Astăzi (30 octombrie 2020) se împlinesc exact 5 ani de la cea mai teribilă dramă suferită de România în ultimii 30 de ani. 64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015 la clubul “Colectiv” din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul a izbucnit în timpul concertului din cauza unor artificii şi s-a extins rapid. După un an și 9 luni de la incident, un alt tânăr, ce a supraviețuit incendiului, și-a pus capăt zilelor ridicând bilanțul victimelor la 65.
La câteva zile de la tragedie, procurorii i-au reţinut pe cei trei patroni ai clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea, puşi sub acuzare pentru mai multe infracţiuni, printre care ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Aceştia au fost arestaţi preventiv pe 3 noiembrie 2015. Au fost eliberaţi la sfârşitul lunii decembrie 2015.
Fostul primar din Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, doi pompieri de la ISU Bucureşti, un pirotehnist şi acţionarii firmei care s-a ocupat de artificiile din club, au fost la rândul lor arestați
Cristian Popescu a stat doar trei zile în arest.
În decembrie 2019, se finalizează judecarea dosarului şi se dă prima sentinţa în acest caz.
Cristian Popescu-Piedone este condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, iar patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare.
Daniela Niţă – patroana firmei de artificii – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Pompierii George Matei şi Antonina Radu au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare, Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. O altă funcţionară din Primărie primeşte 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului.
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.
Dosarul se află în prezent la Curtea de Apel Bucureşti, unde au fost fixate termene de judecată până în luna decembrie 2020, când se preconizează finalizarea procesului.
Peste 350 de persoane se constituie părţi civile şi cer despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de euro.
Unul dintre supraviețuitorii dezastrului de la Colectiv este dâmbovițeanul Cristi Filipescu. La exact 5 ani de la tragedie acesta a postat un mesaj pe propria pagină de facebook.
Asa stiu eu sa duc visul lor mai departe. Dupa 5 ani in care de cele mai multe ori regretele si neputinta si-au spus numele, am reusit cumva sa le aduc la o alta forma. Astazi pentru mine este o zi neagra, o zi in care voi pastra tacere totala si voi inchina un pahar de vin in memoria celor care nu mai sunt langa mine. Asa stiu eu sa pastraz memoria lor, duc visul lor mai departe prin mine si prin ce am reusit sa cladesc in ultimii 2 ani La ce ma refer? Muzica!!!! M-am saturat de subiecte politice, nu mai am rabdare sa ascult toate cacaturile lor, trec peste articole si stiri ca nu mainpot psihic. Cant si ma bucur. In ultimii ani am invatat sa fiu eu si sa aduc in fata voastra un exemplu de “asa da!” Va multumesc pentru sustinerea voastra #colectiv65#werenotnumbers
#Nu suntem numere! Așa își încheie postarea Cristi Filipescu, unul dintre supraviețuitorii de la “Colectiv”, un eveniment ce, probabil, va dovedi, încă o dată, eșecul statului, în a gestiona problemele importante. Nimic nu s-a schimbat, în acești 5 ani, este, din păcate, părerea celor mai multi dintre supraviețuitorii dezastrului din Colectiv.
1 Reply to “Cinci ani de la “Colectiv”- 65 de morți, niciun vinovat! Gândurile unui supraviețuitor al “infernului Colectiv”, din Dâmbovița”