Scăpați din chingile unui totalitarism de tip autocrat, românii, dar nu numai ei, au dezvoltat, oarecum normal, un reflex de tip fobie, față de tot ceea ce ține de centralizare și paternalismul statal. După mai bine de trei decenii de libertate, de multe ori un concept prost înțeles și interpretat, în România, o criză sistemică ( cea a politicului românesc) grefată pe una economică -sanitară ( criza energetică și cea covid-19) de la nivel planetar, riscă să arunce România într-un Ev Mediu social-comunitar. De fapt, acest lucru se întâmplă deja.
O societatea abandonată de sine însăși, în care însăși ideea de comunitate, ce este capabilă a face minimul efort de a încerca, măcar, să conviețuiască după reguli comune, general valabile, tinde să devină anacronică. O societate în care indivizi, de multe ori din categoria celor ce generic erau denumiți în urmă cu doar un secol în urmă “prostul satului”, ajung acum să impună normele de conviețuire socială, stabilind trenduri comportamentale și aplicând reguli, contorsionate până la absurd, ce se spune că au dat rezultate în alte comunități. În fapt, doar pastișe idiotizante, o spoială efemeră pentru idiosincraziile unora, incapabili a vedea dincolo de adevărul personal și, mai ales, de a-și depăsi propria condiție, una ce nicidecum nu i-ar îndreptăți să se urce pe soclu ci, mai degrabă, în cel mai bun caz, doar să fie tolerați la masa deciziei, dar fără drept de “vot”.
Toate acestea, dar și multe alte “amănunte”, printre care, probabil cel mai important, lipsa acută de cultură și educație ( o “caracteristică” dobândită mai abitir în ultimele decenii de existență a statului român), au transformat România de acum ( 2021) în cimitirul Europei. O țară în care, în numele libertății de acțiune și gândire, individuale, al unei false percepții asupra democrației, câștig de cauză, în pseudo disputa de idei, o are doar principiul: “Ei spun ce cred, noi facem ce știm noi că e mai bine”, un principiu ce a adus România, în octombrie 2021, pe primul loc în lume. Primul loc la ceea ce înseamnă capitolul decese covid-19, raportat la populație. România a devenit o țară în care pentru a ucide nu este nevoie de niciun pașaport, e suficient doar să ignori niște norme (si așa fără valoare, atâta timp cât legal nu sunt adoptate în conformitate cu principiile stabilite constituțional, vezi guvernul interimar si toata nebunia politică). Așadar, în țara cea mai afectată de epidemia de covid 19, din Europa cel puțin, în octombrie 2021, totul a devenit doar o cursă, într-un labirint al morții, din care scapă cine poate.
Statistici fără dubii
În data de 30 octombrie 2021 ( raportat la ultimele 7 zile), în Europa, România este pe primul loc la capitolul decese/ 1 milion de locuitori, cu un raport de 159 decese/ 1 milion. Pe locul secund, în acest clasament negru, se află Bulgaria cu 130/1 milion iar “podiumul” este închis de Letonia. Urmează Ucraina și Rusia. Toate aceste state fiind cu mult înainte, în clasament, în fața restului Europei (și la nivel mondial este cam aceiași situație).
De ce? În primul rând pentru că, cel mai probabil, vorbim de un cumul de factori, mai întâi nevaccinarea ( anti-covid-19), iar mai apoi credința în “puterile sociale supraomenești”, a unor largi segmente sociale, din aceste țări, ce mizează pe faptul că (n.m.- indivizii) știu mai bine ce au de făcut, în fața unui pericol cert (epidemia de covid-19), decât orice specialist din domeniul medical. În acelasi timp ignorând orice măsură de precauție și recomandând și altora să facă acelasi lucru.
Cum, în general, lucrul cu numere mari nu produce impact, la nivel individual, iată și o analiză puctuală în ceea ce privește o comunitate mai restrânsă, dar care, din multe puncte de vedere, poate constitui un etalon pentru România actuală, județul Dâmbovița. Un etalon în sensul în care, Dâmbovița, este un județ preponderent rural, unde se aplică, din plin, tarele sociale amintite anterior. Așadar:
În perioada 1-29 octombrie 2021 ( aproximativ o lună) într-un judet cu o populație de aproape 500.000 de locuitori, cum este Dâmbovița, s-au analizat 11.592 de teste pentru covid-19( persoane distincte). Dintre acestea 7788 de persoane au fost depistate ca infectate cu covid-19, rată de pozitivare imensă, cu alte cuvinte ( ceea ce sugerează că ceea ce apare în raportări oficiale este doar vârful aisbergului covid-19). În aceaiși perioadă ( 1-29 octombrie), doar în Dâmbovița, în spitale, au decedat, din cauza covid-19, 202 persoane ( în statistică nu apar persoanele decedate acasă, eventual pentru care nu s-a stabilit niciun diagnostic în ceea ce privește cauza decesului). Imens oricum, comparat cu oricare altă perioadă din pandemia covid-19 ( 2020-2021). Numărul pacientilor infectați cu covid-19, a crescut de aproape 3 ori, în această perioadă( cei declarați oficial, asta pentru că sunt foarte mulți ce au confirmarea infectării cu noul coronavirus, prin teste efectuate acasă, având și toate simptomele bolii, dar care refuză orice contact cu personalul medical, alegând, eventual, si varianta infectarii altora, ce ar putea avea mai puține șanse de supraviețuire, din varii motive).
Strict statistic ( date furnizate de Prefectura Dâmbovița și DSP Dâmbovița) situația arată așa:
1 Octombrie 2021 DB / 29 octombrie 2021 DB
Persoane testate: 67.795 / 79.387
Persoane confirmate: 24.584 / 32.372
Persoane decedate: 874 / 1076
Persoane în carantină: 1099 / 736
Pers. izolare domiciliu: 910 / 3463
Internați spitale: 187 / 448
Incidență cazuri: 1,95/1000 / 8,89/1000
Orice alt comentariu, sau detaliu suplimentar, este aproape inutil, în fața evidenței cifrelor. Evident că pentru cine are răbdarea și capacitatea de a înțelege ceva din acestea ( n..m.– în precedenta statistica, capitolele persoane testate/confirmate/decedate fac referire la întreaga perioadă pandemică, 2020-2021)