COVID 19-24 Aug.: Mai puține teste, mai puține cazuri noi (ultimele 2 zile). Unde se poziționează România, în pandemie. Cifre îngrijorătoare

În ultimele două zile, în România, au fost înregistrate sub 1000 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus. Concret au fost 961 de cazuri la aproximativ 13.000 de teste, în data de 23 august și 825 la 6460 de teste, în data de 24 august.

Față de vârfurile săptămânii precedente (de aproape 1400 de cazuri pe zi) se poate spune că există o tendință de scădere. Totuși, nu este așa. Asta pentru că, deja tradițional, în România, numărul de teste analizate în zilele de sâmbătă și duminică este mai redus. Spre exemplu, la o analiză de 25.000 de teste au fost raporatate aproape 1500 de cazuri noi. Nici această statistică nu este însă cea mai riguroasă, pentru a se putea stabili cu exactitate evoluția epidemiei. Calculul este influențat categoric, în cazul testelor mai multe, de testările la cerere (necesare pentru concediile pe care românii aleg să le efectueze în alte țări). Cele mai importante sunt testarile conform protocolului medical și a definiție de caz, adică acele testări efectuate acolo unde există suspiciuni de infecție cu noul coronavirus (fie pacienți cu simptome specifice, fie contacți direcți ai celor deja confirmați ca fiind infectați).

Spre exemplu, în data de 24 august, conform protocolului medical au fost raportate 825 de cazuri noi, la 4493 de teste efectuate în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar dacă am socoti ca nesemnificativ numărul de teste pozitive, din cele efectuate la cerere, rata de pozitivare ar fi de aproximativ 18%. Un același raționament ar arăta o rată de pozitivare de aproximativ 12,9%, în data de 23 august ( 961 de cazuri/13.200 de teste in total/ 7415 teste în baza definitiei de caz) și un 8,74% în data de 22 august (1189 de cazuri noi/22991 este în total/13593 în baza definitiei de caz)

Această statistică suferă însă la capitolul acuratețe, pentru că face abstracție de numărul de cazuri noi înregistrate în cazul testărilor la cerere. Rezultat ce nu este comunicat separat de către autorităti, dar care, conform tuturor informațiilor medicale, prezinta o rată de cazuri pozitive extrem de mică, aproape nesemnificativă chiar.

O rată de peste 10% de pozitivizare este oricum mai mult decât îngrijorătoare, în orice circumstanțe. La nivel mondial situația actuală, tot statistic, se prezintă în felul următor:

Situație la nivel global 24 august 2020

România, la nivel continental, ocupă locul 10, ca număr de cazuri. Doar Suedia și Belgia fiind țările cu o populație mai mică decât România dar cu mai multe cazuri. Dealtfel, cele două state au o situație cu mult mai complicată decât România și în ceea ce privește decesele cauzate de COVID 19 (vezi tabel mai jos).

Situație COVID 19-Europa (24 august 2020)

În România numărul deceselor continua să rămână ridicat. 37 doar în ultimle 24 de ore, când pentru prima oară a fost înregistrat și un deces al unui copil (categoria de vârstă 10-19 ani, este ceea ce au comunicat autoritațile). Ca număr de decese, din păcate, România este pe primul loc în UE, în ultimele 3 săptămâni. Și la ATI (terapie intensivă) situația este departe de putea fi catalogată ca fiind una în îmbunătățire.

În ciuda numărul mare de decese (cvasimajoritatea acestora fiind pacienți de la terapie intensivă) în continuare (24 august) sunt 494 de pacienți internati la ATI, la nivel național. Ca o notă aparte, în județul Dâmbovița (doar 21 de cazuri noi, in ultimele 24 de ore) în ultimele 2 zile nu a fost înregistrat niciun deces, din cauza COVID 19. Fiind pentru prima dată în ultimele 3 saptămâni, când se întămplă acest lucru. Județul Dâmbovița, a fost, în săptămâna 10-16 august, județul cu cele mai multe decese (18) din întreaga țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *