Așa după cum anunțam, în urmă cu mai puțin de 24 de ore (detalii aici- Valahia Media), la CJ Dâmbovița, concordia deplină (se poate citi și nemișcatul în front) e deja istorie. Motivul, cel puțin cel ce este cel mai evident, îl reprezintă împărțirea banilor către primării, fonduri aflate la dispoziția CJ Dâmbovița, mai exact a președintelui CJ Dâmbovița (susținut de majoritatea PSD, din CJ Dâmbovița). Într-o ședința de urgență (09.01.2024) a fost alocată suma de 36,8 milioane de lei către toate primăriile din Dâmbovița (89).
Foto: Ședintă CJ Dâmbovița (9 ian.2024); Consilierii PNL au absentat de la ședință
“Nu a fost nimeni nemulțumit, dintre primari”, afirma triumfalist președintele CJ Dâmbovița, social democratul Corneliu Ștefan.
“Nu s-au făcut diferențieri între primari, în funcție de culoarea politică”. “Dacă făceam ca ei (n.m.- liberalii) trebuia să nu dau nimic primarilor liberali. “, declama același Corneliu Ștefan.
O declarație neadevărată de la un capăt la altul, cum avea să se dovedească chiar de la momentul afișării publice a sumelor alocate către primăriile dâmbovițene.
Primăriile PSD din Dâmbovița (62 dintr-un total de 89) au fost favorizate la modul absolut. Spre exemplu, dintre orașele dâmbovițene (5 la număr) urbanul condus de PSD a primit sume de 3 ori mai mari decât orașele conduse de liberali. Doar Pucioasa (primar PSD) a primit 1 milion de lei, adică tot cam atât cât au primit împreună Găești, Titu și Răcari, adică trei orașe conduse de liberali. Comparația, în Dâmbovița, se poate face doar între cele două partide (PNL și PSD) atâta timp cât alte formațiuni politice nu au edili șefi (n.m. – de fapt sunt 62 de primării PSD, 22 PNL, două primării conduse de independenți, de fapt tot de la PSD, și două primării conduse de membrii PRo-România, sincer tot PSD, și doar o singură localitate condusă, teoretic, de un reprezentant al USR, deci de la Opoziție).
Foto: Sume alocate de CJ Dâmbovița (ședință 09.01.2024); Subliniat cu roșu primării PSD, cu galben primării PNL, iar cu albastru primăria condusă de un membru al USR
La comune diferența este și mai evidentă (vezi foto document), în sensul în care primăriile PSD au fost clar favorizate de conducerea CJ Dâmbovița (aceiași conducere cu cea a PSD Dâmbovița). Chiar dacă sumele nu sunt foarte mari, modul de alocare evidențiază un mod de lucru. Spre exemplu, cea mai mică comună din Dâmbovița (probabil), adică Râu Alb (conducere PSD, comuna are sub 1500 de locuitori) a primit suma 320.000 de lei, în vreme ce comuna Răscăieți (primar PNL), de asemenea o comunitate foarte mică (vreo 2200 de locuitori), a primit mai puțin de jumătate (adică doar 150.000 de lei). Situația este identică peste tot, în Dâmbovița.
Foto: Sume alocate de CJ Dâmbovița (ședință 09.01.2024);
Un caz deosebit îl reprezintă comuna Brănești, adică singura localitate dâmbovițeană ce, teoretic, are un primar ce face parte din Opoziție, în cazul de față USR. Cel puțin așa a fost în anul 2020, adică atunci când Daniel Neamțu câștiga alegerile locale din partea USR (în alianță, la Brănești, cu PNL).
Sursa foto: Daniel Neamțu (dreapta imagine) /Facebook
La alocarea din data de 9 ianuarie 2024, de la CJ Dâmbovița, primăria Brănești a primit suma de 340.000 de lei, adică un cuantum similar cu toate primăriile PSD, nicidecum cu cele de la celelalte primării, considerante “de la dușmanii politici”, de către cei de la CJ Dâmbovița. Ceea ce, duce, logic, către concluzia că primarul de la Brănești este (de multă vreme chiar) mai curând în tabăra PSD Dâmbovița, decât în cea a celor de la USR Dâmbovița (formațiune politică din partea căreia a câștigat postul de edil șef). Asta pentru că gesturi de favoare din partea CJ Dâmbovița, la alocarea amintită, nu au existat, în afara “familiei” PSD, cea din “acte” sau doar de suflet, să spunem.
P.S.
Foto: Captură transmisiune live facebook/ PNL Dâmbovița
Într-o conferință de presă (10.01.2024), organizată de PNL Dâmbovița, conducerea acestei formațiuni politice s-a plâns de discriminarea de care are parte, din partea aliaților (până mai ieri) de la PSD Dâmbovița, făcându-se referire și la modul de alocare a banilor de la CJ Dâmbovița, pentru primării. Totodată, conducerea PNL Dâmbovița s-a plâns foarte tare că (toată) presa din Dâmbovița nu susține adevărul și este antamată de către PSD Dâmbovița, neputând să arate neregulile, nici de la alocarea financiară amintită sau chiar și de la controversata taxa de habitat pentru firme (ce intră în vigoare din 2024).
Vicepreședintele Senatului României, Virgil Guran (centru foto, mai sus), dar și , în general, conducerea PNL Dâmbovița, constată, cu stupoare prefăcută, că nu găsesc susținere media, în Dâmbovița, pentru adevărurile ce ii dor electoral, pe liberali. Afimând, total greșit de altfel, că nimeni, “din presă” nu spune lucrurilor pe nume.
Poate că ar trebui să încercați să mai citiți și în altă parte, ar fi singurul sfat. Poate chiar să recitiți. Și, în tot cazul, referirile sentențioase poate ar fi cazul să fie evitate. De cele mai multe ori, acestea sunt eronate. Am considerat că a oferi contraxemplul, la cele afirmate de liberali, ar fi inutil, atâta timp cât afirmația anterioară, cea cu presa din Dâmbovița, este în sine o greșeală fundamentală. Măcar de strategie politică.
A bon entendeur, salut!