Ce-ar fi dacă v-ați păstra “cadourile electorale” și riscurile inutile?

Cât poți să fii de ignorant, ca să nu spun idiot, și să nu te intereseze aproape deloc de sănătatea celor din jur, dar, în acelasi timp, să vii să le promiți că “tu” esti cel care ai cea mai mare grijă de ei? Evident că întrebarea anterioră este una retorică, mai ales că vorbim de România, o țară ce, de multe decenii, s-a abandonat pe sine, și a preferat imersiunea într-o groapă fără fund (si fără orizont vizibil) a promisiunilor de mai bine, repetate aproape ritualic odată la patru ani. La alegeri, dacă nu ați intuit deja despre ce e vorba.

Panotaj electoral Târgoviște (29 august 2020, imagine cu un caracter ilustrativ)

Cum, atunci când vine vorba de actualul context epidemiologic, în care au loc și alegerile locale din 2020 (n.m. 27 septembrie, cu toate că sunt convins că nu mai e aproape nimeni ce să nu fi aflat deja), este deja aproape o regulă că “homo politicus” se “sacrifică” pe sine și ignoră pericolul (epidemia de COVID 19) umblând din poartă-n poartă, pentru a vorbi cu fiecare despre cât de mult si cât de bine poate face el, pentru a aduce bunăstarea generală, în următorii 4 ani, este aproape inutil a mai preciza câte reguli minimale si de bun simț se încalcă, în contactul prelungit dintre “homo politicus” și alegătorul său (potențial), într-un dialog “1 la 1”, în care nu câștigă, eventual, decât una dintre cele două părți, dar de pierdut pot pierde amândouă (mai ales cea care nu câștigă nimic, scuzat a-mi fi “aproape” silogismul). De fapt, cei mai mulți dintre ei, oamenii politici, nu cred în nimic. Bine, nu vorbim, de “ochiul dracului” sau sinecuri, potențiale, pentru că acolo este vorba, “deja”, despre manualul de bune practici sau de “Biblia politică”, deci de o aproape dogmă, ce este inserată în ADN-ul lui “homo politicus”.

Revenind la subiect, actualele întâlniri electorale sunt , în genere, o chestiune acceptată de ambele părți, alegător și potențial ales. Un risc asumat de ambii sau ignorat, după caz, dar, în orice caz, este vorba de înțelegere, fie si mutuală, între părți.

Totuși, atunci când “milițiile politice” defilează prin imobilele patriei, cadorisind, la întâmplare, cu materiale electorale, pe toată lumea, plasându-le în “clanța ușii”, mai ales atunci când nu este anunțat și propietarul, despre cadoul ce urmează să îl primească, este vorba de cu totul altceva. Am ilustrat cu o fotografie ( din 8 septembrie, imobil din Târgoviste, vezi mai sus) această descriere, pentru confirmarea celor afirmate. Pentru cei ce identifică și concurentul electoral, în numele căruia este plasat “cadoul”, am să precizez că nu l-am aminit și scriptic doar din considerente de bun simț (ceea ce le lipsește, cu siguranță, celor ce au procedat în acest fel).

Doar câteva concluzii. Cum, eu unul, nu am învățăt, încă, (sunt convins că mai sunt și alții ca mine) a intra în propria locuință nici pe sub pragul de la ușă si nici prin gaura cheii, pentru a evita contactul cu cadoul nedorit (aminitit anterior), un cadou ce ar putea reprezenta un potențial pericol, pentru sănătatea personală, și cum sunt convins că pe cei ce procedează în acest fel nu îi ajută nici materia cenusie, în mod cu totul deosebit, am să mai amintesc doar căteva concluzii, (din lumea asta mare) despre un potențial pericol, acela al contactarii COVID 19 și în afara interacțiunii directe (umane)

Spital coronavirus

Conform ultimelor cercetări se pare că virusul ar putea supraviețui:

  • timp de cel puțin trei ore în aerosoli (picăturile aeriene)
  • până la 4 zile pe lemn
  • până la 72 de ore pe suprafețe dure, strălucitoare, cum ar fi plasticul, oțelul inoxidabil și sticla
  • până la 24 de ore pe suprafețe fibroase și absorbante, cum ar fi carton, hârtie, țesătură
  • până la 4 ore pe cupru

Rezultatele acestor studii nu au fost încă validate, dar acestea îi determină pe cercetători să considere plauzibilă transmiterea prin aer și de pe suprafețe.

Nu există încă dovezi clare de contaminare de pe suprafețe/obiecte și din aer. Se știe însă că:

  • este nevoie de o anumită cantitate de particule virale la care să fi expus pentru a fi infectat, astfel încât cantitatea de virus de pe o anumită suprafață este foarte importantă
  • cantitatea de virus scade în timp pe oricare dintre aceste suprafețe, deci riscul de infectare de la atingerea lor scade în timp.
alegeri pliante-Valahi media

Așadar, pentru cei care cred că exagerez, în demersul meu, și că, cei amintiți anterior (aștia cu cadourile pe care nu eu unul nu le vreau), nu au gresit cu nimic, îi sfătuiesc să facă “cerere” și să primească ei toate cadourile astea. Pentru cei ce le vor oferi, în continuare, ca și cum ar reprezenta firescul absolut, nu am nicio sugestie. Pentru ei oricum nu contează decât propria părere. Pe ei nu îi “doare” decât..la vot. Eventual.

1 Reply to “Ce-ar fi dacă v-ați păstra “cadourile electorale” și riscurile inutile?”

  1. cum să nu te scîrbești cînd constați că pentru a-și acoperi minciuna ordinară cu cei 40% pentru pensionari prin apariția în presă a notei lui Teodorovici către Dăncilă, cînd #CiumaRoșie contraatacă cu o altă mîrșăvie spre a acoperi scandalul iscat
    ieri, ex- ministrul G.Leș – senator PSD – aprecia că raportările „alarmiste” de noi cazuri Covid-19 „sunt la turație maximă, pentru că e nevoie ca vârstnicii (votanții tradiționali PSD) să fie ținuți în case de alegeri” – conspiraționismul incompetenței
    păi chiar în acest articol observ în a doua imagine că Primăria Târgoviște, care nu e liberală, recomandă explicit să “STAI ACASĂ” – subliminal, lasă votarea!
    măi, politicienii lu’ pește prăjit, nu-i așa că pe noi, “votanții tradiționali PSD” – s-o credeți voi!, ne considerați niște idioți care pot fi jucați pe degete? 🙁
    nu ezita, hai la vot… și fiecare după cît îl duce capul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *