Din păcate, se confirmă! Așa după cum aminteam și într-un articol precedent ( detalii aici- Valahia Media) județul Dâmbovița, din punct de vedere educațional, pare că s-a înscris, extrem de hotărât, pe o pantă descendentă. După ce rezultatele de la Evaluarea Națională au dovedit, statistic, că Dâmbovița se plasează între cele mai neperformante județe din țară, educațional vorbind, rezultatele de la examenul de Bacalaureat ( afișate în data de 3 iulie 2023) vin să demonstreze, în o dată, acest lucru.
Concret, după cum aminteam și într-o postare din pagina de facebook ( click pe link, mai jos, pentru detalii) Dâmbovița este între ultimele județe la nivel național, din perspectiva rezultatelor de la Bacalaureat 2023 ( nicio medie de “10” sau, spre exemplu, una dintre cele mai mici rate de promovare, de doar 69,4%, înregistrate național, doar IF, CL, GR,TL, MH, și HR fiind județele cu rezultate mai slabe decât Dâmbovița).
Spre exemplu, în Dâmbovița există încă unități de învățământ unde rata de promovabilitate la Bacalaureat tinde către 0% (n.m.- la acest capitol, Dâmbovița are totuși “concurență” și în alte părți.)
Foto: Rezultate Bacalaureat 2023, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto de la Târgoviște; De notat candidatul subliniat cu albastru, cu note apropiate de 1 la toate materiile, echivalent cu prezența candidatului , la examente, și doar semnarea foii de examen. Absolut nimic în plus.
La Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, din Târgoviște, din 30 de participanți, la examenul de Bacalaureat, au promovat doar 2. În condițiile în care, ce e drept, în anii precedenți, au fost cazuri în care niciun elev de la această unitate de învățământ nu a promovat examenul de Bacalaureat ( mai sus un exemplu, din 2023, cu rezultate apropiate de “1”, adică nota simplei prezențe). Este doar un caz.
Rata de promovare a examenului de bacalaureat este de 72,8%, în 2023, la nivel național, conform Ministerului Educației. În anul 2022, rezultatele la la BAC au fost cele mai bune din ultimii 10 ani. Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 a fost de 73,3%, înainte de contestații, în condițiile unui examen ușor ( la fel și în 2023), după cum spun cadrele didactice.
Per ansamblu, rezultatele sunt mai slabe, în 2023, comparativ cu 2022. În unele părți ale țării, însă, sunt cu mult mai proaste. “Campion”, din păcate, la acest capitol, este județul Dâmbovița.
Dacă în 2022 rata de promovare era, în Dâmbovița, de 75,5% (vezi mai jos foto hartă), adică peste media națională, în 2023, tot înainte de contestații, aceasta este de 69,4%. Cu alte cuvinte, o scădere de 6,1%, (aproape) cea mai mare din țară.
Cu excepția județului Timiș ( scădere de 6,5%), niciun alt județ din țară nu a cunoscut o scădere atât de dramatică a ratei de promovare, la Bacalaureat (în doar 1 an), precum județul Dâmbovița. Ceea ce face unic cu adevărat județul Dâmbovița este că Timișul (județul cu o scădere mai mare, totuși, chiar dacă cu o marjă, ca diferență, de doar 0,4%) are o rată de promovare peste media națională, în ciuda scăderii accentuate și de aici
.
Dâmbovița, în schimb, este singurul județ din țară cu o scădere a ratei de promovare atât de mare, dar care se află și sub media pe țară a promovabilității. Acestea sunt cifrele, iar orice altă prezentare vag matematică este menită doar să îndrepte atenția în altă direcție, pentru a nu fi remarcat trend-ul.
Spun “trend-ul” pentru că, asemeni altor județe din sudul României ( n.m.- a se vedea comparativ situația din Teleorman, Giurgiu,Călărași sau Mehedinți), și în Dâmbovița se remarcă tendință de a minimiza actul educațional și încercarea de a impune așa numite <realități de netăgăduit>, în realitate doar statistici cosmetizate politic, prin tot felul de artificii aproximativ matematice, cel mai adesea. Unele care sunt menite doar a ascunde, sau măcar a scoate din prim-plan, adevăratele probleme, dar și de a menține în ignoranță și manipulare informațională perpetuuă segmente sociale largi ( cele mai largi, din populația acestor zone, precum cele amintite anterior).