Fenomenul consumului drogurilor de risc, dar mai nou și cele de mare risc, pare că a scăpat de sub orice control, în România. Numărul mare de cazuri, de șoferi depistați conducând sub influența substanțelor psihoactive (uneori provocâd chiar accidente grave), pare să crească de la o lună la alta. Sunt raportate, din ce în ce mai des, accidente cu victime multiple (precum cazul din stațiunea “2 Mai“), cauzate de șoferi aflați sub influența acestor substanțe. Consumatorii, inclusiv de droguri sintetice, “de mare risc” cum sunt denumite (n.m.- pot provoca mult mai rapid decesul consumatorului chiar, spre deosebire de drogurile clasice, și doar din clasa celor “de risc”, al căror efect este mai lent și poate nu la fel de periculos).
Sursa Foto: DIICOT. Capturi de la descinderi ce au avut loc în luna octombrie (în Argeș, Buzău, Vâlcea sau Timiș)
Semnalele de alarmă par să nu fi fost suficient de puternice, iar statul român a părut incapabil să recurgă la măsuri eficiente de diminuare a fenomenului. Pe alocuri, dacă ținem cont de dimensiunile plantațiilor ilegale sau de numărul celor implicați în activități de trafic de droguri, România pare că se aseamănă cu scenele din celebrele seriale cu narcotraficanți, din Mexic și America de Sud.
Foto: Plantație de cannabis în județul Neamț (sursa foto: DIICOT)
Foto: Cultură de cannabis, Dâmbovița (sursa foto: DIICOT)
În data de 12 octombrie fenomenul este adus și în discuția CSAT. “Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 12 octombrie, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a fost inclusă problema consumului de droguri în rândul tinerilor și al elevilor” (conform digi24.ro)
Și dacă tot este anunțată discuția (n.m.– încă din data de 11 septembrie), de o lună, cu alte cuvinte, se pare că subiectul a devenit interesant și pentru autorități (n.m.- în tot cazul, mai interesant decât până acum), astfel că, în ultimele săptămâni, doar DIICOT-ul a anunțat mai bine de o duzină de acțiuni ce au vizat descinderi și rețineri la rețele de traficanți sau producători de droguri din România (detalii aici).
Cel mai recent caz este din Dâmbovița (n.m.- 8-9 octombrie 2023). Dintr-o comună din Dâmbovița, mai exact (n.m.– nu este precizat oficial, dar cel mai probabil este vorba de comuna Răzvad, de lângă Târgoviște). În comunicatul celor de la DIICOT se precizează că:
S-a reţinut că, în anul 2023, inculpații (un cetățean olandez și un cetățean român) au dezvoltat în scopul comercializării o cultură de canabis indoor (într-o seră), pe o proprietate situată , într-o comună din județul Dâmbovița.Pe parcursul percheziției domiciliare au fost identificate și ridicate dintr-un solar, o cultură de 133 de plante canabis, cu înălțimea pe tulpină cuprinsă între 2 și 3 metri, cantitatea de aproximativ 24 kilograme muguri de canabis, 43 de saci cu resturi materie vegetală canabis (frunze și tulpini)) un baton hașiș în greutate de 100 game, 12 comprimate ecstasy și 18 grame ”speed” (droguri de mare risc), 17 recipiente cu semințe, 4 telefoane, sumele de 2000 euro și 2400 lei, un cântar de precizie, 2 unități PC și 2 laptopuri, un DVR, 2 stick-uri de memorie.
În cursul acestei zile (n.m.- 9 octombrie 2023), judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dâmbovița, a dispus arestarea preventivă a unui inculpat și măsura arestului la domiciliu față de al doilea.
Foto: Acțiuni DIICOT, din octombrie 2023 (capturi cannabis)
Foto: Captura de heroină, adusă din Iran si ascunsă printre curmale (Sursa: DIICOT)
Statul român pare că a început o luptă cu drogurile.Din păcate, în ciuda “succeselor” din ultima vreme (n.m.- Toate fotografiile din articol sunt de la acțiuni din ultimele două săptămâni), pare că bătălia este inegală și deja fenomenul nu mai poate fi stăpânit. Nu prin mijloacele clasice, cel puțin.