Drumuri de piatră, drumuri de coșmar…

De multe ori avem impresia că proverbul “Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă” se aplică exclusiv altora. Asta pentru că, nu-i așa?, de vreme ce suntem conștienți de puterea de adevăr, cuprinsă în  dictonul anterior, suntem scutiți apriorii de necazul confirmării personale.Din păcate, nu se întâmplă așa. Atunci când vorbim de valorificarea unui potențial (n.m. turistic, în cazul articolului de față) necazul confirmării nu este personal ci, mai degrabă, unul colectiv.

 

[icon type=”vector” icon=”fa-icon-picture” size=”32″ icon_color=”#ffffff” hover_animation=”border_increase” ][icon type=”vector” icon=”enotype-icon-thumbs-up” size=”32″ icon_color=”#112cdd” hover_animation=”border_increase” ]

Zona montană a județului Dâmbovița (munții Bucegi) dispune de un potențial imens, nevalorificat la adevărata valoare. Afirmația a ajuns, deja, prin utilizarea excesivă și necontestată, să se transforme, aproape, într-o tautologie (n.m. zona montană Dâmbovița = potențial imens). De fiecare dată când vorbim de dezvoltare turistică, cu precădere atunci când este vorba de zona montană, problema cea mai importantă o reprezintă drumurile de acces. Nu poate fi vorba de infrastructură, măcar la nivelul minim acceptabil, astfel încât zona să poată intra în competiție, economic vorbind, cu alte zone similare, fără infrastructură rutieră, în special. Cum această pseudo definiție a succesului, în afacerea turismului montan, este unanim acceptată, este de-a dreptul hilar, dacă nu cumva vorbim de încadrarea într-o altă categorie, că “regula numărul unu” a succesului este ignorată, în cazul turismului montan din județul Dâmbovița, asta pentru că, deși au existat inițiative și bani ( în special) pentru ca reabilitările rutiere să fi duse la capăt, problema rămâne încă una de actualitate. Aproape perpetuă, s-ar putea spune.

[icon type=”vector” icon=”fa-icon-picture” size=”32″ icon_color=”#e8f2ba” hover_animation=”border_increase” ] [icon type=”vector” icon=”enotype-icon-thumbs-down” size=”32″ icon_color=”#261fef” hover_animation=”border_increase” ] Drumurile de acces în zona montană a județului Dâmbovița continuă să rămână ori închise, ori aproape imposibil de practicat, în special în perioada actuală (2018-2019).  DJ 713 (ce cuprinde o parte din traseul Transbucegi) cât și DJ 714 reprezintă cele două variante rutiere de acces în zona platoului Padina-Peștera, o zonă turistică (n.m. stațiune turistică de interes național, pe hârtie),

foto 2

iar ambele variante sunt, dacă nu inutilizabile, cel puțin, date fiind restricțiile, o adevărată aventură. (foto 2harta zonei, cu cele două drumuri).

Iată mai jos două fragemente, extrase din comunicate de presă, ale ultimelor zile, ce vizează și cele două drumuri județene dâmbovițene.

DRUMUL DE LEGĂTURĂ DJ 713 DICHIU – DJ 714 ZĂNOAGA ESTE ÎNCHIS CIRCULAȚIEI PUBLICE PÂNĂ LA DATA DE 21.10.2018.

RUTA ALTERNATIVĂ CĂTRE PLATOUL PADINA – PEȘTERA ESTE ASIGURATĂ DE DRUMUL JUDEȚEAN DJ 714 GLOD (DN 71) – SANATORIUL MOROENI – ZĂNOAGA – PADINA – PEȘTERA.”

În plus:

Pentru deplasările pe traseul DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peştera, recomandăm atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, zonele cu alunecări de teren şi, totodată, în zonele unde există posibilitatea   de dislocare de anrocamente, respectiv la: km 11,8; km 14; km 24,6; km 25,9.

Ambele atenționări anterioare vin din partea Consiliului Județean Dâmbovița, administratorul acestor sectoare de drum, iar, dincolo de de atenționarea scrisă (Foto 3-4, exemple anterioare de panotaj, în zonă), aceste

foto 3                                                                                                                          foto 4

comunicate transmit că: Drumul Județean 713 este închis trasportului rutier, orice încălcare a acestei prevederi fiind sancționabilă cu amendă (din partea poliției rutiere) iar în ceea ce privește DJ 714, încercarea de traficare, în variantă auto, a acestui sector poate fi „sancționată” și mai drastic, de către natură, de această dată (căderi de pietre, alunecări de teren, maluri neconsolidate ce duc direct în prăpăstiile de pe traseu).Dealtfel, într-un comunicat recent, IPJ Dâmbovița preciza că :

“În cursul anului 2016, în urma verificărilor efectuate de către polițiștii Serviciului Rutier, s-a constatat că drumurile din zona montană a comunei Moroeni, respectiv DJ 713, DJ713A, DJ714, drumul forestier Baraj Bolboci-Turbaria Lăptici-Cheile Tătarului, nu îndeplinesc condițiile minime de siguranță rutieră, motiv pentru care a fost dispusă măsura închiderii circulației rutiere până la punerea în siguranță, fiind realizată semnalizarea corespunzătoare a restricțiilor”

Comunicat IPJ Dâmbovița 17 sept.2018

Cu alte cuvinte, nu prea sunt compatibile, cele două drumuri, cu principiul de siguranță rutieră, ca să nu spunem mai mult.

Cum DJ 714 este reabilitat doar pe porțiunea finală, una de plat (7,95 Km reabilitați între 2014 și 2016, de către Teldrum SA și CJ Dâmbovița, cu 10 milioane de lei)

( foto 5–  Adrian Țuțuianu, președinte CJ Dâmbovița, la acea vreme, inaugurează drumul făcut de firma  cu care Liviu Dragnea spune că nu are nicio legătură, TelDrum SA) accesul către platoul Padina Peștera, pe acest traseu, este pe riscul și cheltuiala oricui se încumetă la această aventură, având în vedere că primii km (aproximativ 8 km) ai DJ 714 sunt aproape impracticabili, în special în perioada sezonului ploios.

Pe de altă parte, cu un DJ 713 închis oficial, de către CJD, până la sfârșitul lunii octombrie (conform comunicatului amintit anterior), chiar mizând pe faptul că nu o să mai existe episoade de surpări de drum, pe această secțiune, cum s-a întâmplat în noiembrie 2017 (foto 6), este puțin probabil ca acest segment rutier să poată deveni practicabil, în perioada de iarnă montană (noiembrie-aprilie). Chiar dacă bunăvoința nu se poate spune că a lipsit, în sensul că drumul a fost reabilitat cu aproximativ 10 milioane de euro (Transbucegi, foto 1 articol –comparație), nefinalizarea lucrărilor de amănunt (minore, oarecum) fac ca și acest traseu să fie unul ce, cu greu, va căpăta avizele necesare ca vreodată să poată fi declarat drum sigur pentru traficul rutier.

Nici DJ 713 A, segment cunoscut (în special dâmbovițenilor) ca drumul taberelor , o altă arteră rutieră ce asigură, oarecum, accesul auto în zona montană dâmbovițeană, “nu se simte” mai bine. Imaginea alăturată (foto 7 -sursa www.adevărul.ro) este din 2017 și arătă un segment al acestui drum. În 2018 (septembrie) situația este și mai rea. Un comunicat de presă ( tot al CJD) informează că:

Pe traseul DJ 714 A Moroeni – Cabana Căprioara – Valea Brăteiului, podul de la km 7+600, peste  pârâul Rătei, a fost avariat grav, accesul pe acest pod fiind interzis. În zonă, a fost amenajată o variantă provizorie (pe tuburi prefabricate) care se va utiliza pentru  traversarea pârâului Rătei. Pe tot traseul DJ 714A, există pericolul de cădere de stânci de pe versanţi. Se recomandă a se circula cu atenţie pe acest drum. “

Cum promisiunile de reabilitare integrală a unui traseu, fie DJ 713 DJ 714 sau DJ 713A au depășit chiar și un deceniu, putem spune că amatorii de turism montan, pe patru roți, în zona Padina-Peștera, dar în special investitorii în turism, din această zonă, mai au de așteptat până când accesul auto va fi posibil, legal și teoretic, măcar, în zonă.

Cât de oportun este, până la urmă, pentru întreaga zonă, ca o astfel de năzuință să devină realitate este o cu totul altă poveste.

1 Reply to “Drumuri de piatră, drumuri de coșmar…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *