A.S. (Ante Scriptum)
Următoarele rânduri ar fi putut, la fel de bine, să fie așternute sub titlul “Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns”, iar motivul pentru care a fost ales titlul de mai sus a fost doar acela că autorul a considerat că o explicație mai detaliată a subiectului abordat este necesară, încă din titlul articolului. Asta pentru a nu exista confuzii, cu privire la natura informației, ulterior lecturării titlului.
Marcel Ciolacu și…promisiunea de mai bine

Foto: Ședință de Guvern, 18.12.2024 (sursa- captură transmisiune live/ Facebook)
În data de 18 decembrie 2024 a avut loc cea din urmă ședință de Guvern a actualului Executiv, mai exact a Guvernului Marcel Ciolacu. După un an și 6 luni de mandat, premierul Ciolacu a făcut și un bilanț al activității din care ar fi trebuit să înțelegem că tot ce s-a promis a fost îndeplinit și că românii trăiesc mai bine. “pe cifre, nu pe vorbe”, cum spun social-democrații (n.m. – social democrații de la nivel central și cei din teritoriu, deopotrivă). Cât de bine trăiesc românii și cât de bine s-a achitat Marcel Ciolacu de sarcini, au cam spus românii, la recentele scrutine, atât cel parlamentar cât și, mai ales, la cel prezidențial. În fine, să nu insistăm. Cred că știe toată lumea ce și cum, deja.

Foto: Marcel Ciolacu, ședință de Guvern 18.12.2024 (sursa- captură transmisiune live/ Facebook)
Pentru dâmbovițeni, însă, ultima ședință de Guvern, a Executivului Marcel Ciolacu, a avut și alte valențe (n.m.– după data de 21 decembrie 2024, adică după validarea noului Parlament, Guvernul actual va funcționa ca Guvern interimar, cu atribuții limitate, conform legii, până la formarea unui nou Guvern, unul ce să corespundă noului algoritm politic din Parlament). Revenind, ședință de Guvern cu valențe multiple pentru dâmbovițeni și pentru că Marcel Ciolacu, în șirul de succese administrative, a enumerat și un ultim cel mai mare gest, din punct de vedere financiar ,al guvernului condus de el, unul ce viza județul Dâmbovița:
Continuăm să aprobăm mari investiții în infrastructura rutieră. Finanțăm cu aproape un miliard de lei realizarea unui drum de legătură pentru municipiul Târgoviște și 180 de milioane lei pentru realizarea drumului ocolitor pentru municipiul Dej.
Declarație Marcel Ciolacu (premier România), la deschiderea ședinței de Guvern din data de 18 decembrie 2024.

De fapt (vezi mai sus) ce anunță Marcel Ciolacu ca și făcut, în ceea ce privește județul Dâmbovița, este o altă promisiune perpetuă a PSD Dâmbovița, respectiv realizarea așa numitului inel doi de centură al Târgoviștei. Un proiect ce acum este la stadiul de aprobare a unor indicatori tehnici, î Guvern, deci fără o finanțare reală ( banii pentru el nu sunt identificați momentan). Este vorba de 980 de milioane de lei (acum, în 2024), la un proiect de care, în viitor, nu se știe când, ar trebui să se ocupe CNAIR-ul. Atât și nimic mai mult.

Foto: Centura Târgoviștei, august 2020 (inelul 1). Proiectul nu era finalizat, la acel moment, la mai bine de la 8 ani de demararea efectivă a proiectului.
Pentru cine încă mai are dubii, că premierul Ciolacu nu a găsit ceva mai bun de făcut, la final de mandat, decât să vânture o promisiune a PSD-ului dâmbovițean, pe post de mare realizare social-democrată, iată ce spuneau reprezentanții PSD Dâmbovița, în aprilie 2021, cu aproximativ 3 ani și jumătate în urmă, față de momentul actual, adică cel al promisiunii lui Ciolacu. Una prezentată însă ca o certitudine și o realizare de excepție:

Inelul 2 de centură (varianta ocolitoare) va diminua semnificativ atât traficul în comunele Aninoasa, Șotânga, municipiul Târgoviște, Dragomirești și Ulmi, dar va prelua și din transportul greu care tranzitează comuna Doicești.
Lungimea totală a traseului este de 15,28 km. Se vor realiza 4 benzi, câte două pe sens, iar fiecare bandă va avea 3,5 m. Zona dintre cele două sensuri va fi delimitată cu parapete de tip semigreu de 3m lățime. Ca și suprafață a drumului, inclusiv bretele, aceasta este de 392.840 mp.
Drumul de centură va avea 2.400 metri de poduri și pasaje care, însumate, au suprafața de 60.000 mp.Inelul de centură va fi prevăzut cu 5 intersecții amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere, o turbogirație la intersecția cu DN71, 9 pasaje rutiere și 3 poduri peste cursurile de apă pe care le întâlnește.
Sursa- Comunicat de presă CJ Dâmbovița-16 aprilie 2021

Foto: Articol Valahia Media, din 16 aprilie 2021
În aprilie 2021 se spunea și că “Proiectul” (ce ar putea beneficia de finanțare din fonduri europene, programul POIM) avea o valoare estimată de 751.101.646 de lei, adică aproximativ 156 de milioane de euro, la cursul de schimb al momentului (detalii mai multe despre momentul aprilie 2021 aici, articol Valahia Media).
După 3 ani și jumătate de studii și birocrație, promisiunea actualizată, deja la nivel de Guvern, este doar că a crescut costul estimat inițial, cu multe milioane de euro (vreo 30 în plus, față de momentul 2021). Am făcut calculul în euro pentru a nu fi acuzat că nu am luat în considerare o eventuală depreciere a monedei naționale. Nu, în aprilie 2021 era un cost de 156 milioane de euro,, iar acum, în decembrie 2024, este un cost, de peste 200 de milioane de euro. tot estimat.
În rest, să auzim de bine!
Evident nu binele pe care îl tot promit unii.
De promis, ce e drept, ca și la inelul 2 de centura al Târgoviștei, s-a tot promis. De făcut…