Cel mai puternic om în stat a declarat, în plin scandal de corupție, în care este implicat Guvernul său, criticându-i în special pe magistraţii care instrumentează ancheta de corupţie, a sa și a apropiaților săi din Guvern, că: “Ceea ce au vrut să facă este o tentativă de asasinat împotriva voinţei naţionale”,”S-a încercat să se facă o lovitură (de stat) judiciară (…). Însă noi ne-am opus acestei operaţiuni, acestui complot… care are drept ţinte viitorul şi stabilitatea ţării noastre”(15.01.2014).Apoi, președintele celui mai important partid al țării, aflat la guvernare, a declarat că s-a încercat o tentativă de lovitură de stat, în timpul evenimentelor violente, din ultima vreme, și chiar că protestanții, sprijiniți de forțe cu pregătire militară, ar fi încercat asasinarea s-a. Norocul fiind că acesta (n.m. președintele celui mai important partid, aflat la Guvernare) a fost plecat în concediu, la mare, cu familia (2016).
După ce tentativa de lovitură de stat, cum a caracterizat evenimentele, președintele celui mai important partid al țării, a eșuat, au fost identificați vinovații. În primul rând șeful celei mai importante formațiuni de opoziție, iar apoi oameni cu pregătire militară, jurnaliști, juriști și profesori și, nu în ultimul rând, forțe obscure din afara țării, radicali recunoscuți din numeroasa diasporă a țării, sprijiniți de către forțe oculte externe, după cum a mai declarat cel mai important om politic al țării.
Stop!
Vi s-a părut că este vorba de Liviu Dragnea, de evenimentele din 10 August 2018, de interviul acordat unui post de televiziune din România, în data de 21.08.2018?
Este o impresie falsă. De fapt, este vorba despre Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, omul ce a trasformat Turcia într-o dictatură, ce încet alunecă spre islamism radical, suspendarea definitivă a democrației și a drepturilor omului, după evenimentele din 2016. 2745 de juriști, judecători sau personal cu pregătire judiciară, au fost arestați sau dați afară din funcții, de asemenea 3000 de militari sau personal din structurile militare au fost arestați sau destituiți. Mai multe instituții media au fost închise, după ce au fost acuzate că au participat activ la această lovitură de stat, iar o parte dintre jurnaliștii prezenți la evenimente au fost arestați. Abia în iulie 2018 în Turcia a fost suspendată (n.m. la doi ani de la instituire) starea de urgență, dar sunt modificate legi, astfel încât liberattea de expresie și de întrunire practic nu mai există. Erdogan are dreptul de a numi înalți funcționari publici, guvernul și vicepreședinții; are un cuvânt de spus în sistemul juridic al țării; și poate impune o stare de urgență. Și-a numit rudele și apropiații în funcții cheie ale statului (fiul, spre exemplu, este ministru de Finanțe). Lira turcească este la valoarea de 7,83 de lire/euro şi de 6,68 lire/dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Rata inflatiei este la peste 15% iar prețurile au crescut vertiginos. Turcia amenință cu ieșirea din NATO și mizează doar pe fanatismul susținătorilor lui Erdogan și pe șantajul armat ( a doua putere militară din NATO).
Este Erdogan un dictator? Nu știu. Aparențele pot înșela. Totul, chiar și ura aparentă pe care o nutrește pentru cei ce i s-au opus, într-un fel sau altul, de-a lungul timpului, în multele, aparent democratice, încleștări politice, a început cu o anchetă în 2014 și o declarație, de la care am și plecat în acest material. O reproducem, încă o dată:“Ceea ce au vrut să facă este o tentativă de asasinat împotriva voinţei naţionale”.“S-a încercat să se facă o lovitură (de stat) judiciară (…). Însă noi ne-am opus acestei operaţiuni, acestui complot… care are drept ţinte viitorul şi stabilitatea ţării noastre”(15.01.2014).
Foto 2: Liviu Dragnea manifestație(nu are importanță unde)
Sursa foto 2: stareapresei.ro
Sună cumva familiar? Parcă nu ar fi de pe malurile Bosforului ci de pe cele ale Dâmboviței? Parcă.
Istoria, din păcate, are prostul obicei să „greșească” în același fel,
atunci când actorii urmează scenarii similare.