În urmă cu 3,8 miliarde de ani Pământul (Terra) a început să existe (apar organismele). În urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani primele primate, asemănătoare lui Homo sapiens, apăreau pe Pământ( în Africa). În urmă cu aproximativ 100.000 de ani, pe pământ, existau cel puțin șase specii de oameni. 87.000 de ani mai târziu nu mai exista decât una – Homo sapiens. Undeva,în intervalul acesta (începând de cu 13.000 de ani în urmă), Homo sapiens a început să se schimbe, după ce schimbase iremediabil apoape tot în jurul lui.
“Sapiens, scurtă istorie a omenirii”, a lui Yuval Noah Harari, nu mai este, cu siguranță, o carte necunoscută. Ba, din contră. Nu a stârnit neapărat o „revoluție” dar, cu siguranță, a mișcat ( chiar deranjat, în bună măsură) sensibilități adormite. Fragmentul introductiv al acestui articol este, fără a avea deloc pretenția exhaustivității, specifice acestui mod de abordare-analiză, un cuvânt înainte. Atât pentru cartea lui Yuval Noah Harari cât și pentru propunerea ce v-o lansează, prin intermediul acestui articol, Valahia Media.
Doar de o carte să-ți mai spun (parafrază după o sintagmă celebră, “născută” de George Pruteanu, “Doar o vorbă să-ți mai spun”) se dorește a fi doar un îndemn la educație. Pentru că, într-o lume dominată doar de aprecierile virtuale (like-uri și share-uri) în care cititul, documentarea, acumularea de cunoștințe vitale, pentru analiză și discernământ, sunt, cel mult, percepute ca atribute neesențiale ale educării individuale, o astfel de inițiativă, oricât de anacronică poate părea, la o primă vedere, cred că poate fi benefică. Chiar și în măsura în care, ca orice propunere, poate fi încărcată de subiectivismul individual al celui ce o face.
Valahia Media, prin rubrica Doar de o carte să-ți mai spun, nu și-a propus să se substituie programelor școlare sau normelor oficiale, ce includ sau nu, în listele de lecturi esențiale ( eventual obligatorii), o carte sau alta. Pur și simplu, într-o lume ce încet uită să citească (mai bine spus nu știe ce să citească, iar în fața dilemei alege să se mulțumească cu titluri) credem că un îndemn la lectură nu poate fi decât benefic.
Din această perspectivă, lunar, vom încerca măcar atât – să propunem o lectură. Restul, eficiența demersului cu alte cuvinte, depinde de cei ce, eventual, vor îmbrățișa această propunere. Cum, acest demers, nu beneficiază de susținere finaciar-economică, din partea editurilor sau a celor ce dețin drepturile pentru cărțile propuse spre lectură, ne vom limita la a aminti titlurile și autorii, evitând referirile de natură a crea suspiciuni de reclamă sau promovare mascată.
La debut de rubrică am ales cartea (cărțile, mai bine spus, pentru că recent a apărut în România și volumul II, Homo deus) lui Yuval Noah Harari pentru că este exponențială, pentru ce ar putea fi răspunsul la o întrebare esențială – Cine suntem? (noi, Homo sapiens). Cu alte cuvinte, ne-am gândit că ar trebui să începem cu începutul. S-ar putea să aveți surpriza ( în eventualitatea unei lecturi) ca răspunsul autorului să fie exact ceea ce ați gândit întotdeauna, dacă v-a bântuit vreodată întrebarea amintită anterior.
P.S. Orice apreciere (like sau share), a inițiativei Valahia Media, este binevenită. Nu neapărat și fundamentală, din perspectiva perenității acestei rubrici. Mai importantă este lectura.