Este deja de notorietate că dâmbovițeanul Vlad Voiculescu (n.m. născut în comuna Brănești, din Dâmbovița) nu mai este Ministru al Sănătății (din data de 14 aprilie). De ce nu mai este? Pentru că nu a mai vrut Cîțu. Florin Cîțu, adică premierul României ( din partea PNL), după ce, așa este motivația oficială cel puțin, Ministerul Sănătății a publicat, în Monitorul Oficial, un nou regulament de carantinare a localităților (ce poate duce la o carantinare mai ușoară a localităților mari), fără ca premierul să fie informat în prealabil în legătură cu acest lucru.
Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”
Declarație Florin Cîțu, 14 aprilie 2021
Că documentul a fost semnat, înainte de publicare, de secretarul de stat Andreea Moldovan, medic de succes la Brașov ( în conducerea Spitalului de boli Infectioase de la Brașov), iar ulterior devenită mâna dreaptă a ministrului Vlad Voiculescu (USR-Plus), nu are o foarte mare importanță, decât din perspectiva faptului că gestul publicării documentului, de mare impact social, a fost făcut fără înștiințarea premierului, dar cu acceptarea minstrului Sănătații, Vlad Voiculescu.
Cu alte cuvinte, o gafă de proporții, în urma căreia, dacă nu ar fi reacționat categoric (poate chiar excesiv) Cîțu ar fi putut foarte bine să își facă bagajele și să plece. Oriunde, dar cât mai departe de Guvernul pe care îl conduce. Gestul în sine, de “șuntare” a primului ministru, într-o decizie de o asemenea importanță pentru toți românii, echivalează cu o încercare de “castrare politică” a unui, teoretic, partener de guvernare, în plus și șeful Guvernului. Greșeala este impardonabilă și ar putea fi de înțeles doar dacă face parte dintr-un plan mai amplu, în care USR-Plus și PNL s-au înțeles să mute atenția de la alte probleme, cu adevărat dramatice (precum gestionarea pandemiei noului coronavirus), către un subiect politic (criza guvernamentală, chiar și doar aparentă, ce era de anticipat că va izbucni, cel puțin la nivel de declarații).
Între timp, de la declarațiile războinice și jenant partizane politic s-a ajuns la o calmare a tonului și, este de sperat cel puțin, un triumf, momentan, al rațiunii. Concret:
- PSD, AUR și mai multe canale media jubilează, după ce anterior întreaga agendă publică cotidiană nu mai conținea decât un singur punct pe ordinea de zi, adică demiterea lui Vlad Voiculescu. Acum și-au adjudecat trofeul și sunt mult prea preocupati să sărbătorească victoria.
- USR-Plus declară că nu îl mai susține pe Cîțu premier, de la “înălțimea” locului 3 în alegerile parlamentare, iar PNL aproba gestul lui Cîțu, și le bate obrazul celor de la USR-Plus.
- Documentul regulament, ce prevedea noile măsuri de carantinare a localităților, publicat de Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, este anulat de Florin Cîțu, devenit interimar la conducerea Ministerului Sănătății, după demiterea lui Voiculescu
- De la partide politice și sindicate, până la canale media, toată lumea încearcă să acrediteze ideea că este timpul pentru anticipate. “Altfel nu se mai poate”, în actualele condiții, se spune. În același timp, anunțul rostit pe la toate colțurile, mai răspicat sau mai în șoaptă, fiind evident că nu se poate pune în practică, decât cu prețul neantizării României, economic, medical, social, etc.
Practic, în momentul de față (USR-Plus nu are încă o poziție fermă, privitoare la parcursul său politic, în Guvern sau în afara lui), se bătătorește drumul pentru construirea punților de legătură în vederea (re)constituirii unei noi majorități parlamentar-guvernamentale, adică PSD+PNL. Cu alte cuvinte USL-ul de odinioară. Cel puțin teoretic, cu un USR-Plus ce refuză să accepte că Vlad Voiculescu a greșit (chiar dacă animat de cele mai nobile intenții) și cu o eventuală părăsire a Guvernului (bănuiesc ca nimeni nu își închipuie că PNL va ceda si va lăsa partidul de pe locul 3 la alegerile parlamentare să devină numărul 1 în Guvern), a celor de la USR-Plus, singura majoritate posibilă este PNL+PSD. Oricare altă combinație, inclusiv alegeri anticipate, fiind de-a dreptul catastrofală, în actualul context.
În altă ordine de idei, este la fel de evident că, dincolo de aparițiile publice si declarații, totul este o luptă pentru fonduri. Fie că vorbim de cele de la CNAS (vreo câteva miliarde de euro), fie că este vorba de cele destinate pentru achizițiile publice (medicale) din pandemie (echipamente sanitare), toate au legătură cu deznodământul din relația Cîțu-Voiculescu. Ce nu au învațat cei de la USR-Plus este că, indiferent de bunele intenții și de încercările (mai degrabă stângace) de a schimba tarele social-politice adânc înrădăcinate, vreme de 3 decenii, în practica românească, guvernarea, momentan, are o alta prioritate: cea legată de pandemie. Până la ieșirea la liman, din oceanul de probleme generate de aceasta, celelalte priorități nu există. Mai bine spus sunt amânate. Prioritatea zero ar fi trebuit să fie gestionarea problemelor generate de epidemia de COVID-19.
Asta pentru că, din păcate, timpul nu mai are răbdare, cu mulți dintre cei care și-au pus speranțele de mai bine atât în USR-Plus (mai ales, apariție noua în peisajul politic românesc) cât și în celelelate forțe politice. Dacă nu învață repede acest lucru s-ar putea să nu mai aibă ocazia să o facă. Dacă nu cumva capitalul de încredere a fost deja consumat.