Problema Primăriei, și a orașului Târgoviște, atunci când vorbim de reabilitarea centurii municipiului, rămâne una dureroasă. Din păcate, ultimele zile nu au adus prea multe lămuri iar status-ul a rămas același. De lucrat nu se prea lucrează, timpul trece și, în același timp, problemele devin din ce în ce mai acute. Daunele, cei aproximativ 10 milioane de lei, bani ce vor trebui plătiți celor de la CAST (detalii aici), sunt doar ultima problemă, din punct de vedere cronologic, dintr-un șir lung de probleme. Banii nu se vor putea recupera, la finalizarea unui eventual proces, de depistare și sancționare a celor presupuși vinovați, de această eroare, un proces ce poate dura chiar și ani de zile iar, ulterior, dat fiind cuantumul sumei, este puțin probabil că această sumă va putea fi recuperată în totalitate, chiar dacă instanțele vor hotărî acest lucru. Dacă, acesta cred că ar fi cuvântul cel mai important din fraza anterioară. Mai simplu ar fi să socotim o gaură în bugetul local de 10 milioane de lei. Dacă ar fi numai atât. Din păcate, dauna s-ar putea să fie chiar mai mare. Totală chiar.
Între “ciocanul” legii și “nicovala” timpului
Nimeni nu este vinovat pentru situația, aparent fără ieșire, în care se află Beneficiarul (Primăria Târgoviște)
în cazul de față.
Aceasta este, cel mai probabil, scuza pe care o vor formula cei responsabili de cheltuirea banului public. Așa să fie?
La momentul actual, în ceasul al 13-lea, pe de o parte, liderul formal ( singurul pe care îl acceptă administrația târgovișteană și către care virează banii pentru lucrări) SC Telor Invest SRL (lider al asocierii ce lucrează la reabilitarea centurii ocolitoare a Târgoviștei, doar la demararea licitației) nu face nimic ca să se achite de sarcini, iar primul semnal a apărut în decembrie 2017, atunci când una dintre lucrările pe care ei trebuiau să le execute ( reabilitare pod de la Valea Voievozilor) a fost executată de către un alt asociat, SC Leodrumit Invest SRL.
Foto: Pod Valea Voievozilor (lângă Târgoviște), decembrie 2017
Sursa Foto: politialocalatargoviste.ro
Pe de altă parte, cu SC Telor Invest în asociere și cu un refuz, chiar și neexprimat, de a lucra în teren, al acestora, finalizarea lucrării , la final de 2018, devine o utopie.
Cine putea să anticipeze lucrul asta,
nu e nimeni vinovat de actuala situație.
Este explicația pe care o vor îmbrățișa, din nou, cei către care se îndreaptă multe dintre acuze. O explicație care nu stă în picioare. De ce?
Păi, făcând un scurt recurs la memorie, constatăm că în data de 21 iunie 2017 se făcea predarea amplasamentului, cu alte cuvinte firmele se puteau apuca de treabă. Problema este că Telor Invest avea probleme mari, încă înainte de a câștiga ( în asociere e drept) licitația de la Târgoviște. Probabil, însă, că, aici, la Târgoviște, nimeni nu a fost interesat . De un interes venit din partea Beneficiarului vorbim.
SC Telor Invest SRL este unul dintre campionii dosarelor la Tribunalul București. Dacă nu ați ghicit, încă, putem să vă spunem că este vorba despre bani. Firme (creditori), persoane fizice (pentru drepturi bănești), administrații publice, toți se judecă cu SC Telor Invest (pentru conformitate aici veți găsi câteva dosare,
Mai mult, în luna mai 2017, unul dintre creditori ceruse, deja, în instanță, falimentul celor de la SC Telor Invest( este vorba despre SC Autoinvest Trans SRL). Semnalul de alarmă nu a fost auzit, a fost ignorat sau pur și simplu nu a prezentat interes pentru nimeni, la Târgoviște. Ulterior, în octombrie 2017, SC Autoinvest Trans SRL, renunță la cererea de deschidere a procedurii (n.r. faliment), Tribunalul București ia act că litigiul a fost rezolvat pe cale amiabilă. Cu alte cuvinte, SC Telor Invest și-a achitat, cel mai probabil, datoria. În aceiași perioadă, Primăria Brăila, prin august 2017, se săturase deja de întărzierile lucrărilor de reabilitare, la o arteră din oraș, lucrări pentru care administrația locală plătea peste 800.000 de euro, și demarează procedura de reziliere a contractului cu cei de la Telor Invest. Deși, la Brăila, este și mai problematic ca la Târgoviște ( partenerul de asociere al celor de la Telor Invest, pentru acestă lucrare, era deja în faliment la momentul câștigării licitației) iar la lucrare Telor Invest chiar nu a făcut nimic, după cum declară presa locală, cererea de reziliere a contractului este blocată în instanță ( tribunalul Brăila) cu următorul termen de judecată în martie 2018, în condițiile în care procesul a demarat în septembrie 2017.
Recapitulând și concluzionând
Telor Invest avea probleme încă înainte de câștigarea licitației de la Târgoviște. Aici, la Târgoviște, se pare că nu a interesat pe nimeni. A reușit să stingă niște litigii financiare, mai vechi, chiar în momentul când, cel mai probabil, a încasat parte din sume de la Beneficiarii proiectelor de reabilitare rutieră de la Târgoviște și Brăila, lăsând însă aceste lucrări în voia sorții sau în sarcina partenerilor de asociere, cum este cazul de la Târgoviște. Ca să nu mai vorbim de faptul că scenariul se repetă și cu lucrările din județul Constanța, că firma este înființată doar în 2015 și că legăturile cu Tehnologica Radion ( un alt abonat la lucrări publice ce a lăsat cu ochii-n soare mulți creditori) (amănunte aici) sunt deja de notorietate.
Foto: “Calea Galați”, Municipiul Brăila, obiectiv “reabilitat” de Telor Invest, oct.2017
Sursa foto: obiectivbr.ro
Pe de altă parte, firma, Telor Invest, chiar ar putea fi, măcar teoretic, de bună credință și doar tavălugul fără sfârșit a ceea ce înseamnă schimbările fiscale și legislative, din ultima vreme, să le fi dat peste cap un, poate, fragil echilibru financiar, un echilibru preexistent între supraviețuire și prăpastia falimentului ireversibil. Repet, doar teoretic, pentru că, practic, și în momentul de față, februarie 2018, la Tribunalul București, SC ROYAL BUILDING GUARD SECURITY SRL, OMNI CONSTRUCT LOGISTIC SRL și SC ROM BEST GUARD SECURITY SRL au depus o cerere de declarare a falimentului celor de la Telor Invest. Pentru ca să devină și mai interesant – chiar SC Tehnologica Radion SRL , firma despre care spuneam în prima parte a acestui material (aici) că nu a făcut nimic atunci când , câștigând licitația de reabilitare a centurii Târgoviștei, a acceptat fără multe comentarii rezilierea contractului ( cerută de Primăria Târgoviște, în 2015), are acum un proces pe rolul Tribunalului București, deschis de către administratorul judiciar, împotriva celor de la Telor Invest, cu următorul termen în data de 09.03 2018 , Telor Invest figurând ca debitor iar Tehnologica Radion ca și creditor. Am făcut această precizare pentru a nu exista dubii cu privire la legăturile dintre cele două firme, legături de care am mai amintit.
Date fiind aceste informații, mai stă în picioare argumentul că la Târgoviște nimeni nu a știut nimic, iar riscul, potențial, ca lucrarea de reabilitare a centurii să nu se finalizeze în termen, nu a putut fi anticipat chiar de nimeni, din administrația locală?
Evident întrebarea este retorică.
În rest, ar mai fi de adăugat doar că
-Telor Invest, în continuare, nu lucrează, segmentul de lucrări ce le revine nu poate fi abordat de ceilalți membrii ai Asocierii, cărora le este teamă că vor rămâne în pagubă, atâta timp cât Beneficiarul (Primăria Târgoviște) virează bani doar către Telor Invest, iar, la rândul lor,aceștia ar trebui să îi vireze în conturile partenerilor. Din păcate, doar ar trebui.
-Telor Invest solicită primăriei Târgoviște alocări de fonduri anticipat, Primăria Târgoviște nu vrea să facă acest lucru ( normal dealtfel).
-Pe de altă parte, un eventual acord de scoatere din Asociere, în sensul eliminării din circuitul fondurilor a celor de la Telor Invest, lucru ce ar debloca situația, este refuzat de Primăria Târgoviște.
În aceste condiții, proiectul se va opri definitiv, în cel mai scurt timp, iar finalizarea la termen va rămâne doar o noțiune înscrisă pe un petic de hârtie și nimic mai mult, iar, la momentul decembrie 2018, atunci când se va trage linie, va rezulta un minus de multe milioane de euro pentru bugetul Târgoviștei și o centură ocolitoare nefinalizată pentru care vor avea de plată, într-un fel sau altul, toti cei din comunitate, dacă nu cumva și cei care nici măcar nu sunt născuți încă.
1 Reply to “Cum se “îngroapă” un drum sau disputa lor pe banii noștri. (III)”