Deși majoritatea aplicațiilor de vreme nu precizează, încă, acest lucru, vor fi temperaturi insuportabile în câteva județe din România, în următoarele 48 de ore. Mai exact, în perioada 22-23 iunie 2024, temperaturile înregistrate la umbră, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București vor atinge valori de până la 39 de grade Celsius! Va fi înregistrat astfel primul episod de cod roșu de caniculă, în Dâmbovița, din 2024 ( n.m.- în precedenții ani, codurile roșii de caniculă au fost în lunile iulie-august)
Luna iunie 2024 este anunțată deja ca probabil cea mai călduroasă lună iunie din istorie, la nivel planetar (sunt luate în considerare măsurătorile făcute începând cu anul 1900).
în luna mai 2024, se amintea că: Fiecare lună începând cu iunie 2023 s-a clasat ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) într-un buletin lunar.
Sursa foto hartă: ANM
Iată ce anunță ANM, pentru data de 23 iunie 2023:
COD ROȘU
Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București
În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Sursa foto: ISU Dâmbovița
În data de 21 iunie în Dâmbovița, cel mai probabil și din cauza temperaturilor ridicate (n.m.– totuși doar 32-34 de grade Celsius, dar după o perioadă prelungită de caniculă) au avut loc mai multe incendii:
Foto: Incendiu Târgoviște, 21 iunie 2024
La Târgoviște, pe strada Hipodromului Detașamentul de Pompieri Târgoviște a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru stingerea de vegetație uscată și gunoi menajer, pe o suprafață de aproximativ 1000 de metri pătrați.
Foto: Incendiu Răzvad, 21 iunie 2024
Tot în data de 21 iunie, la Răzvad cei de la ISU Dâmbovița ( detașamentul Târgoviște) au intervenit în cazul unui incendiu la o casă situată pe strada Principală.
La sosirea echipajelor de intervenție acestea au constatat faptul că incendiul se manifestă generalizat la o casă pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.
Deși ambele incendii, prezentate anterior, au fost fără victime, frecvența acestora (n.m.- la acestea se adăugă și altele, din ultima vreme) arată potențialul de-a dreptul periculos al acestei perioade, una în care temperaturile caniculare par să fi devenit regula, în sudul României, acestea depășind, aproape cotidian, toate valorile precedente, înregistrate de-a lungul anilor.
În ceea ce privește pregătirea specifică pentru perioadele de cod roșu, dar și măsurile luate, trebuie precizat că, în general, autoritățile se prevalează de faptul că prognoza meteo se oprește înaintea pragului de caniculă (adică la 34 de grade celsius), iar atunci când este evident că sunt mai mult de 35 de grade Celsius (la umbră), inclusiv în datele furnizate de meteorologi, măsurile așteaptă o dată viitoare, pentru a fi puse în practică. Că, vorba aia, acum nu doar iarna ne ia prin surprindere, ci și vara.