Când “băieții noștrii” sunt doar… “ai lor”!

Ante Scriptum

A încerca să corectezi toate idiosincraziile și părerile de-a dreptul stupide exprimate în doar 12 ore, să spunem, în spațiul public al rețelelor de socializare ( să spunem facebook), fie doar și pentru un segment al rețelei, spre exemplu un grup mai amplu de măcar câteva sute de oameni, sau doar într-o pagina personală unde interacționezi cu toți prietenii, mai mult sau mai puțin prieteni dar din actualitatea imediată, este practic imposibil. Cantitatea de prostie debitată, de multe ori voit (de cele mai multe ori cauza fiind, totuși, neștiința și datul cu părarea despre absolut orice, pentru “că se poate“), este imensă, iar munca ce ar trebui depusă pentru a arăta informația corectă (nu manipulările sau minciunile, ce de multe ori să recunoaștem, sunt mult mai ofertante) ar însemna un efort copleșitor, chiar și pentru grupuri mari de oameni, ce, să presupunem, ar avea cunoștințele necesare dar și bunăvoința de a face lumină (corectori, să le spunem), măcar parțial, în locuri în care doar sintagme precum “de bezna minții” ar putea descrie, la o dimensinue apropiată de adevăr, ce se întâmplă cu adevărat. Nu se poate corecta totul și, cu atât mai puțin, nu se pot schimba integral percepții deja alterate de minciuna frumos ambalată sau manipularea meșteșugită, ce își vor fi făcut efectele mult mai rapid decât orice corecție ulterioară ce, în teorie, ar putea readuce lucrurile la normal. Din această perspectivă, orice tentativă de a încerca să schimbi totul, sperând ca adevărul și bunul simț, eventual logica elementară, să prevaleze, ar fi o acțiune ce ar friza nebunia sau măcar una cea ar intra în sfera patologicului și, evident, un demers sortit eșecului.

Dacă întregul nu poate fi schimbat, deși este evident alterat, cu certitudine însă că părțile întregului pot fi corectate. Cât de mult și cât de multe? Rămâne o întrebare la care doar timpul va putea răspunde.

Stadion “Eugen Popescu”, Târgoviste ( mai 2021)

Băieții noștrii!

În urmă cu puține zile, promiteam a reveni (detalii aici- Valahia Media) cu un material mai amplu despre fonduri publice alocate discreționar și, în opinia autorului, inutil. O inutilitate însă doar din perspectiva obiectivelor asumate, nu și pentru cei cadorisiți cu acești bani publici cât și pentru cei care îi oferă cu multă, prea multă, generozitate (n.m.Dacă nu a fi fost vorba de fonduri publice, acest articol ar fi fost, la rândul său, unul inutil, nefiind de chestionat o alocare de acest tip de fonduri, în mediul concurențial). Așadar:

Foto: Sediu CJ Dâmbovița (Imagine Arhivă)

În luna aprilie 2022 , CJ Dâmbovița iniția, pentru prima dată în istoria instituției, un proiect, ce se vrea a fi anual, al cărui scop declarat este : Finanțarea din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița a programelor sportive de performanță.

Imagine cu un caracter ilustrativ (Arhivă Valahia Media)

Anterior existaseră programe de finanțare, ce există și anul acesta, pentru așa numitele activități nonprofit de interes județean, prin aceste programe fiind finanțate și multe activități sportive (n.m.- cluburi sportive sau doar sportivi ,la modul singular, ce organizau evenimente proprii și care numai entități non profit nu erau în restul timpului). Noul program al CJD, demarat în 2022, prevede explicit o finanțare nerambursabilă pentru programe sportive de performanță, în fapt pentru fotbalul din județ, dar acest lucru nu este specificat în statut, la modul explicit. Și mai exact, pentru echipa de fotbal Chindia Târgoviște, principalul beneficiar al acestor fonduri. Cel puțin până acum.

Alocare sport de performanță de la CJD ( aprilie 2022),Prima alocare din 2022

În aprilie 2022 AFC Chindia Târgoviște primea 500.000 de lei, de la CJD, pentru un proiect intitulat “Împreună pentru performanță”, un program descris ca: “Programul AFC Chindia Târgoviște are ca scop organizarea și dezvoltarea, într-un sistem competitiv, a practicării fotbalului profesionist, la toate categoriile de vârstă (copii, juniori și seniori) și ridicarea acestui sport la cel mai înalt nivel de performanță sportivă, contribuind la reprezentarea județului nostru în competițiile organizate la nivel județean și național.

În proiectul programului, prin care sunt alocați banii, CJD Dâmbovița preciza că: la baza atribuirii contractelor de finanțare stau mai multe principii, printre acestea si acela că același program sportiv nu poate beneficia de mai multe contracte de la aceaiași unitate finanțatoare, recte CJD, în decursul unui an fiscal. Trecând peste amănuntul că CJD este asociat în structura AFC Chindia Târgoviște și plătește anual o cotizație, stabilită prin regulamentul de organizare a entității AFC Chindia (alături de Primăria Tărgoviște), o cotizație ce este suplimentată, de obicei, în fiecare an, nici măcar prin programul nou nu s-a respectat regula, autoimpusă, cu neacordarea de mai multe contracte de finanțare, în același an fiscal, din partea aceleiasi entități finanțatoare.

Alocare sport de performanță de la CJD ( august 2022) . A doua alocare din 2022

În luna august 2022, CJ Dâmbovița alocă celor de la AFC Chindia încă 936.000 de lei, dar de această dată, pentru a păstra o minimă spoială a legalității ( până la urma propriul regulament, nu l-a impus nimeni din afară) programul se numește “Solidaritate și performanță în fotbalul dâmbovițean“, detaliile proiectului (probabil întocmit de beneficiarul banilor) fiind un copy-paste cu cele de la proiectul ințial de alocare, cel din luna aprilie.

Practic, deși este evident că banii se duc către aceiași entitate, AFC Chindia Târgoviște, și pentru aceleași scopuri, ne spun cei de la CJD, pentru cine îi crede, că vorbim de programe diferite, deci nu se încalcă regulamentul, Prima dată s-a sprijinit “performanța” iar a doua oară “solidaritatea și performanța”, cel puțin declarativ, în titlul cererii de alocare. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns.

Și pentru că tot vorbim de solidaritate. În primele două sesiuni de alocare financiară, prin programul de susținere a sportului dâmbovițean, CJ Dâmbovița a dat 1,5 milioane de lei pentru AFC Chindia și 99.000 de lei pentru CSȘ Târgoviște (secția de baschet), acolo unde mai mulți juniori, ce au părinți prin structurile de conducere ale CJD, activează. Probabil singurele cluburi/secții unde se poate vorbi de performanță în sportul dâmbovițean, în viziunea CJD cel puțin, cea de până la momentul august 2022.

Probabil pentru a nu fi acuzați (n.m.- nu că le-ar păsa prea tare) că au introdus fraudulos termenul de “solidaritate” la momentul în care s-au făcut alocările financiare pentru sportul dâmbovițean, în luna octombrie 2022 (în 7 octombrie mai exact), a fost organizată și o a treia sesiune de alocare, în cadrul aceluiași program. De această dată beneficiare sunt alte două echipe de fotbal, respectiv CSM Flacăra Moreni și AS FC Pucioasa, două cluburi ce activează în liga a III-a. Cluburile au primit, tot pentru încurajarea performanței sportive, se spune, sumele de 147.000 și respectiv 100.000 de lei (vezi foto cu detalii, mai sus).

Foto: Promovare în Liga I, pentru Chindia Târgoviște, iunie 2019

Orice calcul procentual, ce ar viza aflarea nivelului de solidaritate și cel de încurajare a performanței sportive, eventual realizate prin acest program, ar reprezenta cu siguranță doar o interpretare subiectivă. Cert este că, până acum cel puțin, în cadrul programului, banii au fost dați doar unor echipe de fotbal din orașe ( Târgoviște, Moreni și Pucioasa) unde administrația locală are aceiași culoare politică (PSD) cu cea a conducerii CJ Dâmbovița ( instituția ce a asigurat finanțarea din cadrul programului). În condițiile in care în Dâmbovița, fie doar la fotbal, sunt zeci de echipe unde ar putea fi încurajată performanța. Două dintre comunitățile cele mai mari din Dâmbovița, de asemenea cu echipe de fotbal, precum cele de la Găești și Titu, n-au primit nimic (n.m.se va spune probabil că nici n-au cerut, dar probabil că știau că nu ar primi). De asemenea, deloc de neglijat, orașele amintite sunt unele cu administrație liberală (PNL). Ca de altfel și zeci de comune cu edili PSD, dar și cu echipe de fotbal sau cu sportivi legitimati la alte discipline sportive, ce la rândul lor n-au primit nimic. Câtă solidaritate există până la urmă este la îndemâna oricui să aprecieze. Evident că programul CJD nu a fost conceput pentru toată lumea, nu ar fi fonduri suficiente pentru așa ceva, numai că încercarea de a acredita ideea că acest program ar fi altceva decât este, adică un cadou politic din bani publici, ai tuturor celor ce, într-un fel sau altul, plătesc taxe la stat în Dâmbovița ( pe venit, pe afacere, pe proprietate, etc), duce întreaga poveste într-o altă zonă, una a șmecheriei păguboase, la nivel colectiv, în care, în spatele unor sloganuri , a unor forme fără fond, unii o duc bine, mult mai bine decât este sau ar fi cazul.

P.S.

Pentru cei ce își vor fi imaginat sau vor încerca să acrediteze ideea că acest articol este unul în care au fost atacați/denigrați cei de la Chindia Târgoviște sau clubul de fotbal Chindia ar fi ținta reală, dar neprecizată, în articolul anterior, ar trebui făcute următoarele precizări:

Clubul Chindia, înființat în 2010, în urma unei asocieri între o firmă privată ( a fostului internațional Gică Popescu) și CJ Dâmbovița, alături de Primăria Târgoviște, plus Universitatea “Valahia”, are tot dreptul să beneficieze de finanțare din partea CJ Dâmbovița, dar nu la acest mod (“mai na o sută, pe sub masă“, încercând să păcălim/păcălească pe toată lumea). CJ Dâmbovița și-a asumat rolul de finanțator principal al celor de la Chindia, începând din 2020, mai ales, însă, în opinia semnatarului acestui articol cel puțin, ar trebui să limiteze alocarea de fonduri publice, ce par că se duc ca într-un sac fară fund, către cei de la Chindia, iar dacă partenerii din asocierea AFC Chidia nu mai vor sau nu mai pot să asigure partea de contribuție, angajată legală, ar trebui să facă publice aceste lucruri (cel mai probabil calcule de ordin electoral vor împiedica, momentan, eventuale schimbări fundamentale în structura clubului).

Performanță nu înseamnă plătirea unor jucători aduși doar ca să semneze un stat de plată și apoi cedarea acestora fară niciun beneficiu real pentru echipă sau comunitate (o comunitate, precum cea târgovișteană ce a fost privată în ultimii 3 ani și jumătate de bucuria întâlnirii cu sportivii favoriți, Chindia evoluând doar în deplasare, din iulie 2019 și până în prezent). Și nu numai jucătorii s-ar putea încadra în această categorie. În unele cazuri, la Chindia, este vorba de salarii mii de euro lunar, pentru un jucător ce reprezintă doar a patra variantă pe post și care nu are vreo șansă de a evolua măcar vreodată la Chindia ( amănunte într-un articol viitor, însă, despre acest subiect).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *