Încă o dată, în România anului 2024, începe ceea ce este denumit generic a fi “campania electorală”. Cea oficială, pentru că, neoficial, campania electorală a început de mult, de prea mult, parcă. De fapt, nu s-a terminat niciodată, după cum ar spune mulți.
Foto: Târgoviște, 25 octombrie 2024. În acest loc (panou) s-a aflat, până în urmă cu câteva ore, un panou electoral (vezi mai jos), unul ce este interzis a mai fi afișat și in perioada de campanie electorală.
Totuși, oficial cel puțin, începând cu data de 25 octombrie 2024 a debutat campania electorală pentru alegerile prezidențiale, cele cu finalitate în data de 24 noiembrie (n.m.– cel mai probabil doar primul tur, iar asta pentru că vreo 9 milioane de voturi, reprezentând 50% +1 din numărul de votanți, nu strânge nimeni, astfel că va fi și un al doilea tur. Garantat!).
Foto: Panouri de afișaj electoral pentru “prezidențiale”. Târgoviște, 25 octombrie 2024
Odată cu declararea oficială, a campaniei electorale, intră în vigoare și mai multe reguli, în principal unele ce vizează expunerea în spațiul public a competitorilor electorali. Una, expunerea, ce este mai restrânsă, și este bine că este așa, decât ceea ce se întâmpla în vremea în care haosul și anarhia, din “zorii democrației românești, post-decembriste”, transformaseră perioadele de campanie electorală într-un joc al cărui unic motto nu putea fi decât “scapă cine poate!” . Anii `90 ai secolului trecut, cu alte cuvinte.
Foto: Panouri de afișaj electoral, la Târgoviște, în data de 25 octombrie 2024. Campania electorală pentru “parlamentare” începe în 1 noiembrie, moment de la care se vor afișa, legal, și afișele de pe aceste panouri
În 2024 nu se mai poate întâmpla asta, dar și strictețea de acum , în ceea ce privește posibilitatea de expunere publică a candidaților, este, de multe ori, contestată, ca fiind “prea limitativă si îngrăditoare de libertăți“. Până la urmă, sistemul perfect nu a fost inventat și probabil nu va fi inventat vreodată.
La Târgoviște (dar și în Dâmbovița) limitările de secol XXI, în ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale sunt abordate diferit de competitorii electorali.
Dacă în ceea ce privește panourile de afișaj electoral, pentru candidații la “prezidențiale”, nu am văzut decât 3 afișe (regulamentare), dintre cei trei, un candidat fiind dintre cei care candidează doar pentru orgoliul personal, probabil, șansele de a obține ceva fiind, probabil, nule, la expunerea din spațiul public încă este “activitate”.
Celebrele corturi, ce au împânzit, în general, spațiul urban, în perioadele de precampanie electorală (n.m.- adică o perioadă în care sunt permise mai multe lucruri decât în campaniile electorale, oricât de ciudat ar părea asta), sunt încă la locul lor, la Târgoviște. Nu chiar în totalitate în legalitate însă. Asta pentru că, spre exemplu, un candidat intitulat “Mama Națiunii” nu ar avea ce să mai caute, conform legii, în spațiul public, momentan, fiind un candidat la “prezidențiale”, după cum scrie și pe cort. Bine, nici candidat la prezidențiale nu mai este, că așa a decis CCR ( nu neapărat un,lucru corect, această decizie a CCR).
Până la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare (1 noiembrie) candidații partidelor, la “parlamentare”, încă mai pot zâmbi electoral de pe corturile din spațiul public. Legal. Asta pentru că, în campaniile electorale, este strict interzis acest lucru. Nu și cei de la “prezidențiale”, ce deja “au primit interzis” la afișajul pe corturi, încă din data de 25 octombrie (un exemplu de afișaj stradal ce încă este legal, în final de octombrie 2024, mai sus). De altfel, este interzisă orice altă campanie electorală outdoor (mash-uri, bannere, corturi,etc) în afara celor câteva afișe plasate doar în locurile autorizate (n.m.- la Târgoviște, spre exemplu, sunt doar 5 panouri autorizate) în acest sens.
Foto: 25 octombrie 2024, prima zi de campanie electorală pentru “prezidențiale”. Afișarea candidaților pentru “parlamentare” este încă legală, pentru încă o săptămână (dar doar a acestora, “prezidențiabilii” nu mai au voie)
Că unii au ales să defileze doar cu candidatul la “prezidențiale”, prin spațiul public dâmbovițean, convinși fiind, probabil, că pentru “parlamentare”, cum spunea cineva, “pot să pună și o lampă, că tot îi votează lumea”, și, deci, nu mai e nevoie de mediatizare, iar alții au mai pus și figuri de candidați, în afară de “prezidențiabil”, nu aduce, până la urmă, la capitolul câștiguri, decât o săptămână în plus de expunere publică ( intervalul 25 octombrie-1 noiembrie). Momentan. La fel de adevărat este că alții au lipsit cu desăvârșire din spațiul public (cel urban cel puțin), alegând alte modalități de mediatizare, a candidaților, unele “mai pe viu”, de multe ori.
Foto: Campanie electorală outdoor, la Târgoviște, în debut de octombrie. Corturi pentru strângere de semnături (nu a fost mai nimeni, la strâns de semnături, de fapt, în aceste corturi)
Cert este că nu toată lumea pare să se fi împăcat cu regulile de campanie electorală, cele existente în momentul de față, și, în concluzie, cu precădere în spațiul rural, face cum poate și cum crede că e bine, încălcând, de multe ori, regulile si normele legale.
P.S.
Despre acest capitol, cel al încălcării regulilor de expunere electorală, vom reveni (cu amănunte), în curând. Până atunci, să nu uităm: A mai venit o campanie electorală, în curând două (suprapuse)!
Cu alte cuvinte, a venit și timpul ca tot ceea ce e scris sau publicat, în spațiul public, să fie citit de două ori, măcar. Nu de alta, dar, parafrazând o reclamă: Ignorarea amănuntelor și a adevărului, poate dăuna grav sănătății!
Update:
După cum anunțam, iată că numărul încălcărilor de legislație electorală este mare. În Dâmbovița sunt zeci de bannere cu un candidat la alegerile prezidențiale ce încă se “lăfăie” fără nicio grijă în spațiul public, deși acest lucru este strict interzis de lege. Situația a fost semnalată și de deputatul dâmbovițean Daniel Blaga.
“Legea o spune de altfel foarte clar: afișajul electoral e permis într-o campanie electorală doar în locuri special amenajate. Atunci când legea ești „tu” însă, orice pare a fi posibil. Întâlnim astfel de incidente în Fieni, Pucioasa, Ulmi, Vișoara, Tătărani, Voinești și în multiple alte localități din Dâmbovița și cine știe în câte altele din țară…” A scris, pe pagina sa de facebook, deputatul dâmbovițean (click, mai jos, pe link, pentru detalii):