Așa cum anticipam, preluarea COS Târgoviște, de către Statul Român, este, în continuare, doar o idee, în care mai cred doar salariații combinatului târgoviștean. De aproape 8 ani (din aprilie 2013) societatea comercială este în insolvență, iar din 2020, odată cu decizia patronatului actual (rus), de concediere a celor aproape 1200 de salariați, ce mai există în momentul de față (n.m. existau, în octombrie 2020, acum sunt probabil mai puțin de 1000), a fost semnat și “decesul” COS Târgoviște (cel puțin așa cum era cunoscută societatea târgovișteană).
Decizia de concediere colectivă a tuturor angajaților (și vânzarea pe bucăți a ceea ce a mai rămas din COS Târgoviște) a fost amânată, datorită unei intervenții a statului român (din 2020), ce a promis preluarea activelor funcționale și înființarea unei noi societăți comerciale, cu același obiect de activitate, dar, de această dată, în subordinea statului. O “naționalizare” de fapt, ce se poate face, teoretic, pentru că, COS Târgoviște, are o datorie către statul român, ce ar fi plătită astfel, printr-o dare în plată.
(…)activul funcțional industrial “Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat la 301,83 milioane lei, potrivit documentelor companiei. Din această sumă se vor scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care va fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată se va face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei (44,4 sau 49,5 milioane euro, la cursul de schimb din prezent). COS Târgoviște are datorii la ANAF de puțin peste 200 milioane lei, care vor fi acoperite deci integral din acești bani.
Conform profit.ro
Cum “minunea” promisă nu s-a materializat în 2020 (cum fusese anunțat, respectiv înființarea unei societăți noi, ce să preia angajații și activele funcționale, ce pot produce, în continuare, oțel-beton și oțel de calitate medie) s-a așteptat ca 2021 să ducă la materializarea promisiunii, făcute angajaților, la Târgoviște, de fostul prim-ministru, Ludovic Orban, în 2020.
Nu s-a întâmplat, iar ultima șansă, așteptată acum de la noul Executiv, cu un Minister al Economiei condus de de USR-Plus, prin Claudiu Năsui, pare că va mai întârzia a fi acordată, în principal pentru că probleme sunt multe (erau și la momentul promisiunii inițiale, din 2020, făcute de de fostul prim-ministru, dar, precum în metafora cu înecatul și paiul, cei de la Târgoviște au preferat să le ignore și să accepte promisiunea ca atare, chiar dacă nici ei nu credeau prea tare că va fi îndeplinită). Nici nu aveau altă șansă, este foarte adevărat, de vreme ce nimeni altcineva nu le promisese nimic, de-a lungul ultimelor decenii, orice putere, locală sau centrală , de orice culoare politică, preferând să adopte mai degrabă gestul “spălatului pe mâini”, adică un fel de Pillat din Pont dâmbovițean.
La COS Târgoviște s-a ajuns în situația ca, acum (ianuarie 2021), salariații (câți mai sunt) să intre în cea de-a 8-a lună de șomaj tehnic ( 75% din salariul net plătit), în condițiile în care combinatul este practic închis, nu produce nimic și se fac doar evaluari ale activelor deținute în acest moment de societatea privată COS Târgoviște (acționariat majoritar rus).
În data de 22 ianuarie 2021, Sindicatul Valahia (afiliat Cartel Alfa), ce reprezintă salariații COS Târgoviște, a prezentat, ca pe o mare victorie, prelungirea, cu încă o lună, a șomajului tehnic.
Vesti bune!
1. Procedura de preluare de către stat a activelor funcționale de la COS Târgoviște CONTINUĂ!
2. Salariații vor fi pontați în șomaj tehnic pana la sfârșitul lunii ianuarie! Speram să se finalizeze procedura pana la această data!
Vom reveni cu amănunte! Nicolae Dragodănescu
Postare facebook
“Boală lungă-moarte sigură” este practic singura concluzie după un astfel de anunț, din moment ce este evident că plata șomajului tehnic, de mai bine de jumătate de an deja, nu poate continua la nesfârșit.
În ceee ce privește preluarea de către Stat, veștile ar fi următoarele:
Adunarea creditorilor Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, ce fusese convocată marți, 19 ianuarie 2021, pentru a aproba modificarea planului de reorganizare a companiei, a fost amânată.
“Se amână ședința Adunării Creditorilor până la data obținerii avizului Ministerului Economiei [pentru] trecerea activului funcțional industrial “Producere oțeluri de construcții” în proprietatea statului român, prin ministerul de resort, în contul stingerii integrale a creanțelor bugetare, în conformitate cu prevederile OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, aprobată prin Legea nr. 222/2019″, a transmis pe 19 ianuarie administratorul judiciar al COS Târgoviște.
Sursa profit.ro
Cu alte cuvinte preluarea, naționalizarea, promisă de către Statul român, se amână, procesul fiind extrem de complicat și aproape imposibil de pus în practică, mai ales că noul COS Târgoviște, cel din portofoliul statului, după preluare, ar trebui să mai și angajeze oameni, în afara celor ce vor fi preluați, să retehnologizeze, să crească salariile, pentru a fi rentabilă păstrarea angajaților, să asigure un capital de lucru inițial, semnificativ, să găsească piață de desfacere pentru produse (în condițiile în care oțelul din Ucraina, Moldova sau Turcia este mai ieftin decât cel care ar fi produs la Târgoviște) și așa mai departe. Adică o construcție ce pare a nu avea nici cea mai mică șansă a fi fiabilă, pe termen lung măcar. În actualale condiții economice (criză economică mondială, la orizont) este greu de crezut că Statul Român va mai dori să își mai lege o piatră de moară la piciorul economiei, și așa destul de avariat, după criza COVID-19.
La Târgoviște încă se mai speră, că este posibil să se întâmple asta. Speranța moare ultima, zice românul. Totuși, cu un pic de realism, nu mult, ar trebui privit către viitor, nu “agățați” de speranțele deșarte ale unor promisiuni, ce nu au fost niciodată mai mult decât atât, adică promisiuni. Și nimic mai mult.
4 Replies to “Cu realism despre COS Târgoviște – “Naționalizarea” amânată, din nou. Angajații, teoretic concediați, primesc încă o lună șomaj tehnic”