O anumită stare de blazare politică, instituită după alegerile din data de 9 iunie, tinde să arunce multe locuri din țară (UAT-uri) direct în brațele autocrației sau chiar ale dictaturii politice, cu alte cuvinte, să transforme localități, poate chiar județe întregi, în feude personale ale unor baroni politici, sau “locuri de joacă” ale partidului unic. Locuri unde totul se va decide, dacă nu cumva se întâmplă acest lucru, doar de către reprezentanții unui singur partid, fără a fi asigurată nici măcar spoiala democratică, adică aparența unei consultări și cu alții.
Foto: Harta voturi primari Dâmbovița (după scrutinul din 9 iunie 2024); Culori – roșu = PSD, galben = PNL, Albastru = ADU, Mov = AUR, Gri = Independenți (tot PSD, de fapt)
Județul Dâmbovița este unul dintre aceste locuri, mai ales privind din perspectiva rezultatelor înregistrate la cel mai recent scrutin- cel al alegerilor locale din 2024, acolo unde PSD Dâmbovița a obținut majoritatea voturilor, uneori chiar majoritatea absolută, cu scoruri în vecinătatea a 90% din totalul opțiunilor exprimate-.
Un exemplu, a ceea ce va putea urma, din perspectiva tendinței autocratice, vine, deja, din Dâmbovița.
Pe scurt, iată “faptele“:
Foto: Sediu Primăria Poiana ( septembrie 2023); Sursa foto: Captură Google Maps
În data de 24 iunie 2024, CJ Dâmbovița organiza, în tandem cu Primăria comunei Poiana, o dezvelire de monument (n.m. – Închinat eroilor comunei,din Primul Și Al Doilea Război Mondial). Toate bune și frumoase, toată comunitatea participând la festivități, fericire, bucurie și mulțumire, mai ales că evenimentul, ca atâtea altele, a fost doar încă agapă de partid, disimulată sub faldurile acoperitoare, se spera, ale titulaturii de eveniment administrativ, fără conotații politice. Asta ca să fie fără întrebări despre fondurile publice cheltuite, ce, nu-i așa, nu sunt totuna cu banii de la partid (n.m.- aia mulți pe care îi plătește, de obicei, tot Statul, prin subvenții, adică tot noi toți, dar asta-i o altă poveste, să spunem).
Foto: Dezvelire monument Poiana (24 iunie 2024); Sursa foto: Corneliu Ștefan/ facebook
Doar o zi mai târziu, intr-o ședință ordinară a CJ Dâmbovița (n.m.– în data de 25 iunie 2024), una trecută “la secret”, adică neanunțată în prealabil, decât cu doar vreo câteva ore înainte ca aceasta să înceapă, puteam să aflăm că la Poiana e rău! Foarte rău chiar! De fapt, ce spun eu, rău, e o nenorocire, iar comunitatea este atât de afectată, încât are nevoie urgentă de un ajutor financiar de la CJ Dâmbovița (a se citi toți dâmbovițenii), pentru a putea supraviețui.
Foto: captură Hotărâre CJ Dâmbovița, din data de 25 iunie 2024
Negru, pe alb, CJ Dâmbovița spune, printr-un proiect de hotărâre (n.m.- aprobat, cum altfel), că la Cobia și Poiana este cel mai rău din Dâmbovița, iar comunele sunt în situații de “extremă dificultate”, deci este obligatoriu a se vira, din fondul de rezervă, urgent, câte 200.000 de lei, în conturile acestor administrații. Ca nu cumva să-și dea duhul, mai trebuiau să spună. Nu au spus. Dar nici ce ar însemna extrema dificultate, în care se regăsesc cele două comunități, nu au spus, așa că, din această perspectivă, glumind desigur, se poate spune că au aplicat aceiași unitate de măsură: N-au spus nimic, decât că au dat.
Foto: rezultate Consiliul Local Poiana (alegeri 9 iunie 2024)
Foto: Rezultate alegeri Consiliul Local Cobia (alegeri locale, 9 iunie 2024)
Cel mai probabil, este extrem de greu de gestionat faptul că un partid a luat aproape 80% din voturi, în fiecare din cele două comune amintite anterior, la recentele alegeri. Și, în consecință, era nevoie de aceșți bani, de la toată lumea (n.m. – bugetul CJ Dâmbovița), pentru a mai atenua “șocul” partidului unic, de la Cobia și Poiana. Singura nelămurire ar fi: Dacă tot e așa de bine, iar lucrurile merg ca pe roate (n.m.– și înainte de scrutinul din 9 iunie, la Poiana și Cobia, erau aceleași forțe politice la conducere), iar votul de încredere deja a fost dat, cu prea plin am putea spune, de ce ne spune, acum, CJ Dâmbovița că e tragic, la Cobia si Poiana, iar comunitatea are nevoie urgentă de ajutor?“.
P.S.
Fondurile prezentate anterior au constituit rectificare bugetară, o practică obișnuită în administrațiile publice din România, după prima jumătate a anului (primele 6 luni ale anului). Sunt singurele alocări la această rectificare bugetară de la CJ Dâmbovita. În aceiași ordine de idei, a unor rectificări bugetare ce nu s-au mai întâmplat însă, Valahia Media va reveni, în curând, cu articol mai amplu în care este vizată situația de la echipa de fotbal Chindia Târgoviște, entitate sportivă ce nu a beneficiat de nicio alocare financiară, în luna iunie 2024, nici de la CJ Dâmbovița și nici de la Primăria Târgoviște, ceea ce constituie, probabil, o premieră, mai ales dată fiind situația financiară actuală a clubului, una deloc “roz”. Iar acesta, desigur, nu este decât un eufemism.