Odiseea exproprierilor abuzive de pe traseul de reabilitare a DN 71 (județul Dâmbovița) continuă. După ce, la finalul anului 2024, Guvernul, prin Ministerul Transporturilor și CNAIR, “dădea foc” județului Dâmbovița, la figurat, printr-o hotărâre de Guvern (HG) prin care se stabileau aproape 2000 de exproprieri, la prețuri de nimic, pe traseul de reabilitarea a DN 71 (segmentul Târgoviște-Sinaia), ulterior, în fața valului de revoltă populară, perfect justificată, autoritățile statului au cam început să dea înapoi.

Pentru detaliile inițiale, ale poveștii, click, mai jos, pe link, articol Valahia Media din decembrie 2024:
Totuși, nimeni, dintre cei responsabili de haosul creat, nu a părut prea grăbit să repare o greșeală evidentă (exproprieri abuzive) și, în consecință, să schimbe amintita HG, cea care stabilea exproprierile. Mai mult chiar, la jumătatea lunii ianuarie 2025, mai mulți dâmbovițeni au primit, prin poștă, decizii de evacuare a proprietății, în unele cazuri aceștia fiind anunțați că, în mai puțin de 1 lună de zile, urmează ca proprietatea deținută (n.m.– în unele cazuri chiar casele în care aceștia locuiau) să fie demolată.

Foto: Exemplu de notificare de demolare proprietate, primită prin poștă, în ianuarie 2025, de către un dâmbovițean ce are o proprietate adiacentă traseului DN 71
Anunțurile au fost trimise de către DRDP București și, după cum era de așteptat, au amplificat starea de confuzie și de revoltă, existând și reacții, la fel de îndreptățite, de la nivel parlamentar, legat de subiect. (pentru detalii, click, mai jos, pe link):
În data de 20 ianuarie 2025, într-un final s-ar putea spune, responsabilii de acest dezastru, în special în ceea ce privește relația Stat-cetățeni, au reacționat și public. Dar doar parțial,în sensul în care doar CNAIR-ul (autoritatea ce implementează proiectul de reabilitarea a DN 71) a comunicat o concluzie, nimeni altcineva nepărând a fi dornic a aminti de subiect. Cu atât mai puțin a își asuma ceva greșeli.

Așadar, CNAIR-ul a comunicat că nu se mai expropriază nimic, pe traseul Târgoviște-Sinaia, al DN 71. Cel puțin momentan, adică până când nu va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern, ce să înlocuiască greșita HG, din decembrie 2024. “Greșită” în sensul în care, după cum spun cei de la CNAIR: <s-au identificat o serie de aspecte care nu țin cont de realitatea din teren>.
Iată întrega comunicare a celor de la CNAIR:

Anunț
“În urma reverificării anexelor Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024 privind expropierile aferente modernizării DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia s-au identificat o serie de aspecte care nu țin cont de realitatea din teren.
În baza prevederilor legale și contractuale am solicitat antreprenorului și proiectantului urgentarea finalizării Proiectului Tehnic adaptat situației din teren, în vederea modificării documentației de expropiere astfel încât să poată fi elaborat în cel mai scurt timp un nou proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024.
Această revizuire a proiectului va avea ca efect modificarea limitei de expropiere și a anexelor Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024.
Situația vizează imobile identificate în zona intravilană a Unităților Administrativ – Teritoriale Pucioasa, Moțăieni, Fieni, Buciumeni, Pietroșița și Moroeni, unde există imobile sau arii protejate de legislația din domeniul conservării patrimoniului cultural național.
Ca atare, o serie de imobile din mai multe localități aflate pe traseu nu vor mai fi expropriate, iar proiectantul trebuie să găsească soluții de modernizare a DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia fără afectarea acestor imobile.
Nu se va interveni asupra imobilelor în cauză, ca urmare a notificărilor transmise în baza HG1588/2024, iar prin noua HG aceste imobile de patrimoniu vor fi excluse de pe lista de exproprieri.
Pentru mai multe amănunte:
SDN Târgoviște
Inginer Topliceanu Georgiana
Tel: 0723890660
Email:topliceanu_andreea@yahoo.com“

Ar trebui remarcat și faptul că, în afara acestei comunicări publice a CNAIR, nici măcar o scuză, sau vreo altă lămurire nu a fost adresată, de vreo autoritate a statului român, sutelor de dâmbovițeni ce au fost de-a dreptul traumatizați, cu totul gratuit, dacă nu cumva mai mult decât atât, prin notificările de expropriere primite prin poștă (în unele cazuri acestea fiind însoțite și de anunțul privind demolarea iminentă, în mai puțin de o lună de zile). Evident că pentru acestea nu plătește nimeni. Nu că o astfel de greșeala ar fi fost recunoscută, până acum, de cineva.