În urmă cu doar 2 zile (n.m. – 2 iunie 2021) la Brazi, în județul Prahova, a izbucnit un incendiu la un depozit de deșeuri periculoase, pentru care a fost nevoie de intervenția a zeci de pompieri (peste 50) pentru a îl stinge (toate detalii aici- Valahia Media). A fost nevoie de peste 30 de ore pentru ca flăcările să fie domolite. Asta pentru că, și în momentul de față ( 4 iunie), există focare ce ard mocnit. Incendiul de la Brazi se poate dovedi a fi cu adevărat o catastrofă ecologică, pentru România, date fiind datele (n.m. destul de puține totuși) ce sunt oferite de autorități, cu privire la acesta.
Incendiul de la Brazi va mai fumega o perioadă, posibil o săptămână şi chiar mai mult. Nu mai sunt focare vizibile, există încă posibilitatea să ardă mocnit la nivelul solului. Ca urmare, la nivelul unităţii s-a luat decizia de a realiza o inundare a locului cu 9 autospeciale de lucru cu apă şi spumă care vor refula peste 300 de tone (300.000 l) de apă în două ore”.
Informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, 4 iunie 2021
În incendiul care a izbucnit miercuri dimineaţă au ars peste 500 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, inclusiv deşeuri din zona medicală.
Acesta a fost declarat lichidat după o intervenţie a pompierilor de peste 30 de ore, în interiorul halei cuprinse de flăcări fiind depistată persoana despre care se presupune că ar fi pus focul.
„În interiorul spaţiului incendiat, poliţiştii au identificat un cadavru carbonizat. Acesta a fost ridicat şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Prahova. Ca urmare a cercetărilor şi verificărilor efectuate au rezultat date ca aceasta ar fi persoana angajată care a pătruns în cursul nopţii în interiorul societăţii comerciale respective. Se continuă cercetările în cadrul unui dosar penal deschis pentru distrugere din culpă şi ucidere din culpă”.
Comunicat de presă IPJ Prahova
Acestea sunt toate datele, deocamdată, nefiind precizat nici ce fel de deșeuri au ars(ard încă) în incendiul de la Brazi , cel mai probabil pentru că nu știe nimeni, cu exactitate, despre era vorba în depozitul distrus de flăcări. În momentul inițial al incendiului, în zonă, a fost emisă o atenționare RO-Alert, de fum, cu posibile efecte periculoase, oamenii fiind sfătuiți să nu iasă din case și să nu inhaleze aerul posibil contaminat. Ulterior însă ,nimeni nu a mai făcut precizări, cu privire la un potențial pericol.