Dâmbovița: Uite propaganda (electorală), ba nu e propagandă! Cum (nu) au înțeles (se fac că), unii, regulile anunțate de BEC.

Că actuala campanie electorală (cea cu finalitate în data de 4 mai 2025) este ALTFEL, decât orice a trăit România, până acum, cred că nu mai încape, deja, îndoială.

Foto: Panou de afișaj electoral, la Târgoviște, în preziua debutului de campanie electorală (3 aprilie 2025). Momentan, niciun candidat nu exista, prin afișe electorale, pe panoul amintit

Chiar și cu toate ciudățeniile actualei perioade electorale (pentru alegerile prezidențiale în special, iar precizarea este necesară pentru că, în 4 mai, au loc și unele alegeri locale parțiale) se poate spune, fără teama de a greși, că unii sunt parcă hotărâți să facă, din actualul scrutin, unul și mai ciudat decât deja este. Începând cu Biroul Electoral Central (BEC), trecând prin administrație publică, “actorii politici” și încheind cu cei care se exprimă ” pe persoană fizică”, toată lumea pare bulversată, sau doar se preface a fi bulverastă, de noile reguli. Și, “dăi și luptă, neicușorule”, în special în mediul virtual, fiecare după cum crede de cuviință.

BEC-ul ne spunea, într-un comunicat de presă, trimis pe 15 aprilie, că cei care nu sunt aleși sau nu ocupă funcții publice – însă postează repetat pe conturile personale „materiale de propagandă electorală” – devin actori politici pentru că pot influența electoratul.

Biroul Electoral Central susține că aceste persoane, catalogate ca „actori politici”, au obligația „etichetării respectivelor materiale in scopul atenţionării și informării corecte a publicului cu privire la caracterul de material publicitar politic al postării, lipsa etichetării corespunzătoare calificând materialul ca având un conţinut ilegal”.

BEC mai spune că nu sunt „actori politici” cei care critică un candidat, atât timp cât nu postează un îndemn direct de a vota sau nu pe cineva.

Și, ca urmare a regulilor amintite anterior, BEC-ul șterge din spațiul public al rețelelor de socializare sute de postări, la acea dată.

Actorul politic, definit de lege este:

Conform OUG 1/2025: „actori politici” sunt considerați partidele politice, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale, candidații acestora sau candidații independenți, orice membru de partid care deține un mandat electiv și care promovează formațiunea pe care o reprezintă și orice persoană fizică sau juridică care reprezintă sau acționează în numele oricăreia dintre persoanele sau organizațiile menționate anterior și care promovează obiectivele politice ale oricăreia dintre aceste persoane sau organizații.

Foto: Panou informativ-electoral, Prefectura Dâmbovița, noiembrie 2024

Evident că nu toate luările de poziție ce au urmat, în spațiul public al rețelelor de socializare, s-au conformat acestor reguli. Mai mult chiar, au existat și exagerări, precum în cazul judecătorului Cristi Dănileț, identificat de BEC ca actor politic (deși acesta nu a făcut parte dintr-un partid politic), și, pe cale de consecință, ștergându-i acestuia mai multe postări din spațiul public (pentru că nu au fost identificate ca materiale electorale, deși ar fi fost obligatoriu, spune BEC):

Vezi, mai jos, decizia BEC din data de 11 aprilie 2025, în acest caz:

Presa, mass-media, are doar libertatea de a informa și, ca atare, în lipsa unei implicări pe baza de contract în campania electorală, una ce să fie marcată corespunzător (cu cod de mandatar financiar, dar și precizare scrisă că materialul este unul de promovare politică), cam are interzis la exprimare de păreri personale, în sensul de susținere directă a unui candidat. Poate doar să informeze publicul.

Și mai pe scurt, spre exemplu, dacă Valahia Media ar găzdui vreun articol în care ar îndemna la susținerea unui candidat, iar cum, în această campanie electorală, societatea nu a avut încheiat vreun contract de promovare electorală (semnalizat prin amintitele CMF-uri), acțiunea ar fi considerată ilegală (la o eventuală reclamație) și ca urmare respectivul articol / postare ar trebui, cel mai probabil, eliminată, pentru că nu ar avea și acele obligatorii elemente de identificare a propagandei politice (publicitate electorală).

Regula, bună-rea (mai curând a doua variantă) este regulă și este aplicabilă tuturor, nu numai presei, ce, din ce am constatat, a respectat normele acestea. Ceea ce nu s-a întâmplat însă și în cazul multora dintre cei care ar fi trebui să știe mai bine care sunt regulile, fiind chiar parte din sistemul ce le-a impus, respectiv “actorii politici”, în special cei care sunt “la Putere”, cum se zice. Sau, mai degrabă, “Ciocu mic, că, acum, noi suntem la Putere!”, cum se mai spune pe meleaguri dâmbovițene.

Foto: Captură postare Facebook / Daniel Cristian Stan (blurarea imaginilor este făcută de Valahia Media)

Un exemplu recent, foarte recent chiar, vine de la Târgoviște. Mai exact, de la edilul șef al Târgoviștei. Primar reales (în 2024), din partea PSD, edilul șef al Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, având și funcție de conducere în PSD Dâmbovița (specialist al dreptului, ca profesie).

Sursa foto: Postare pagină Facebook / Daniel Cristian Stan (fotografiile sunt blurate pentru a nu putea fi identificate elementele de propagandă politică (CMF-ul și CPP, cod de publicitate politică), ce apar înscrise pe cel puțin una dintre fotografiile ce însoțesc postarea.

Acesta a postat, pe pagina personală de facebook, un îndemn la vot, pentru un anumit candidat la alegerile prezidențiale, precizând că postarea nu este un mesaj de propagandă – politică- (n.m.- deci nu ar avea nevoie de CMF sau specificări scriptice de identificare a unui material de publicitate politică).

Asta în timp ce, postarea este ilustrată cu fotografii în care este identificat și CMF-ul dar și faptul că este material de propagandă politică.

Cum ar spune nenea Iancu: “Curat-murdar, coane Fănică!”

Păi, ori e material de publicitate politică, cum spune poza, ori nu e, cum spune textul?

Foto: Panou de afișaj electoral, la Târgoviște, în preziua debutului de campanie electorală (3 aprilie 2025). Momentan, niciun candidat nu exista, prin afișe electorale, pe panoul amintit

O fi o încercare de inducere în eroare a publicului? O fi manipulare înainte de vot? O fi vreo regulă nouă de la BEC, care spune că primarii reședințelor de județ, de la PSD, în cazul localităților al căror nume începe cu “Târgoviș..” au voie, mai mult decât restul românilor?

O fi ceva, în tot cazul.

Apropo, BEC-ul ce zice?

Evident că astfel de “scăpări” nu sunt unicat, iar folosirea exemplului furnizat de edilul șef de la Târgoviște nu este nici pe departe cea mai flagrantă dintre “scăpări”, ci doar, poate, cea mai la îndemână, într-un spațiu, cel al rețelelor de socializare, în care vizibilitatea mai amplă, în cazul de față, a expus mai mult gestul (n.m.- unul pe lângă lege, adică deloc congruent cu legea, ci doar, în cel mai fericit caz, doar tangent cu aceasta).

Unul, gestul, ce, totodată, nu ar fi normal a trece nesemnalizat, dat fiind și contextul actual (al acestor alegeri), unul extrem de sensibil.

În ceea ce privește votul din 4 mai… Rămâne cu am stabilit… Știe fiecare, mai bine, ce are de făcut (evident asta)…

A bon entendeur, salut!

UPDATE

Biroul Electoral Central a decis că postarea primarului Târgoviștei, amintită și în acest articol , din spațiul Valahia Media , încalcă legislația electorală în vigoare și a dispus ștergerea acesteia din spațiul rețelelor de socializare ca și oricare alte postări asociate acesteia. (pentru detalii, click mai jos pe document)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *