Dâmbovița: Încă un bărbat a murit strivit de tractor. De ce se spune că: “O să fie din ce în ce mai multe cazuri de felul ăsta!”

O știre despre un tip de accident mortal ce a devenit, din păcate, banală, în special în județul Dâmbovița, ar putea fi formulată astfel:

Foto: Imagine cu un caracter ilustrativ ( autospecială cu funcții complexe , din dotarea ISU)

În jurul orei 09:58 (n.m.20 august 2024) am fost solicitați să intervenim în cazul unui utilaj agricol răsturnat peste o persoană în comuna Vulcana Băi, sat Vulcana de Sus.

Detașamentul de Pompieri Pucioasa intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, Detașamentul de Pompieri Târgoviște intervine cu o autospecială de descarcerare, iar Serviciul de Ambulanță Județean Dâmbovița cu un echipaj.

La fața locului, victima, un bărbat de 60 de ani, a fost extrasă în stare de inconștiență. Din nefericire victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare, astfel echipajul medical a declarat decesul acesteia.

Comunicat de presă ISU Dâmbovița

Foto: Accident mortal la Vulcana Băi, județ Dâmbovița, 20 august 2024 (sursa foto ISU Dâmbovița)

Tragedia amintită anterior, exact în modul în care a fost transmisă către mass-media, de către cei de la ISU Dâmbovița, este, așa cum spuneam, una aproape banală, în special în județul Dâmbovița, iar asta pentru că frecvența unor astfel de incidente tinde să devină una foarte ridicată.

Foto: Accident mortal (persoană prinsă sub tractor răsturnat) la Râu Alb, 5 august 2024. Sursa foto: ISU DB

Nu mai târziu de data de 5 august 2024, tot în Dâmbovița, la Râu Alb, avea loc un incident similar. Persoană prinsă sub un tractor răsturnat, iar victima nu a mai putut fi salvată.

De altfel, Dâmbovița era, și până în 2024, un județ unde astfel de “nenorociri” aveau loc frecvent (mai jos câteva detalii în postarea de pe pagina de facebook a Valahia Media:

Dâmbovița era și până în 2024 unul dintre județele din România unde astfel de incidente, trase aproape la indigou, aveau loc în fiecare an. Cel puțin unul în fiecare an, de prin 2018 încoace (n.m.– din 2018 în 2023 a fost câte un caz în Dâmbovița în fiecare an). Ce s-a întâmplat în 2024?

Deja au avut loc două decese în mai puțin de o lună (în august 2024), iar situațiile sunt parcă construite după un șablon: Tractor răsturnat, într-o pantă, iar tractoristul este prins sub tonele de fier, fără vreo șansă de supraviețuire.

Colaj foto: Proteste fermieri România, ianuarie 2024

În ianuarie 2024, fermierii români organizau un protest la nivel național (detalii și aici, articol Valahia Media). Cum în an electoral Guvernul Ciolacu nu avea niciun chef de “scandal la ușă”, protestul a fost stopat, după mai multe negocieri cu protestatarii, negocieri în urma cărora concesiile făcute de Guvern au avut mai mult sau mai puțin legătură cu normalitatea.

Sursa foto: agrointel.ro

Una dintre aceste concesii a fost aceea că printr-o ordonanță de urgență s-a stabilit:

“Echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice şi înscrierea echivalării categoriilor B şi Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, fără examinare de către autoritatea competentă”

Practic, după cum ne-a precizat și reprezentantul unei asociații de fermieri, unul ce a dorit totuși să-și păstreze anonimatul, pentru a nu intra în conflict deschis chiar cu proprii colegi: ” Unii au înțeles, după ordonanță (n.m. OUG-ul din ianuarie 2024), că nici nu mai e nevoie de permis de conducere pentru tractor, că și dacă n-ai permis de conducere, deloc, poți să te urci la volanul tractorului, și să mergi pe coclauri, că nu te întreabă nimeni, nimic. Dacă socotim că, la țară, nu se urcă nimeni la volan fără una mică la bord (n.m.- consum de alcool) te-ai asigurat de o nenorocire. Mare minune că până acum nu au omorât și pe unii nevinovați, de pe margine.”

Se poate spune și că , Guvernul Ciolacu a favorizat producerea unor astfel de incidente, precum cele petrecute în Dâmbovița, în august 2024, încurajându-i pe unii, chiar dacă indirect, să se urce la volanul unor utilaje agricole chiar și dacă nu au vreo legătură cu condusul unor astfel de utilaje. Acest lucru neînsemnând că, în cazul evenimentelor petrecute în Dâmbovița, și amintite în debutul articolului, s-a și întâmplat acest lucru.

De obicei, în cazul unor tragedii în care victima este decedată, doar ca urmare a propriei culpe, nu se insistă pe factorii favorizanți ce au dus la producerea tragediei, din considerente ce țin de decență și de respectare a memoriei celor trecuți în neființă.

Nu mai puțin adevărat este însă că, în locuri, precum Dâmbovița, în care frecvența unor astfel de evenimente era si așa era de-a dreptul îngrijorătoare, neamintirea unor astfel de amănunte poate fi la fel de culpabilă.

Ar fi de luat în considerare că, totuși, au fost trase suficiente semnale de alarmă, pentru ca cineva, dintre cei cu putere de decizie (legislativ-administrativă), să facă măcar demersul minim, acela de a se întreba dacă nu cumva tiparul amintit anterior trebuie schimbat. Și nu peste un an, doi, ci cât mai curând posibil. O schimbare ce nu se poate face decât îndepărtând cauzele și nu doar ignorând efectele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *