CAT Dâmbovița – “Pușculița” de partid : Contracte de zeci de mii de euro, pentru anunțuri de întrerupere a apei, proiecte europene în pericol și “defilare” la braț cu puterea politică, în campania electorală

Probabil că nu foarte multă lume știe dar, în general, una dintre cele mai rentabile surse financiare pentru puterea politico-administrativă o reprezintă companiile de apă. Societățile de acest tip, construite pe principiul acționariatului, în care acționarul majoritar este, de obicei, un UAT (n.m..- o primărie sau un Consiliu Județean) au marele avantaj că pot “zburda” în voie, nestingherite de cineva, în așa numitul mediu concurențial, având monopol. Cu alte cuvinte, asigură un serviciu de utilitate publică (furnizare de apă potabilă și asigurare servicii de colectare a apelor uzate) fără a avea concurență, stabilind astfel tarife, pentru serviciile oferite, după bunul plac, sau, în cel mai rău caz pentru ei, limitându-se la a stabili un nivel maximal al tarifelor, calculat pentru a se încadra în o așa numita limită a suportabilității economice, a populației.

În Dâmbovița, povestea de “succes” (n.m.- sper că se văd bine ghilimelele în care a fost încadrat cuvântul succes), a acestui monopol, este asigurată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița (CATD). Compania a crescut , precum Făt-Frumos, din poveștile copilăriei, în ultimii ani, și are, conform celei mai recente raportări, de la finalul anului 2022, aproape 700 de angajați. În urmă cu 16 ani (în 2007, mai exact) avea doar 267.

Foto: Date CATD, așa cum apar în statisticile listafirme.ro

Conform acelorași raportări publice și profitul CATD este constant și de ordinul a milioane de euro anual (în unele cazuri), dar asta și cu un preț plătit de populația județului Dâmbovița, ce este nevoită să suporte creșteri de tarif, la serviciile oferite de CATD (n.m.- dâmbovițenii achită unele dintre cele mai mari prețuri din țară, la acest tip de servicii). Așadar, cu din ce în ce mai multe sinecuri în structura de personal de la CATD, cu prețuri mai mari la serviciile oferite, dar și cu raportări de profit constante, s-ar spune că la CATD lucrurile merg ca pe roate, făcând abstracție de faptul că dâmbovițenii au fost, încă o dată, sacrificați (n.m.- atâta timp cât nimeni nu se plânge de tarifele plătite, de ce ar schimba CATD ceva, în politica de prețuri?).

De fapt, toată lumea se plânge, și de tarifele practicate de CATD, dar și de calitatea serviciilor (în unele locuri) oferite de companie, numai că aceste plângeri nu își prea găsesc loc și în spațiul public.

Păi, de ce?

De fapt, nu e chiar așa, iar lucrurile sunt departe de a se încadra în definiția anterioară, cea “cu mersul ca pe roate”, la CATD. Fără a încerca a oferi neapărat un răspuns complet, am ales a oferi doar câteva amănunte, mai puțin cunoscute, din activitatea CATD, lăsând cititorului posibilitatea să decidă cu privire la bunul mers al lucrurilor, sau nu, de la CATD.

Banii pentru promovare – Fără număr!

Foto: Contract de promovare, între CATD și o companie media din Dâmbovița. Cei de la Compania de Apă au semnat 18 astfel de contracte în aceiași zi (14 martie 2024)

În data de 14 martie 2024, spre exemplu, CATD a semnat nu mai puțin de 18 contracte de publictate media, în cuantum total de aproximativ 20.000 de euro (peste 191.000 de lei). Contractele, ce variază, ca sume, între 500 lei/lună și 1000 de lei/lună, prevăd difuzarea de către prestator a unor materiale puse la dispoziție de CATD, cel mai adesea fiind vorba doar de anunțuri de sistare a furnizării de apă potabilă în anumite localități ale județului Dâmbovița (o perioadă limitată).

Iată, mai jos, lista completă a acestor contracte, așa cum apar ele înregistrate în SICAP (sistemul electronic de achiziții publice), făcând și adăugirea că nu există diferențe între contractele de 6000 de lei și cele de 12.000 de lei (sunt și contracte de 8400 sau 9600 de lei), fiind amestecate televiziuni, cu site-uri și publicații obscure, cu vizibilitate zero, uneori fiind vorba de firme ce sunt gestionate de aceiași persoană, ce se regăsesc în lista celor 18 entități ce au semnat astfel de contracte cu CATD. Totul părând a fi, mai degrabă (n.m.- așa cum probabil că și este) un alt fel de plată, una nu neapărat pentru ce este specificat în contract. Asta și pentru că o societate, precum CATD, ce deține monopol pentru activitatea desfășurată, nu are nevoie de reclamă în zona ´în care deține monopolul, iar pentru servicii de informare publică există și alte metode, mai puțin costisitoare, la îndemână.

Foto: Contracte publictate media CATD (din 14 martie 2024)

În unul dintre contracte fiind specificat chiar că partenerul se obligă să promoveze, în contul sumei plătite în 2024, de către cei de la CATD, un festival organizat de Primăria Târgoviște, dar în anul 2023 (!!!)- festival de teatru ce a fost organizat prin intermediul Teatrului “Tony Bulandra”, instituție subordonată Primăriei Târgoviște – o primărie ce este și acționar majoritar (68%) în cadrul CATD. Cel mai probabil, varianta de contract publicată în SICAP reprezintă o greșeală de redactare (vezi mai jos cum apare contractul din SICAP), dar asta nu face decât să arate, o dată în plus, cât de serios este abordat subiectul acestei promovări a activității, la CATD.

Foto: Articol Valahia Media, despre Festivalul Babel (deschidere), de la Târgoviște, din iunie 2022

Fonduri europene, de la sublim la dezastru

CATD este beneficiara unuia dintre cele mai mari contracte cu fonduri nerambursabile ce a fost vreodată atribuit în România. Semnat încă de prin 2018, contractul, implementat cu fonduri din programele POIM ( Program Operațional Infrastructură Mare), are alocată suma de 2,2 miliarde de lei (aproximativ 450 de milioane de euro), fiind prevăzute lucrări de reabilitare și extindere a rețelei de apă și canalizare din județul Dâmbovița ( 52 din cele 89 de localități ale județului urmând să beneficieze de aceste lucrări). Vezi, mai jos, extras din proiectul de finanțare:

Sursa foto: catd.ro

Proiectul a fost la un pas de a fi pierdut cu totul, dar, în cele din urmă a fost semnat pentru începerea implementării, în toamna anului 2021, deși ar fi trebuit să înceapă încă din anul 2018. Întârzierea de 2-3 ani, la implementare a proiectului, face ca întregul să fie pus serios în pericol, în sensul în care, cel mai probabil, o bună parte a fondurilor europene nerambursabile (aproximativ 1,7 miliarde de lei în total) este posibil să fie pierdută. De altfel, în septembrie 2023, conducerea CATD a fost schimbată, noua conducere fiind girată, ca și precedenta, tot politic, de către PSD Dâmbovița. Fostul director, Adrian Dumitru, fiind considerat o vulnerabilitate pentru partidul ce conduce în Dâmbovița, mai ales după ce DNA-ul a început să ancheteze activitatea acestuia (vezi detalii în articolul de mai jos):

Termenul de finalizare a proiectului implementat prin POIM a fost de 31 decembrie 2023, dar, după cum spuneam, nu a fost posibil ca acest termen să fie respectat. Sunt contracte de lucrări ce abia au fost semnate în decembrie 2023, adică când întregul proiect (demarat în 2018) ar fi trebuit să fie finalizat. Vezi, mai jos, un exemplu.

În aceste condiții, chiar și cu extinderea perioadei de implementare, peste data de 31 decembrie 2023, este foarte probabil că banii europeni vor fi pierduți, măcar în parte. Vorbim, atenție, de zeci, poate chiar sute, de milioane de euro, ce ar putea să ajungă a fi trecuți la pierderi.

Foto: Lucrări din cadrul proiectului POIM (sursa foto – catd.ro)

Pentru a realiza dimensiunea dezastrului, iată cum arată informări din martie 2024, cu componente ale proiectului mare, cel de 2,2 miliarde de lei, ce nici măcar nu au fost atribuite spre execuție, până la acest moment, adică la aproape 6 ani distanță de momentul inițial de atribuire (din 2018).

Sursa foto; Captură catd.ro

Cu siguranță că nu mulți dintre beneficiarii potențiali (n.m.- locuitorii județului Dâmbovița), ai acestui proiect ,au cunoscut aceste probleme, iar răspunsul la o eventuală întrebare ce ar viza motivul pentru care a fost ascuns acest adevăr poate fi regăsit și lecturând, încă o dată, fragmentul din acest articol ce a urmat intertitlului: “Banii pentru promovare-Fără număr!”

Partidul are prioritate… și la CATD!

Că la Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița este înghesuială mare nu mai reprezintă o noutate. Proiectele implementate cu fonduri europene au creat o atractivitate sporită companiei, mai ales în condițiile în care vorbim de investiții de ordinul sutelor de milioane de euro. Și, vorba românescă, chiar în condițiile în care a fost vorba de bani și proiecte europene, adică ceva mai greu “atacat” cu metode românești, “dacă nu curge, pică!” Măcar.

Sursa foto: Corneliu Ștefan/ facebook (strângere de semnături, candidaturi PSD Dâmbovița, pentru alegerile din 9 iunie 2024)

Astfel că, în ultimii 10-15 ani, pentru funcțiile de conducere managerială, dar și din Consiliul de Administrație, al societății, a fost bătălie mare, în condițile în care legea și normele de funcționare ale CATD prevăd retribuții cu mult peste mediile salariale de la nivel național, din domeniu, pentru acestea. Astfel că și aici schemele de personal au fost umflate la maximum, iar sinecurile au fost impuse, în principal, pe linie de partid, de către acționarul principal, în cazul de față Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște.

Nu este de mirare, în aceste condiții, că mai toți șefii din structurile CATD provind sau au legături puternice cu PSD Dâmbovița. Fără acordul politic, din partea acestei formațiuni politice, nimic nefiind întreprins la CATD. Că așa e algoritmul s-a spus. Să ne înțelegem, deși se vorbește de fiecare dată de competență profesională, ca singur criteriu de alocare a posturilor de conducere ( inclusiv legal, prin așa numită guvernanță corporativă), în realitate, mereu s-au găsit modalități ca în locurile bine remunerate, și de conducere, să ajungă cine trebuie. Astfel că nu e de mirare că și actuala conducere a CATD participă mai mult la evenimentele de partid (PSD Dâmbovița) decât la cele ce au legătură cu activitatea CATD, o activitate ce numai ca pe roate nu merge, după cum am arătat.

În imaginea ce însoțește acest paragraf (una publicată pe contul personal de facebook chiar de președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan) apare conducerea PSD Dâmbovița (Corneliu Ștefan, președinte CJ DB și Cristian Stan, secretar general al PSD DB, în același timp și primar la Târgoviște, adică șeful direct, într-un fel, al celor de la CATD, prin calitatea sa de autoritate publică cu cel mai mare aport de capital în structura CATD, de 68%). Alături de cei din conducerea PSD DB apar doi dintre directorii CATD (directorul general, Liviu Stoica, și managerul de dezvoltare, Cosmin Emilian Tudor), ambii extrem de implicați în campania de strângere de semnături, pentru candidații PSD Dâmbovița, de la alegerile din 9 iunie 2024. Imaginea fiind din data de 24 martie 2024.

În rest… Restul e tăcere, de cele mai multe ori, în Dâmbovița!

2 Replies to “CAT Dâmbovița – “Pușculița” de partid : Contracte de zeci de mii de euro, pentru anunțuri de întrerupere a apei, proiecte europene în pericol și “defilare” la braț cu puterea politică, în campania electorală”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *