Mărturisesc: Scopul inițial al acestei postări era de a prezenta, într-o lumină favorabilă, pe cât posibil, un eveniment. S-ar putea să nu fi reușit.
Evenimentul, de care vorbesc, urmează a se desfășura între 19 și 21 octombrie 2017, sub titulatura Festivalul Național de Romanțe,Crizantema de Aur, jubileul ediției a 50-a, Târgoviște,România.Jumătate de secol, de fapt ceva mai mult decât atât, de când romanța, la Târgoviște, are un festival.De ce ar fi important pentru cineva care nu numai că nu are nicio treabă cu acest gen muzical ( încă o mărturisire – mă număr printre ei) dar poate că nici nu a auzit vreodată de acest tip de manifestare, să afle câte ceva, despre o ediție jubiliară. Nu este important decât, poate, pentru puțini, foarte puțini, dintre românii de dincoace sau dincolo de Prut, acolo unde romanța mai are audiență.Mai este important și pentru un oraș cum este Târgoviștea ce trăiește prin foarte puține evenimente de factură culturală și sportivă. Și cam atât. În rest este handicapat economic, supraviețuind doar dintr-un consumism de conjunctură, garantat, încă, financiar de banii veniți din diaspora. Nu e vorbă, nu e singurul exemplu, din această categorie,dar asta nu îi încălzește cu nimic pe târgovișteni.
Revenind la eveniment. Aș fi vrut să pot spune că merită poate să aflați mai multe despre acest festival al romanței și eventual să încercați să luați parte la un alt fel de sărbătoare. Nu prea aveți cum. Mai întâi, pentru că, din cele maximum 300 de locuri ale sălii unde va avea loc festivalul (n.m. sala mare a teatrului Tony Bulandra, din Târgoviște) foarte puține vor fi disponibile la liber, ca să spunem așa, majoritatea fiind antamate pentru invitați, staff, juriu, obligații ale organizatorilor, ș.a.m.d. Nu există o altă sală mai încăpătoare în oraș? Ba da, una chiar de dimensiuni duble, unde au fost organizate multe alte ediții ale evenimentului.De ce nu s-a ales această variantă? Cel mai probabil pentru că nu s-a vrut. Așadar, din start, putem vorbi de un festival cu…circuit închis.
Foto: Sala mare, Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviște, Crizantema de aur 2016
Sursa Foto: Târgoviștea în imagini
Trecând și peste acest aspect, vecin cu cârcoteala ieftină, ar spune unii, mai este un aspect ce nu are nicio legătură cu ieftineala, ba din contră. Ediția din acest an a Crizantemei de Aur beneficiază de un buget record, asigurat aproape în exclusivitate de autoritățile locale și județene. Undeva în vecinătatea sumei de 1 milion de lei (10.000.000.000 de lei vechi, pentru cei încă neobișnuiți cu denominarea). Pentru conformitate sumele alocate oficial sunt:
1.Primăria Târgoviște – 850.000 de lei
2.Consiliul Județean Dâmbovița – 125.000 de lei
3.Sponsori – sume neprecizate
Pentru că este vorba de un festival concurs, cu secțiuni de creație și interpretare, și pentru că s-ar putea să credeți că organizat au gândit să promoveze romanța și, hai să-i spunem așa, orașul ei de suflet, prin acordarea unor premii consistente participanților, cred că ar fi bine de știut că nu este așa. Asta pentru că, în total, lucrurile se prezintă astfel:
Secțiune creație – 6 premii, valoare totală 21.000 de lei
Secțiune interpretare – 7 premii, total 23.000 de lei
Așadar, undeva în jurul a 4%, din totalul sumelor alocate pentru festival. Asta pentru că, vă spun sigur, în ciuda numelui, trofeul nu este făcut din aur masiv și nici nu este bătut cu pietre prețioase O fi mult, o fi puțin? un milion de lei, bani publici, împărățiți, aproape după bunul plac, de o mână de oameni, organizatorii festivalului. Eu zic că sunt cam mulți (banii), mai ales în contextul actual. În rest, cu scuzele sincere, adresate celor ce poate au fost dezamăgiți de realitățile economico-financiare, prezentate anterior, și, în consecință, au ales să se lipsească de plăcerile unei, sau mai multor, seri de participare live la un festival dedicat romanței vă mai spun că puteți vedea, cel mai probabil, Crizantema de Aur la TV. Cei pasionați știu ce canal să caute.