CSM Târgoviște: “Are balta pește!” Peste 900 de euro, lunar, pentru poze și filmări (documente oficiale)

CSM Târgoviște, club ce aparține Primăriei Târgoviște, este (și a fost) una dintre entitățile sportive ce nu s-a putut plânge de lipsa unei atenții financiare deosebite din partea “patronatului”. În cazul de față, vorbim de fonduri publice, aproape în exclusivitate, și de un “patronat” format, la fel, nu dintr-un corp de investitori privați, ci din oameni numiți (cei mai mulți) în baza unei afiliații la structurile de putere ale statului.

La CSM Târgoviște banii (un buget cuprins între 1,5-2 milioane de euro în fiecare an) nu au fost neapărat o problemă, în sensul în care fondurile generoase avute la dispoziție au plasat clubul în poziția de a lupta pentru trofee, pe plan intern, în competițiile de baschet și volei feminin. “O mare parte din fondurile avute la dispoziție este cheltuită, însă, fără transparență”, a fost, mereu, marele of al celor ce au “văzut” (au încercat măcar) și dincolo de gloria efemeră a unor titluri naționale, unele obținute cu mare efort bugetar, până la urmă. Apoi, la capitolul salarizare (a sportivilor), mai mereu, o negură a planat deasupra subiectului, singurele confirmări oficiale venind, eventual, din niște rapoarte ale Curții de Conturi, singura instituție ce a mai primit ceva informații în acest sens ( click aici, pentru un asemenea raport și dezvăluiri despre contracte de 8000 euro/lunar, la secția de volei a clublui).

Foto: Răspuns solicitare Valahia Media ( din partea CSM Târgoviște), pagina 1

În încercarea de a aduce mai multă transparență în ceea ce privește aceste cheltuieli, de la CSM Târgoviște, am încercat să aflu mai multe amănunte, prin cereri (adresate clubului) formulate în baza Legii 544/ 2001, a liberului acces la informații de interes public. Cu precizarea că răspunsurile, la solicitările adresate, s-au încadrat în termenul legal (n.m:totuși, o situație nu foarte des întâlnită, în sensul în care sunt încă entități publice ce ignoră termenele legale de răspuns, la astfel de solicitări) am ales să prezint și răspunsul celor de la CSM Târgoviște ( pe scurt, deocamdată) în ceea ce privește contractele de prestări servicii dintre club și alte entități. Am anonimizat (parțial) entitățile private, prezente în acest răspuns, tocmai pentru a nu da naștere la speculații ( privind o eventuală reclamă negativă sau pozitivă) și felurite interpretări de natură juridică, cu toate că, legal, nu ar fi existat acestă obligație. Așadar:

Aproximativ 660.000 de euro are alocat CSM Târgoviște, în 2023, pentru contracte de tip prestări servicii, cele mai mari, valoric, fiind cele pentru asigurare hrană. Dar nu pentru oricine, ci pentru sportivele de la secția de volei; ce au primit, spre exemplu, 109.316 lei pentru hrană, pe o perioadă de 5 luni (ianuarie-mai 2023). Lunar, conform tabelului de mai sus, și pentru secția de baschet, doar pentru masă, s-a cheltuit chiar mai mult. Are mai puțină importanță, pentru că, oricum, senzația este că sumele sunt exagerate.

Colaj foto- Arhiva Valahia Media ( articol despre secția de baschet de la CSM Târgoviște)

Un alt capitol ce atrage atenția este cel asistenței medicale la secția de baschet ( medicul echipei), un capitol ce beneficiază de o “decontare” în cuantum de 8500 de lei/lună. Fără a emite judecăți de valoare, suma pare mare, fiind privită fie doar din perspectiva faptului că nu există alte contracte lunare mai mari (individuale). Nerevendicând expertiză în acest domeniu nu voi insista.

Foto: Meci în Champions League (volei feminin), decembrie 2022
Foto: Meci în Champions League (volei feminin), decembrie 2022 , În imaginie NU sunt cei care au primit bani pentru filmări

De departe însă, “sare în ochi” un alt capitol de cheltuieli: “Servicii foto și transmisiuni live ale meciurilor oficiale de volei disputate în Târgoviște” (VEZI MAI SUS; TABEL 2 ÎN ARTICOL). Peste 900 de euro lunar (vreme de 5 luni, în perioada ian-mai 2023), sunt banii cheltuiți de CSM Târgoviște, pentru activități ce puteau fi efectuate și cu resursele umane (probabil) din interiorul clubului, adică pentru care exista deja un buget alocat, pentru salarizare. În plus, pentru corectitudinea infomației, vorbim de prestări servicii de maxim 4 ori pe lună și doar la meciuri din competiția internă (una fără mare viziblitate și interes, din punctul de vedere al operatorilor media de televiziune, sau orice media, în general).

Cum, la fel, tot la capitolul cheltuieli cu dedicație poate fi introdusă și cheltuiala de “prestații avocațiale” (2500 de lei lunar). Asta în condițiile în care orice administrație publică are un departament juridic, deci oameni ce au posibilitate de reprezentantare în instanță, în cazul unor conflicte de acest tip. Deci, în principiu, se putea rezolva așa și la CSM Târgoviște. În fine, aceasta este o boală grea și veche, (și) la Târgoviște, din câte se pare, cea cu externalizarea unor astfel de servicii, adică unele deja existente și plătite din bani publici. Nu numai la Târgoviște, de fapt, ca să fim corecți pâna la capăt.

Cu speranța că informațiile au fost folositoare, mai ales celor ce au solicitat un punct de vedere privitor la acest subiect (n.m:solicitări adresate atât privat, cât și public, către Valahia Media) anunțul este că Valahia Media va reveni cu mai multe amănunte despre acest subiect, analiza din acest articol fiind una la “cald”, la câteva ore distanță de la primirea răspunsului oficial din partea CSM Târgoviște.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *