Dâmbovița: Inconștienții! Zeci de hectare distruse de foc, în ultimele ore. Incendii provocate intenționat, în plin cod galben de vânt

Într-o țară în care analfabetismul funcțional este la el acasă, a încerca să schimbi mentalități, nici măcar minim educate, este posibil să fie doar încă o luptă cu “morile de vânt“. Plecând totuși de la ideea că orice demers ce vizează insuflarea unui minimal spirit civic, poate chiar unul cu măcar vagi valențe pedagogice, are măcar o șansă minimă de a avea rezultate, deci nu este apriori inutil, iată o situație de fapt:

Foto: Avertizare meteo pentru intervalul 21-22 februarie (SURSA -ANM)

Dâmbovița, în plin cod galben de vânt (avertizare INM valabilă în perioada 21-22 februarie 2023),


???? AVERTIZARE METEOROLOGICĂ ???? COD GALBEN valabilă în intervalul 21 februarie, ora 10 – 22 februarie, ora 08, în care sunt vizate, în zona montană, la altitudini de peste 1500 m, intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 70…100km/h.
???? AVERTIZARE METEOROLOGICĂ ???? COD GALBEN valabilă în intervalul 21 februarie, ora 10 – 21 februarie, ora 22 în care sunt vizate intensificări ale vântului, cu rafale de 55…65 km/h.
???? AVERTIZARE METEOROLOGICĂ ???? COD PORTOCALIU valabilă în intervalul 21 februarie, ora 10 – 21 februarie, ora 22, în care sunt vizate, în zona montană, la altitudini de peste 1700 m, intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 110…120 km/h și perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

Sursa: ANM

continuă vechile metehne, “moștenite din moși-strămoși”. <Ai, n-ai treabă, e musai să dai foc vegetației uscate, pe toate câmpurile și prin toate curțile, odată ce primul semn de primăvară își face simțită prezența.> Că e ilegal, de multe ori și inutil, și de cele mai multe ori extrem de periculos, nici nu mai are importanță. Și în Dâmbovița, ca și în multe alte părți din țară, incendiatori de profesie, ai câmpurilor, dau foc chiar și dacă ar fi uragan, iar focul strârnit ar putea să mistuie tot, inclusiv pe incendiatori. Ai putea crede că o întreagă nație de piromani se mută temporar în spațiul rural dâmbovițean, măcar câteva luni pe an. Nedorind să se dezmintă, la fel s-a întâmplat și în data de 21 februarie 2023. Rezultatul?

Foto: – Incendiu Aninoasa, 21 februarie 2023 ( sursa foto- captură postare facebook/ Vlăduț Nicolae)

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” al județului Dâmbovița au acționat pentru stingerea a 9 incendii de vegetație uscată care au pârjolit peste 19 de hectare de teren, iar în urma unui incendiu a fost afectată și o anexă gospodărească. Pentru gestionarea situațiilor de urgență au fost utilizate 14 autospeciale cu apă și spumă.
Pagubele care se înregistează zi de zi sunt considerabile pentru fauna din zona afectată de foc și pentru mediul înconjurător.
Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că focul, scăpat de sub control, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol chiar viața semenilor.
ISU Dâmbovița le reamintește cetățenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ dacă nu se impune ca măsură fitosanitară de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
În condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea flăcărilor. Astfel de situații pot deveni dezastruoase mai ales dacă în zonele arzânde se află locuințe, păduri sau instalații tehnologice.

Comunicat de presă ISU Dâmbovița, 22 februarie 2023
Foto: – Incendiu Aninoasa, 21 februarie 2023 ( sursa foto- captură postare facebook/ Vlăduț Nicolae)

Pentru conformitate, cei de la ISU Dâmbovița au intervenit la Doicești,Vârfuri, Aninoasa sau Flipeștii de Pădure, doar pe parcursul zilei de 21 februarie 2021. De data asta nu s-au întâmplat și tragedii. Data viitoare însă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *