În momentul de față, adică noiembrie 2024, în ciuda declaraților mai mult sau mai puțin războinice din spațiul public, campanie electorală, deh, realitatea politică – administrativă, de la nivelul județului Dâmbovița, este una total atipică. Și, dintr-o anumită perspectivă, chiar periculoasă.
Iată “faptele” ce au condus către această concluzie.
Foto: Ședință a CJ Dâmbovița din data de 12 nov.2024 (invariabil, la toate proiectele de hotărâre, toți consilierii au votat “pentru”)
În iulie 2024, în urma alegerilor locale, în forul de conducere al Județului Dâmbovița, Parlamentul local cum s-ar spune, au ajuns doar 3 partide, respectiv PSD, PNL și AUR. O a patra formațiune, ce ar fi fost poate îndreptățită să ajungă în acest for (din perspectiva voturilor obținute), adică ADU ( Alianța Dreapta Unită, USR+FD+PMP), NU a reușit să acceadă aici, iar asta pentru că legea îi obliga la un scor de minim 7%, pentru a avea reprezentare în CJ, lucru ce nu a fost reușit.
Foto: Rezultate alegeri locale, pentru CJ Dâmbovița, iulie 2024
Practic, voturile a 17.000 de dâmbovițeni (cele obținute de ADU și PMR), în total aproape 8% din voturile exprimate la nivelul județului, nu s-au regăsit și in consiliul județean, ca reprezentativitate (de aceste voturi au beneficiat tot cei de la PSD, la redistribuirea de mandate, chiar dacă, în cazul celor două formațiuni ce nu au făcut pragul electoral, votul era unul anti – PSD, mai degrabă).
Foto: Ședință a CJ Dâmbovița din data de 12 nov.2024
În noua configurație a CJ Dâmbovița, una cu aceaiași structură de putere politică ca în mandatul precedent, chiar una consolidată pentru social-democrați, PSD -ul își impune autoritar punctul de vedere (n.m.– social democrații au 22 din cei 33 de consilieri, plus președintele de CJ). S-a sperat totuși că măcar o minimă opoziție va exista, din partea PNL-ului (așa au declarat liberalii), dar mai ales a celor de la AUR, partid nou intrat în structura CJ Dâmbovița.
Foto: ședința CJ DB din 12 noiembrie 2024. Stânga imagine-sectorul ocupat de PNL, rândurile din față, și AUR, rândurile din spate
Ei bine, speranțe deșarte. Până în acest moment, noiembrie 2024, nu a existat nici măcar o urmă de opoziție față de PSD, în CJ Dâmbovița. Mai mult chiar, toate hotărârile adoptate sunt aprobate, pe bandă rulantă, în unanimitate, fără ca cineva, vreodată, să solicite măcar o întrebare lămuritoare, privitoare la vreunul dintre proiectele de hotărâre.
Tăcere totală, cum s-ar spune. Evident există posibilitatea, doar teoretică, ca toate proiectele de hotărâre să fie “perfecte” și să nu necesite nici măcar o întrebare lămuritoare. Teoria probabilităților spune, însă, că așa ceva este imposibil, deci, cel mai probabil, este vorba de altceva.
Foto: Toată lumea votează “pentru”, la CJ Dâmbovița
Un exemplu în favoarea acestui punct de vedere poate fi consemnat și la cea mai recentă ședință a CJ Dâmbovița, cea din 12 noiembrie 2024. O rectificare bugetară, cu fonduri de la Guvern (click aici pentru detalii), alocare din fondul de rezervă, pentru UAT-uri, se spune că pentru cheltuieli curente și de capital, a fost un bun prilej pentru ca social democratul din fruntea CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, să afirme.
Foto: Captură HOTĂRÂRE nr. 1.389 din 7 noiembrie 2024 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului
“Vedeți că Guvernul Ciolacu nu face diferența între roșii și galbeni, și acordă tuturor localităților bani, conform necesităților, indiferent de culoarea politică a primarilor. Inclusiv la Râu Alb, domnule consilier” (n.m.– remarca viza grupul AUR, formațiune politică ce are un unic primar, în Dâmbovița, respectiv în localitatea Râu Alb).
Convinși probabil de veridicitatea celor afirmate de președintele CJ Dâmbovița (foto, mai sus), nimeni nu a mai întrebat nimic, iar proiectul de hotărâre, cel cu rectificarea bugetară, a trecut “fluierând”. Cel mai probabil însă că nimeni nu s-a uitat pe ce votează. Asta pentru că, doar orb să fi și să nu vezi că din cele 7 orașe dâmbovițene fonduri au primit doar 6, lipsind tocmai unul din cele două orașe din Dâmbovița cu primar liberal, respectiv orașul Găești.
Cu alte cuvinte, nu sunt deloc 89 de localități din Dâmbovița, câte are județul, ce au primit bani de la Guvern. Ci doar 88. Întâmplător? Mai degrabă nu. Ca să nu mai vorbim de cuantum. Că tot spunea președintele CJ Dâmbovița de “fiecăruia după nevoie”. Poate că nu întâmplător la Râu Alb sunt cele mai mici nevoi din Dâmbovița (doar 400.000 de lei). Sau, mai degrabă nu.
De remarcat ar fi că niciun consilier PNL sau AUR, din CJ Dâmbovița, nu a întrebat “de ce așa și nu altfel”. Ca să nu mai spunem că, încă o dată, de această dată din fondul de rezervă al CJ Dâmbovița, au fost alocate ajutoare de extremă urgență pentru unele localități (Vezi foto mai sus). De această dată, “năpăstuiții” au fost cei de la Pucioasa și Poiana, Iarăși “întâmplător” localități conduse de PSD. A întrebat cineva, ceva, pe cineva, despre această alocare?
Ei bine, ați ghicit! Răspunsul este: NU.
Cum se va întâmplă, cel mai probabil, și de acum înainte.
Parcă mai era ceva…
Aaa, da, urmează alegerile parlamentare, și, după cum merg lucrurile, există pericolul ca Dâmbovița să rămână cu o singură voce politică în Parlament. Da, știu, aparent sunt mai multe. Dar dacă sunt ca cele din CJ Dâmbovița?