Dâmbovița: Zeci de milioane de euro, fonduri nerambursabile, au fost pierdute, la proiectul infrastructurii de apă?! Autoritățile locale spun că totul “decurge” normal, “fără sincope”

Cel mai mare, ca valoare, proiect implementat, până acum, în județul Dâmbovița a fost ratat. Cel puțin parțial. Birocrația excesivă, pregătirea precară, ca să nu spunem neprofesionalismul celor care trebuiau să implementeze proiectul, marea lor majoritate numiți doar pe criterii politice în funcții de decizie ce afectează viața locuitorilor unui întreg județ, dar și, probabil, pe alocuri, chiar prostia nativă, una cocoțată, însă, la panoul cu butoane, au făcut ca un proiect, în valoare de peste 2,2 miliarde de lei, să fie ratat, de autoritățile din Dâmbovița, adică beneficiarii din scripte ai fondurilor europene, recte ADI Apă Dâmbovița și Compania de Apă Târgoviște- Dâmbovița (CAT-D).

Este vorba despre proiectul: ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița, în perioada 2014-2020”, contractul având o valoare de de 2.225.573.245,96 lei inclusiv TVA (449.874.319 euro, cu aproximație).

Foto: Imagini de la implementarea proiectului POIM, al CAT-D (sursa foto- www.catd.ro)

Foto: Captura document CAT-D, proiect POIM infrastructură de apă din Dâmbovița

Proiectul, semnat (n.m.pregătit de finanțare, se spunea, de fapt) încă de prin 2018, avea prevăzută o perioadă de 68 de luni de implementare (5 ani și 8 luni), dar contractul pentru execuția de lucrări, a fost semnat, fizic, abia în septembrie 2021, cu doar doi ani și trei luni la dispoziție, practic, pentru implementare (n.m.termenul de 31 decembrie 2023 fiind momentul maxim până la care banii europeni puteau fi atrași fără niciun fel de probleme, și acest termen fiind unul cu mult extins peste cel inițial). Un termen imposibil de onorat, având în vedere complexitatea lucrărilor ce erau de realizat. Existând, la acel moment, cel din 2021, aproape “siguranța”zeci, poate sute de milioane de euro, din totalul de aproximativ 450 de milioane de euro alocați proiectului, fonduri nerambursabile, majoritatea, să fie pierduți.

Foto: Lucrări din cadrul proiectului POIM, implementat de CAT-D (sursa – www.catd.ro)

Practic, după decembrie 2023 s-a pregătit doar tranziția de la POIM 2014-2020, la Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, o altă componentă a fondurilor europene prin care, cu bunăvoința Bruxelles-ului, se încearcă repararea incapacității de implementare a autorităților române (cazul din Dâmbovița nu este singular, dar este unul dintre cele mai răsunătoare rateuri, prin dimensiunea proiectului). Practic, s-a pregătit doar discursul prin care să se explice că nu s-a ratat nimic, din fondurile europene, și că totul este bine. Că tot venea anul 2024, an electoral.

Foto: Prezentarea proiectului ce vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă din Dâmbovița, prin Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (02.10.2024); Sediul CJ Dâmbovița

În data de 2 octombrie 2024, autoritățile din Dâmbovița și-au pregătit o nouă ieșire în spațiul public, una prin care să anunțe victorioase că “proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dâmbovița avansează fără sincope!” (n.m.citat, declarație facebook / Corneliu Ștefan, presedinte ADI Apă Dâmbovița și CJ Dâmbovița). Practic, o minciună, iar asta pentru că proiectul ar fi trebuit finalizat până în decembrie 2023, iar, în realitate, a fost finalizat doar în proporție de aproximativ 10%, cu alte cuvinte un eșec major.

Foto: Sergiu Neculăescu, noul director al CAT-D, numit în funcție de curând, practic pentru a salva proiectul ce vizează infrastructura de apă din Dâmbovița, are susținerea politică a PSD Dâmbovița. Fostul director, numit tot politic, a stat stat în funcție 1 an, iar precedentul a fost, la rândul său, numit tot politic, provenind tot din activul de partid și susținători ai PSD Dâmbovița, nicidecum din interiorul CAT-D

Undeva la doar 200 de milioane din totalul de 2,2 miliarde de lei au fost investiți, până acum, octombrie 2024, în proiectul ce vizează reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare din Dâmbovița.

În plus, noul proiect, cel despre care se spune că asigură fazarea proiectului inițial, “fără sincope“, este, în realitate, unul mai scump cu aproximativ 400 de milioane de lei (n.m. – 2,6 miliarde de lei, față de 2,2 miliarde de lei, cât era alocat la cel ce trebuia implementat prin POIM). Bani ce nu vor mai fi fonduri nerambursabile și care vor fi dați din fondurile proprii ale beneficiarilor. Fie că acestea sunt fonduri de la Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița (CAT-D), fie de la UAT-urile ce sunt implicate (și beneficiare) în proiect, vreo 53 (toate sunt din Dâmbovița).

Foto: Captură, comunicat de presă CAT-D (02.10.2024), în care se vorbește despre noul proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă din Dâmbovița

În momentul de față, o sumă în cuantum de 394.153.013,05 lei (aproximativ 80 de milioane de euro) o reprezintă cheltuieli neeligibile ce vor trebui plătite de beneficiar (CAT-D și primăriile dâmbovițene ce sunt parte în proiect) din banii proprii, în fapt un împrumut bancar, suma fiind imensă și de nesuportat pentru bugetele UAT-urilor dâmbovițene, pentru ca proiectul să continue.

Foto: Conducte noi de apă, montate în Dâmbovița, prin proiectul POIM

Noul termen de finalizare a investiției, cel de decembrie 2026, adică în exact doi ani și 3 luni, de la momentul actual, fiind, de asemenea, unul strâns, în condițiile în care probabil că doar 10-15% (maxim), din investiție, este finalizat (n.m- mai exact, după primul proiect, cel cu finalitate în decembrie 2023).

Cu alte cuvinte, șanse foarte mari, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat până acum, ca și acest proiect să nu fie dus până la capăt. Situație în care, pentru a nu se returna fondurile europene folosite până acum / atunci, va fi nevoie de finalizarea acestuia din fonduri proprii. Adică sute de milioane de euro cheltuite din bugetele locale, ale CJ Dâmbovița și a 53 de primării dâmbovițene (din totalul de 89, câte sunt în Dâmbovița). Cu alte cuvinte, un faliment garantat.

Foto: Andrei Chivu, reprezentat MIPE și Sergiu Neculaescu, director general CAT-D (02.10.2024)

Între timp însă, autoritățile dâmbovițene declamă victorios că totul decurge “fără sincope”. De fapt și de drept, este vorba doar de reprezentanții administrației dâmbovițene ce fac parte dintr-un singur partid, cel al rozei triple, pentru că, în rest, mai toată lumea a tras suficiente semnale de alarmă, cu privire la această situație, una ce riscă, la propriu, să pună un județ întreg pe butuci, financiar vorbind.

Să curgă aplauzele însă, că doar “șerifii” din Dâmbovița ne spun că totul merge bine, plus că urmează zecile de articole de “presă” în care vor fi închinate odele de rigoare și prin care se lămuresc toate cele… nelămurite.

Dormi liniștit! Cineva veghează pentru tine“, cu alte cuvinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *