În ziua (14 octombrie) în care România a depășit, încă o dată, toate recordurile în ceea ce priveste epidemia de COVID-19 (4106 cazuri, record de internări la ATI), la nivel de comunicare publică o adevarată avalanșă de date și statistici, unele contradictorii, au inundat spațiul media. Controversele rezultă din deja mult comentată rată de incidență a cazurilor, ce, în situatia în care depășeste 3 cazuri/1000 de locuitori, într-o localitate, aduce după sine și discutia privind carantinarea respectivei localități.
Iată așadar câteva date, așa cum au fost ele comunicate de autorități, în data de 14 octombrie, ce vizează judetul Dâmbovița.
Radio Europa Liberă, a publicat lista localitaților ce au depășit rata de 3 cazuri/1000 de locuitori, precizând că datele, furnizate de INSP, în urma unei cereri în baza legii 544/2001, a liberului acces la informații de interes public, arătau că 142 de localități din țară trecuseră de pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, în ultimle 14 zile (date calculate până la data de 12 octombrie)- Pentru toate informatiile click aici.
Din Dâmbovița nu mai puțin de 6 localități se regăseau în această statistică.
Tot în data de 14 octombrie 2020, autoritățile din Dâmbovița furnizau o listă a ratei de incidentă a cazurilor, pentru ultimele 14 zile (probabil până în data de 13 octombrie) în care în zona roșie (cu peste 3 cazuri/1000 de locuitori) se regăseau doar 4 localități (Dobra,Moțăieni, Ulmi, Ocnița). La Gura Ocniței (rată de incidentă peste 6 cazuri/1000 de locuitori în statistica INSP din 12 oct și 0,98 în statistica din 14 oct) și Niculești (rata de peste 3,3 cazuri/1000 de locuitori, statistica INSP din 12 oct-rata de 0,94 cazuri/1000 de locuitori în statistica din 14 oct.) nemaiifiind cazul de includere în zona roșie. În două zile, practic, se schimbase radical situația, ce putea aduce în discuție carantinarea localității.
Nu și la Dobra, singura localitate din Dâmbovița plasată în carantină, unde, în 12 octombrie, incidența cazurilor era de 7,36, iar în 14 octombrie de 9,06, în condițiile în care, la momentul deciderii carantinării, rata de incidență era de 5,95.
Nici indicele la nivel de județ (vezi foto mai sus) nu corespunde,în toate documentel oficiale. Conform Grupului de Comunicare Strategică, în data de 14 octombrie acesta era de 1,53, în Dâmbovița. În comunicatul oficial din Dâmbovița acesta era, tot în 14 septembrie, de 1,45 (Important! Diferența este mare pentru că peste 1,5, la o incidență a cazurilor la mia de locuitori peste această valoare, se pot lua măsuri suplimentare de restricționare a activitătii, de către autoritățile județene)
În altă ordine de idei, tot în data de 14 octombrie, în Dâmbovița s-a înregistrat recordul de infectări (în doar 24 de ore) respectiv 129 de cazuri noi (precedentul record fiind de 128 de cazuri), fapt ce a determinat DSP Dâmbovița să comunice următoarea statistică a repartizării cazurilor noi:
28 cazuri înregistrate în Municipiul Târgoviste;
6 cazuri înregistrate în comuna Dragomirești
Câte 5 cazuri înregistrate în Municipiul Moreni și comunele Dobra, I.L.Caragiale, Răzvad
Câte 4 cazuri înregistrate în comunele Dragodana și Văcărești
Câte 3 cazuri înregistrate în orașele Găești, Pucioasa, Fieni și comunele Tărtășești, Tătărani, Nucet, Potlogi, Voinești, Runcu, Braniștea
Câte 2 cazuri înregistrate în orașul Titu, comunele Sălcioara, Gura Ocniței, Mătăsaru, Corbii Mari, Crevedia, Niculești, Bucșani și Aninoasa
Câte 1 caz în comunele Brănești, Butimanu, Ciocănești, Finta, Glodeni, Lungulețu, Mogoșani, Moțăieni, Ocnița, Pietroșița, Poiana, Produlești, Răcari, Râu Alb, Șotânga, Ulmi, Vlădeni, Vulcana Băi și Vulcana Pandele
Numărul înregistrat reprezintă testările efectuate în intervalul 10.10.2020 – 13.10.2020.
Facem precizarea că această situație, înregistrată în data de 14.10.2020, cuprinde și testările efectuate de locuitori ai județului Dâmbovița, în laboratoarele private din București și alte județe.
Motivăm diferențele de indice de risc între raportarea Institutului Național de Sănătate Publică și indicatorul calculat de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița:
1. La nivel național, Institutul Național de Sănătate Publică face raportarea buletinelor de analiză introduse automat în aplicația Coronaforms;
2. Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița generează un raport de prevalență a cazurilor active într-un interval de 14 zile care ține cont de mai multe criterii, printre care :
– apartenența cazurilor la focarele active; – localitatea de infectare a persoanelor;
– persoanele declarate vindecate înainte de 14 zile;
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr.Sorin StoicaSursa: Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița
Pe de altă parte, conform Prefecturii Dâmbovița:
Situația de astăzi, din județul Dâmbovița, este următoarea:
• Persoane confirmate cu COVID-19: 4.854 (129 persoane astăzi)
• Persoane vindecate, în total: 3.891
• Persoane decedate de la debutul pandemiei: 168
• Persoane aflate în carantină la domiciliu/adresa declarată: 1.161
• Persoane aflate în carantină instituționalizată: 2
• Persoane aflate în izolare la domiciliu : 510
• Persoane aflate în izolare instituționalizată (internate în spital) : 221
Informare Prefectura Dâmbovița, 14 octombrie
În loc de concluzie, fără a căuta neapărat vinovati, este evident, că într-o situatie atât de fluidă, în care zilnic sunt înregistrate zeci de cazuri noi (poate chiar sute) este aproape imposibil a se lua măsuri punctuale drastice (precum carantinarea unor anumite localitati), indicii de referință la care se face raportarea fiind variabili ( cu procente semnificative), chiar și în 24 de ore. În aceste condiții, cel mai probabil, măsurile cu adevărat drastice vor fi luate în momentul în care unitătile medicale, de pe raza județului vor ceda, în fața valului imens de cazuri de infectare cu COVID-19, secțiile de terapie intensivă (covid-19) fiind, probabil, suprasaturate (nu numai în Dâmbovița) deja.