Cum se “îngroapă” un drum sau disputa lor pe banii noștri. (IV)

   Promiteam, în urmă cu ceva vreme (aici, aici și aici), că vom reveni cu amănunte despre unul dintre proiectele ce naște – deși nu ar fi trebuit să o facă – multe controverse. Cel al unei centuri ocolitoare, în cazul de față a Municipiului Târgoviște, un proiect ce era și, din păcate, este la fel de departe de a avea un destin fericit. Promisiunea făcută era ca, în momentul în care apar elemente noi, despre destinul acestui proiect, www.valahiamedia.ro  să vi le împărtașească. Sunt, în sfârșit, elemente noi. Din păcate, nu foarte îmbucurătoare. Pentru cei ce nu cunosc subiectul, recomandăm lecturarea articolelor precedente(aici, aici și aici.) Pentru cei ce sunt familiarizați cu elementele acestuia realitatea, dură, din aprilie 2018, este următoarea.

 

Banii

 

 Proiectul, cu finanțare nerambursabilă, inițial, din fonduri europene, a fost pierdut în 2016. Cu un stadiu de implementare de 25%, la momentul 2016, realizarea proiectului a rămas în sarcina beneficiarului, Primăria Târgoviște, ce trebuia să îl ducă la bun sfârșit, cu fonduri proprii – nu avea importanță de unde luate- până la finele lui 2018, sub riscul sancțiunii, în caz de neimplementare, de restituire a banilor deja cheltuiți, din fonduri europene (milioane de euro). În 2016, în luna august, primăria Târgoviște contractează un împrumut  de aproximativ 74 de milioane de lei (15,9 milioane de euro, la cursul actual), bani ce urmau a fi prinși în bugetele locale, aferente anilor 2016 – 2018, pentru finalizarea proiectului. Între timp, la final de 2017, Primăria se trezește cu încă o datorie, rezultată dintr-o sentință judecătorească ce a dat câștig de cauză celor de la CAST SRL, firmă ce a fost unul dintre câștigătorii de licitație, pentru proiectul de centura, un constructor al cărui contract a fost reziliat, dar care, în instanță, a câștigat o despăgubire ce ajuge la valoarea de aproape 10 milioane de lei, pentru lucrări efectuate și neplătite de beneficiar și  deasemnea pentru profit nerealizat.

La solicitarea Valahiamedia, primăria Târgoviște a precizat că a fost achitată, către CAST SRL (în cursul anului 2018),

 

“(….) suma de 6.083.043 de lei, sumă cuprinsă în bugetul UAT, Municipiul Târgoviște pe anul 2018 (…).

Pentru restul de bani, prin hotărâre judecătorească (aici ) fiind suspendată executarea silită.”

 

Mai pe înțeles, CAST a câștigat în instanță despăgubiri, a grăbit o executare silită, a obținut o bună parte din bani, iar pentru restul, ce îi are de recuperat (milioane de lei) mai are de așteptat.Banii, dați către CAST, reprezintă un credit intern al primăriei Târgoviște. Cu alte cuvinte, un alt împrumut, pentru o lucrare ce nu a fost recepționată când trebuia și care a mai fost prinsă și în calculul sumei luate împrumut în 2016, de care aminteam mai devreme.

 

Proiectul

 

La momentul de față, aprilie 2018, nu mai lucrează nimeni, iar Primăria, prin vocea edilului șef actual, facea cunoscut , pe 16 martie 2018, că :

Foto: Daniel Cristian Stan, primar Târgoviște

“Am somat constructorul și îi acord un termen de o lună de zile, începând din acest moment (n.r. – 16.03.2018)

pentru a intra în ritmul de execuție și graficul de execuție aferent acestui proiect.

Voi rezilia contractul și le voi cere (n.r. în caz de neconformare)

dacă ajungem să plătim anumite sume către minister, să achite aceste sume de bani.”

Declarație, Daniel Cristian Stan – 16.03.2018

 

 A trecut mai bine de o lună și nu s-a schimbat nimic. Constructorul (SC Telor Invest SRL) nu numai că nu a intrat în grafic dar nici măcar nu lucrează. Nici nu o va face probabil. De ce nu o va face? Pentru că nu au bani, ba mai mult cer anticipat plată pentru lucrări.

 

Altă țeapă anticipată

 

Sc Telor Invest SRL, liderul de asociere, în grupul de firme ce ar trebui să lucreze la proiectul de reabilitare a centurii ocolitoare a Târgoviștei, a încheiat mai multe contracte de cesiune de creanțe, cu alte firme, cedarea vizând banii pe care Telor urma să îi primească de la Primăria Târgoviște, în momentul în care efectua lucrările, cel mai recent dintre aceste contracte fiind din luna februarie 2018.

Doar pe scurt

4.076.531 lei – către Favirom Bussiness SRL (societate cu sediul în Snagov)

102.080 de Euro – către Geo TECH Consulting SRL (comuna Dascălu ,județul Ilfov)

165.000 de lei – către o societate  de avocatură din  București

1.000.000 de lei – către SC Betonissima SRL ( sediu social comuna Ulmi, Dâmbovița)

1.500.000 de lei către Unicom Holding SA (sediu oraș Voluntari, județul Ilfov)

1.600.000 de lei către Unicom Holding SA

 Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenii: SC Telor are atâtea datorii (exemplificat anterior) încât ar trebui să lucreze, la Târgoviște, gratis, ca să plătească aceste datorii , pentru că, prin contractele de cedare de creanțe, cu care a fost de acord și Primăria Târgoviște, banii, de la beneficiarul lucrării, dacă aceasta ar fi realizată, nu ar ajunge la Telor, cei care trebuie să facă lucrarea, ci direct  la cesionariii Telor, firmele amintite anterior.După cum se poate ușor calcula, vorbim de milioane de euro și aici. Încercarea de a obține această plată, înainte de efectuarea lucrării, a celor de la Telor, a fost, din fericire, fără succes, pentru că altfel „țeapa” ar fi fost desăvârșită.

 

Viitorul

Destul de sumbru ca să nu spunem negru. Din punct de vedere financiar, pentru administrația locală și din punct de vedere economico-social, pentru întrega comunitate târgovișteană, ce nu va putea beneficia, nici la finele anului 2018, de o infrastructură rutieră măcar decentă.

În altă ordine de idei, singurul constructor ce a lucrat la proiectul – aflat încă în derulare – centurii ocolitoare a Târgoviștei, SC Leodrumit Construct SRL, firmă chiar din apropierea Târgoviștei, a încercat un joc ce s-ar putea să se dovedească păgubos, pentru toată lumea. Acela de a îndepărta SC Telor Invest din asocierea ce lucrează la acest proiect și a prelua în totalitate lucrarea ( acțiune justificabilă doar din perspectiva inactivității celor de la Telor). Prin două sentințe consecutive, în care nu a fost acceptată cererea unei ordonanțe președințiale,(aici și aici) Judecătoria Târgoviște și Tribunalul Dâmbovița au respins cererea celor de la Leodrumit SRL.

Ulterior, Primăria Târgoviște a început să laude această firmă, în luările de poziție pe marginea subiectului, ceea ce conduce la ideea că acest conflict din instanță, dintre Leodrumit și Primăria Târgoviște se prea poate să fi fost doar … de ochii lumii. Cert este că Leodrumit nu poate să lucreze pe tronsonul atribuit SC Telor Invest și, chiar dacă ar face-o, banii, conform acordului inițial, ar merge către Telor Invest, de unde, ulterior, teoretic, ar trebui să ajungă la SC Leodrumit SRL. Cu alte cuvinte blocaj total.

 

Fără concluzii (deocamdată)

 

În acest moment nu se lucrează la proiect, sfârșitul anului 2018 este din ce în ce mai aproape, vine vara, temperaturi de peste 40 de grade, vor fi perioade în care nu se va putea lucra, iar apoi vine iarna, iarăși cu temperaturi ce nu vor putea permite desfășurarea lucrărilor. Cu doar câteva luni calendaristice la dispoziție, perioadă propice lucrărilor, ce sunt irosite, chiar în momentul de față, proiectul centurii ocolitoare a Târgoviștei rămâne o utopie. Costisitoare, dacă socotim banii ce vor trebui dați înapoi (milioane de euro), restanțele către cei de la CAST, plătibile din bugetul administrației locale (sute de mii de euro), sau împumutul  (cei 74 de milioane de lei) contractat de primăria Târgoviște, împrumut ce suportă și dobânzi, bani ce oricum vor fi plătiți, cel mai probabil însă pentru nimic, de vreme ce proiectul, pentru care au fost accesate fondurile, rămâne nefinalizat.

  • Vinovați?
  • Nimeni. Evident! Asta în cazul în care vă veți fi întrebat acest lucru.

1 Reply to “Cum se “îngroapă” un drum sau disputa lor pe banii noștri. (IV)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *