De parcă nu erau destule problemele cu care se confruntă județul Dâmbovița, una nouă tocmai a apărut. Este vorba despre o posibilă poluare cu praf de cenușă de la fosta termocentrală Doicești, adică din locul în care se intenționează a se amplasa centrala atomică de dimensiuni mici (Small Modular Reactor). Mai multe detalii aici- articol Valahia Media.
Foto: Fosta Termocentrală Doicești. Fotografie din luna februarie 2023 (captură postrare youtube)
De fapt, proprietarii amplasamentului fostei termocentrale dâmbovițene, cei de la Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra,) intenționează să construiască, pe locul amintit anterior (n.m.– doar o parte din fostul amplasament al Termocentralei Doicești, ca să fim corecți), un parc fotovoltaic (investiție privată).
Foto: În plan secund, amenajare pentru parcul fotovoltaic, la Șotânga (fostele depozite de cenușă ale Termocentralei Doicești)
Mai exact, pe fostele depozite de zgură și cenușă (rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui, de la fosta termocentrală Doicești), așadar peste locul unde se află un produs secundar, rezultat în urma procesului industrial de la fosta termocentrală, un produs ce a otrăvit, însă, și la propriu, vreme de decenii, viața locuitorilor din imediata vecinătate a termocentralei. Inițiativa, probabil de lăudat, nu este însă dusă la capăt cu prea multă grijă și pentru locuitorii zonei (n.m.– cum de altfel se întâmplă și cu proiectul centralei SMR).
Foto: Nori de praf, la Doicești-Șotânga, în preajma depozitelor de zgură și cenușă, de la fosta termocentrală (sursa foto- Dragoș Popescu/ facebook)
Procesul de lucru, din implementarea parcului fotovoltaic, a stârnit nori de praf, nu tocmai sănătoși, spun localnicii. Asta când totul se putea face și altfel. ” Am sunat la Garda de Mediu, dar nu răspunde nimeni“, spun aceștia. În data de 2 octombrie 2023, senatorul dâmbovițean, Dragoș Popescu, sesizat de localnici, s-a deplasat la locul posibilului “accident” ecologic. Iată, inclusiv video, cum arată:
Aproximativ la aceaiași oră, la care erau filmate imaginile anterioare (n.m.– cele din postarea de facebook), la doar câțiva kilometri distanță, se întâmpla deschiderea noului an universitar, la Universitatea “Valahia” din Târgoviște. Dincolo de festivismul evenimentului, poate normal, și de nelipsitele prezențe, unele mai mult sau mai puțin universitare, am remarcat că, de vorbit, au vorbit doar cei care au avut legătură cu universitatea târgovișteană. Cu o singură excepție, respectiv Melania Amuza (vezi foto, mai jos), directorul executiv al RoPower.
Deși, directoarea amintită anterior, a precizat, în cuvântul rostit, că “desigur, după cum toată lumea știe, RoPower este asocierea ce implementează proiectul centralei SMR de la Doicești”, este posibil ca nu chiar toată lumea să fi fost la curent cu acest lucru.
Foto: 22 noiembrie 2022. Înainte de detonarea ultimului turn al fostei termocentrale Doicești
Pentru conformitate, RoPower are ca acționari Nuclearelectrica (statul român) și Nova Power & Gas (firma românească ce a cumpărat fosta termocentrală Doicești, nefuncțională la momentul achiziției). Așadar, RoPower este partea română ce, pentru prima dată în lume, va implementa proiectul unei centrale atomice de tip SMR la Doicești, județul Dâmbovița, România, în asociere cu partea americană (în principal firma NuScale). Un proiect foarte scump (miliarde de dolari, ce finalmente vor fi achitați de români), nu foarte eficient (prețul de producție al energiei este mult prea mare față de ce există pe piață, din alte surse cu adevărat sigure și nepoluante) și cu multe întrebări legate de riscuri, pentru populația din vecinătatea proiectului, la care încă nu vrea să răspundă nimeni.
Foto: Centrala SMR, NUSCALE (proiect)
Cum directorul de la RoPower, în “cuvântul” de la Universitatea “Valahia”, a spus doar că asocierea cu universitatea târgovișteană va fi benefică pentru comunitatea locală (n.m.– corect, probabil) întrebarea care se pune este: Universitatea “Valahia”, situată în “raza de acțiune” a viitoarei centrale SMR de la Doicești, va mai adresa, sau măcar găzdui, de acum înainte, întrebări importante pentru comunitatea dâmbovițeană, legate de proiectul centralei SMR? S-au s-a decis deja că totul este dincolo de orice reproș și întrebare? Aparențele asta spun, cel puțin.
În ceea ce priveștele problemele de mediu, de la Doicești-Șotânga, cele actuale sau viitoare, putem doar spera că va exista cineva să le și “depună”, și de acum înainte, pe masa celor ce au atribuții și obligații ca să răspundă la acestea.
În privință eventualelor răspunsuri, însă…