O tăcere grea, uneori chiar mormântală, s-a așternut peste multe dintre problemele perene, să le spunem așa, din Dâmbovița. Una dintre acestea este cea a gunoiului menajer. Mai bine spus, a depozitării acestuia. Cele două depozite din Dâmbovița (de la Titu și Aninoasa) au, în continuare, probleme, chiar mari. Dar nimeni, dintre autoritățile actuale, sau precedente, nu pare dispus cu adevărat să rezolve aceste probleme. Asta și pentru că, probabil, vorbim de bani, mulți bani, ce, în eventualitatea în care totul ar fi făcut cum trebuie, în gestionarea gunoiului menajer, s-ar pierde. Nu ar mai ajunge unde trebuie, de fapt și de drept.

Foto: Depozit de gunoi la Aninoasa, în Dâmbovița (noiembrie 2023)
După momentul august 2023, când gestionarul celor două depozite de deșeuri din Dâmbovița (impropriu denumite gropi de gunoi) s-a schimbat, a fost vorba, s-a sugerat de fapt, că problemele vor dispărea (click aici pentru detalii mai amănunțite, despre subiect). Ca de multe alte ori, în Dâmbovița, doar s-a spus, sau promis, totul rămânând la stadiul de promisiune. Una niciodată onorată.

Nota Redacției:
Doar din rațiuni ce țin de gestionarea spațiului dar și pentru a nu forța răbdarea cititorului, o prezentare exhaustivă a problemei deșeurilor din Dâmbovița nu va face parte din “desfășurarea” acestui material (articol).Pentru cei interesați, iată un link către un alt articol, din noiembrie 2023, adică atunci când problema gunoiului din Dâmbovița ajunsese și subiect de interes la nivel național:
https://valahiamedia.ro/problema-gunoiului-si-din-dambovita-a-ajuns-subiect-de-interes-national-scaldati-in-otrava
(Și) prezent cu probleme

Sursa colaj foto: articol Valahia Media, din noiembrie 2023 (despre problema depozitelor de gunoi din Dâmbovița s-a vorbit, pe larg, la emisiunea “România te iubesc!”, de la PRO TV)
În urmă cu doar puține ore – 8 octombrie 2024- în ultima ședință de Consiliu Județean, la Dâmbovița, din deja fostul mandat al consilierilor județeni (n.m.– mandatul 2020-2024) s-a reglat, din pix, o datorie de aproape jumătate de milion de euro (n.m.- 2.337.000 de lei, cu aproximație).


Foto: Captură, proiect de hotărâre al CJ Dâmbovița, din data de 08.10.2024 (aprobat)
Mai exact, SC Supercom SA, adică firma ce, alături de o alta, gestionează acum (din septembrie 2023, mai exact) cele două depozite de gunoi conforme (unde poate fi depozitat, legal, gunoiul din Dâmbovița), se angajează să plătească eșalonat datoria de 2,337 milioane de lei, datorie ce a acumulat-o către CJ Dâmbovița, ca urmare a neplății redevenței pentru terenul (proprietate a CJ Dâmbovița) pe care își desfășoară activitatea de sortare și valorificare a gunoiului din Dâmbovița. Adică în “gropile de gunoi” de la Titu și, mai ales, Aninoasa.

Foto: Depozitul de deșeuri de la Aninoasa, județ Dâmbovița (aprilie 2023)

SC Supercom se angajează să plătească datoria, pe durata a 10 luni de acum înainte (redevența pe care până acum nu a plătit-o, practic, niciodată, deși era o plată lunară).


Tot “practic”, de când a preluat depozitele de gunoi din Dâmbovița, noua asociere (două firme) nu numai că nu a rezolvat din problemele vechi, așa cum se angajase că va face, dar a creat și unele noi ( precum neplata redevenței).

Foto. Levigat în depozitul de deșeuri de la Aninoasa. “Lacul” este profund toxic și, evident asta, nu avea ce să caute acolo (imagine din octombrie 2023)
Că tot vorbim de probleme vechi, ar fi de remarcat că, spre exemplu, în 2024, Garda de Mediu Dâmbovița a aplicat amenzi în valoare de 130.000 de lei către Supercom, pentru gestionarea deficitară a depozitului de la Aninoasa (probleme cu levigatul, dar și cu gazul rezultat din depozit sau depozitarea din amplasament, una peste capacitatea aprobată)
-vezi, mai sus, document, captură după o informare oficială a celor de la Garda de Mediu Dâmbovița, din anul 2024-

Totul în timp ce CJ Dâmbovița se face că nu există nicio problemă, iar SC Supercom pare că doar se (pre)face, la rândul său, că achită niște sume, obligatorii, în vreme ce, tot lunar, încasează, prin intermediul ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, sume de ordinul a milioane de euro, pentru serviciul de preluare și transport a deșeurilor din Dâmbovița.
Cu alte cuvinte, cineva tot are de câștigat. Dar, aproape sigur asta, între câștigători nu se regăsește și marea masă a dâmbovițenilor. De mediul înconjurător ce să mai vorbim. El, mediul adică, este doar sufocat de otravă. Ca și oamenii. Chiar dacă, aparent, asta nu se vede.
(Va urma)