Cu gândul mai mult la alegerile recent încheiate și la “europeanul” din Germania, împătimitul târgoviștean de fotbal – poate mai corect spus ar fi suferindul de fotbal de lângă Turnul Chindiei – va fi uitat, măcar momentan, și de of-ul cel mai mare.
Cum care? Chindia, evident!
Că nu a fost cu promovare, că patru ani s-a jucat în pribegie, că s-a retrogradat în primul meci jucat acasă, după cei 4 ani de exil, dar și că s-au cheltuit milioane, multe milioane, de euro, din fonduri publice, bani ce nu s-au regăsit nici măcar minimal în performanțele echipei, pare că nu mai mișcă pe nimeni. “Bolnavii de fotbal”, probabil că încă mai speră, că, într-un fel, cumva, se va întâmpla o minune și, lângă turnul Chindiei, se va (re)întoarce performanța sportivă (fotbalistică).
Foto: Stadion “Eugen Popescu”, Târgoviște, 19 mai 2023. Momentul meciului Chindia-Voluntari (2-2), în urma căruia dâmbovițenii au retrogradat în liga a II-a
Ei bine, pentru ei, dar și pentru alții, ce s-au intersectat poate doar întâmplător cu fenomenul fotbal, dar care vor fi suferit, preț de măcar o clipă, iluzia gloriei eterne în sportul rege, la Târgoviște, veștile nu sunt foarte bune. Ba din contră.
Vorba unui “cunoscător” al realității fotbalistice românești: “Mai vedem noi fotbal adevărat, la Târgoviște, doar dacă ne mai uităm la televizor! Aici (n.m.- pe stadionul Eugen Popescu), mai rămân doar copiii și hoții!“
Fără a împărtăși neapărat pe de-a-ntregul maxima anterioară, trebuie să recunosc că omul are dreptate, măcar în parte.
Prea atenți la ce face Naționala (vezi mai jos postare Valahia Media) si mai puțin la cum se mișcă ai noștrii, la Târgoviște, dar și justificat, probabil, de sufocările caniculare din debutul de vară, suporterul târgoviștean pare că așteaptă doar concretizarea promisiunii (preelectorale) că va fi bine (“Stați liniștiți, la locurile voastre, că o să fie bine!”, parcă așa suna sintagma celebră, de prin decembrie 1989, una moștenită cu prea-plin administrativ-politic, până prin 2024, cel puțin).
Păi, în două fraze și trei vorbe, acest “o să fie bine!”, arată cam așa, la Târgoviște, Chindia Târgoviște:
Foto: Ligii la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor a FRF (din iunie 2024)
Aproape toți jucătorii Chindiei (seniorii) au depus memorii la FRF, pentru recuperarea datoriilor restante de la club. Unii dintre ei (Iustin Popescu și Plămadă) au și plecat de la echipă anunțând destinațiile cele noi ( n.m.- portarul Iustin Popescu a ajuns la Oțelul Galați, în prima ligă).
Foto: Ligii la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor a FRF (din iunie 2024)
Sursa foto: Oțelul Galați/ facebook (Iustin Popescu la prezentarea oficială la Oțelul Galați, iunie 2024)
Conturile clubului Chindia sunt blocate de ANAF. Echipa nu are staff tehnic, ultimul antrenor dându-și demisia de aproape o lună (momentan nu este nimeni anunțat pentru acest post). Cel mai probabil, echipa nu mai are nici președinte de club, fostul președinte de club, Gabriel Boriga, anunțând, mai cu jumătate de gură, că va pleca de la club, din iulie 2024.
Foto: Anunț numire președinte nou la Chindia, în persoana lui Gabriel Boriga (foto), în data de 21.02.2024
De la zero! Practic, așa arată munca la care trebuie să se înhame cineva care vine la Chindia acum – în lotul de jucători anunțati ca siguri, de club, în noul sezon, parcă 13, sunt aproape numai juniori, plus câțiva seniori, ce și aceștia sunt în conflict cu clubul, moldovenii Bogaciuc și Cojocaru, spre exemplu. Cu alte cuvinte, la fel ca la debutul sezonului 2023-2024. Dar și cu o mică-mare diferență:
Foto: “Finanțatorii” alături de Chindia (echipa evolua în Liga I). Se promitea plata unor salarii restante (noiembrie 2022), dar și că o să fie bine. Nu a fost!
În debutul sezonului 2023-2024, “finanțatorii”, CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște, nu prea puteau să zică că nu mai dau bani, că doar veneau alegerile și erau bune și voturile microbiștilor. Au fost foarte bune, atât de bune încât, acum, după ce s-a cotizat substanțial la falimentul echipei, din fonduri publice evident, dar și după ce a trecut și valul alegerilor, unele cu succes pentru “finanțatorii” de la Chindia, probabil că nu a mai rămas nimic prin visteriile publice, așa că se va merge, cel mai probabil, în regim de avarie, financiar vorbind.
Adică doar cu juniorii și cu oamenii de încredere. Încredere că, până peste 4 ani (următoarele alegeri), cu performanța o lăsăm mai moale, doar grija pentru cash-flow-ul ce trebuie să meargă netulburat trebuie să primeze. Si către cine trebuie, tot evident.
Cum care cash-flow?
Cel din fonduri publice, asta pentru că nu contează că nu vor mai fi zece lei, ci doar vreo 2-3, important e cine va decide cum se împarte “averea”. Iar pentru asta sunt mulți, desigur, ce au <competențe>.
P.S.
Cum în precedenta înșiruire de litere, una cu vagi pretenții de editorial, am vorbit despre Chindia, am considerat oportun a aminti, tot aici, si despre o altă consemnare a Târgoviștei fotbalistice. Una ceva mai amplă, ce aparține jurnalistului Gabriel Degeratu: Fotbal sub Turnul Chindiei, capitolul 54. Este un popas în istoria recentă a Dâmboviței fotbalistice, dar nu numai. Mai mult o fotografie a istoriei extrem de recente, un colaj fotografic făcut din vârful peniței, mai exact. O consemnare a clipelor dâmbovițene ce au interferat, de curând, și cu fotbalul.