Cred că nu mai e cineva care să nu fi auzit, măcar în treacăt, de modificările Codului Fiscal, povestea cu trecerea în sarcina angajatului, din cea a angajatorului, a contribuțiilor salariale. Totuși, poate mai e câte ceva de spus. Chiar dacă e mai degrabă “pe lung”, poate merită.
E de bine
Asta spun inițiatorii proiectului (Guvernul PSD-ALDE) : îi obligăm pe rău platnici să plătească contribuțiile către stat (până acum nu o făceau, spun guvernanții, acea poveste cu milioanele, vreo două, de salariați, din România, ce nu aveau contribuțiile plătite) în caz contrar intră sub incidența legii penale, deci, ADIO Libertate! Că două milioane nu sunt, de fapt, două milioane și, cel mai probabil, calculul este făcut contabilizând toate întârzierile la plata contribuțiilor, din 2017, în plus “adunând” ca Pristanda, e o altă poveste. Că, prin Modificarile Codului Fiscal, conformarea o să trebuiască să o facă în principal companiile statului ( între primii 12 mari datornici 11 sunt de la stat) este o poveste mai interesantă:
Listă restanțieri plată CAS
1.CN a Huilei – datorie de 3,7 miliarde lei.
2.SC pentru Închidere şi Conservarea Minelor – 941,9 de milioane de lei
3.SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei.
4.CE Huneoara – 431,3 milioane lei;
5.SN a Cărbunelui – 301,7 milioane lei;
6.Romaero – 183,84 milioane lei;
7.Moldomin – 159 milioane lei
8.Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – 142 milioane lei. (detalii aici)
Și tot așa.Acum, să stăm strâmb și să…gândim logic. Cum ar putea să se conformeze datornicii amintiți anterior? Conformarea înseamnă faliment și oameni trimiși în șomaj (societățile amintite ca să plătească, tot de la stat ar lua, deci o povară suplimentară pentru bugetul statului). Deci, n-am făcut nimic! Dacă nu se conformează și teoretic ar intra sub incidența legii penale, cine o să îi „pârască”? Atâta timp cât conducerile companiilor înseamnă tot atâtea sinecuri și „datorii morale”, asigurate și plătite de stat, indiferent ce a însemnat statul, d.p.d.v. politic, în ultimii 28 de ani (perioada de acumulare a datoriilor), nu o să se întâmple nimic.
Nu sunt numai companii de stat între marii datornici. Între primii 100 de datornici (detalii aici) se regăsesc și câteva nume interesante. Fotbalul, de exemplu:
Asociația Fotbal Club Steaua București- datorii 38 milioane de lei ( firma lui Becali din litigiul cu MApN)
Fotbal Club U Craiova SA (echipa lui Mititelu, în faliment) – datorii peste 61 milioane lei
Fotbal Club Sportul Studențesc ( echipa lui Șiman) – datorii peste 22 milioane de lei.
O să se conformeze și o să plătească, cum zic inițiatorii schimbărilor din Codul Fiscal, sau nu o să îi întrebe nimeni nimic? Pentru că și dacă îi întreabă societățile mai degrabă intră în faliment, dacă nu cumva sunt deja acolo, decât să plătească datoriile istorice și, în concluzie : Adio bani, definitiv. Și acestea sunt doar exemplele din top 100 datornici pe segmentul fotbal.
De dragul discuției încă un exemplu: Realitatea Media SA, < Realitatea TV>, (cu o datorie de peste 67 milioane de lei) în absența conformării (presupunând că au de unde) o să se recurgă la varianta extremă a executării silite, deci practic a închiderii postului?
Sau COS Târgoviște (datorii de peste 48 milioane de lei, la plata CAS) primul angajator, ca număr de oameni, din județul Dâmbovița (n.m. acum nu mai e sigur, s-ar putea ca Spitalul Județean sau Arctic SA să fi depășit suma) cu 2000 de oameni, potențiali șomeri în cazul intrării în faliment, o să fie forțat să pună lacătul pe poartă, dacă nu achită?
Concluzia cred că este la îndemâna tuturor. Nu se va întâmpla acest lucru. Pe de altă parte, noul Cod Fiscal are ca justificare exact această idee, a colectării suplimentare. Pentru că, deși actualii guvernanți nu spun asta, nu le ajung banii să dea tot ce au promis. Sunt „sabotați”. Câțiva dintre „sabotori” i-am amintit anterior. Numiții cum vreți, noul Cod Fiscal nu o să rezolve problema lor sau, mai bine spus, problemele pe care le produc și care sunt tolerate de zeci de ani, pe bună dreptate sau nu. Pe de altă parte…
…E de rău
Asta o spun (aproape) toți: Mai întâi au spus-o cei de la CES (Consiliul Economic și Social) adică reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și societății civile. Nu știu ce “societate civilă” este prezentă în CES, nu sunt deloc un fan al sindicatelor, iar patronatele din CES își apără propriul interes, cu alte cuvinte CES-ul nu e chiar farul călăuzitor. Dar, când votul a fost unanim în defavoarea modificărilor din Codul Fiscal cred că ar trebui să te “așezi” peste propriile-ți idei și să te mai gândești puțin. Așa cred eu. Guvernul nu a făcut-o. Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Nici măcar nu spun că nu au făcut bine. ( Legea nici măcar nu este o invenție a celor de acum, asta pentru că și în Guvernul tehnocrat din 2016 exista o inițiativă similară) (detalii aici). Nici asta nu este important. Povestea cu „ să fie mai bine pentru toți românii” poate să o creadă cine vrea. Eu nu o cred. De fapt, vor să fie mai bine, în primul rând pentru ei. Acum, adică final de 2017, este momentul în care funia se apropie de par, nu mai au bani, iar basmul cu România < cea mai mare creștere din UE , va fi din ce în ce mai bine> e doar propagandă.
Creșterea e doar în scripte, împrumutul, ca țară, este în creștere, de atragerea fondurilor europene (nerambursabile) nu mai vorbește nimeni, pentru că nu mai există interes, investițiile sunt la minimul istoric, banii din promisiunile guvernamentale sunt doar teoretici – un vis frumos care o să se termine inevitabil într-o realitate de coșmar. Facem pariu că undeva prin primăvara lui 2018, printre cine știe ce grozăvii, la categoria și altele, o să se anunțe și faptul că deficitul a depășit pragul de 3%? Nici asta nu o să fie o problemă ci doar momentul de la care or să înceapă problemele.
Ce probleme?
Bani mai scumpi,
rating de țară scăzut,
sancțiuni europene,
viitor financiar pus în stand-by.
Până acolo însă mai e o problemă: Funcționarii publici și membrii de sindicat din chimie și petrochimie (Rompetrol, Michelin şi OMV Petrom, etc) anunță deja că vor protesta public( sunt doar primii ce au făcut oficial anunțul) pentru abrogarea modificărilor aduse Codului Fiscal. De ce? Au făcut calcule și le dă cu minus. Minus la suma cu care vor rămâne în mână, la salariu, după implementarea noilor reguli. Ce n-au învățat cei de acum, cei care fac legile și legea, este că toate măsurile pot fi implementate, chiar și atunci când faci un experiment, în premieră europeană cel puțin, cum este trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, doar să nu uiți un amănunt:
Mâna care semnează chiar și pentru tăierea unui leu teoretic, din venitul lunar, nu mai primește pomana votului.
P.S. Din păcate asta nu rezolvă nimic. Sau aproape nimic.