De aproape o săptâmână o parte din România a ales să protesteze, în stradă, împotriva restricțiilor impuse de autorități, în treacăt fie spus unele mult mai blânde decât în alte părți din Europa. În același timp, cam de la jumătatea lunii martie, epidemia de SARS-CoV-2 ( “nu e nicio epidemie/pandemie”, “doar o mascaradă mondială”, spun o parte dintre cei ce protestează) cunoaște, în România, o creștere, în toate statisticile, ce depășește și cele mai sumbre previziuni.
Concret, din 15 martie și până în momentl de față, în fiecare zi, numărul persoanelor diagnosticate cu covid-19 îl depășește cu mult pe cel al celor vindecați. Numărul deceselor depășește constant 100 de cazuri zilnic, iar numărul pacienților în stare gravă a atins cote istorice (n.m. am trecut pentru prima dată de 1400 de pacienți, în secțiile ATI din țară), de la debutul pandemiei. Numărul crește de la o zi la alta, în ciuda numărului mare de decese zilnice.
În data de 1 aprilie 2021:
În ultimele 24 de ore au fost raportate alte 6115 cazuri noi de îmbolnăvirecu noul coronavirus, la un total de aproximativ 42.000 de teste analizate. Dintre cazurile noi , 119 sunt în Dâmbovița, unde rata de incidență a cazurilor urcă la valoarea de 2,76 la mie.
Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 136 de decese ( inclusiv în județul Dâmbovița, unde numărul deceselor era de 694,în data de 31 martie, calculat de la debutul pandemiei). La ATI a fost atins un nou record, 1434 de pacienți în stare gravă se află internați în secțiile de terapie intensivă (covid) din țară.
Sunt deja 14 județe în scenariul roșu (incidență mai mare de 3 la mie), iar în Ilfov s-a depăsit incidența de 9 la mie. Doar 3 județe mai sunt în scenariul galben (la un calcul de 4 culori, în care scenariul galben înseamnă incidență între 1 si 1,5 la mie). Niciun județ nu mai are o incidență de sub 1 la mie.
În Dâmbovița sunt nu mai puțin de 25 de localități cu număr mare de cazuri (incidență de cel puțin 3 la mie). În 16 dintre acestea aplicându-se noile restricții ( orar de funcționare a magazinelor până la ora 18.00 și circulatie a perosanelor interzisă, în afara locuinței, după ora 20.00, pe perioada zilelor de weekend). Este vorba de localitățile unde incidența este mai mare de 4 la mie. Doar la Brănești , localitate aflată în carantină (incidență actuală de 8,24 la mie), restricțiile ar trebui sa se aplice pe perioada tuturor zilelor săptămânii (n.m. se aplică pentru localitățile unde rata de incidență depășește valoarea de 7,5 la mie).