rest… este doar tăcere.

(Fotografiile din acest material sunt realizate în data de 5 decembrie 2020).

1 Reply to “(FOTO) Orașul “uitat”- O poveste cu…”Contagioase””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *