Într-o vreme când discursul despre normalitate este confiscat de apărătorii „Referendumului pentru familia tradițională”, Valahia Media vă propune o lectură despre normalitatea financiar-fiscală, în accepțiunea unei administrații locale. Chiar dacă vorbim de un caz particular, și, ținând cont de această idee, am omis unele precizări, poate lămuritoare, mizând pe faptul că mulți dintre cei cărora li se adresează aceste informații sunt familiarizați cu respectivele amănunte (cele omise), cred că următoarele pasaje de text pot contura o imagine cvasi lămuritoare, cu privire la modul de abordare,atunci când vorbim de rectificări bugetare și de împărțirea “riguros-judicioasă” a fondurilor publice. Așadar, câteva amănunte, despre o rectificare bugetară, la Primăria Târgoviște.
Sursa rectificării
Rectificarea bugetară, aferentă lunii septembrie 2018, la Primăria Târgoviște, a fost una cu multe „cadouri” pentru mai toate instituțiile și direcțiile aflate în subordinea administrației locale. De majorarea cheltuielilor bugetare, cu suma totală de 13,580 milioane de lei, vor beneficia aproape toți cei retribuiți din fonduri publice, ce au legătură cu administrația târgovișteană. De specificat este faptul că majorarea a fost posibilă în principal datorită alocării de la bugetul de stat ( prin OUG 78/2018)a sumei de 9,836 milioane de lei (sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale).
Foto 2
Banii alocați (prin OUG 78/2018) majorează deficitul național cu peste 1800 de milioane de lei, după cum este specificat chiar în actul legislativ (n.r. un fel de cheltuieli pe datorie ale statului) dar aceasta este o altă poveste.(foto 2–OUG 78/2018)
Așadar, statul dă, administrațiile locale răsuflă ușurate, în primul rând pentru că erau puse în pericol inclusiv salariile celor ce depind de primării (funcționari publici și angajați din direcții subordonate acestora) și apoi împart cadoul după “priorități”.
La Târgoviște, în urma rectificării bugetare, există și câțiva favorizați, mai bine spus instituții ce sunt beneficiarele nete ale acestei rectificări pozitive.
Astfel, înafara cheltuielilor de personal (salarii), ce au fost majorate la toate instituțiile (n.r. fără aceasta majorare, cel puțin la prima vedere, având în vedere cuantumul sumelor, ar fi fost probleme extrem de mari la plata salariilor, în ultimele luni ale anului 2018), la capitolul Bunuri și servicii cele mai „norocoase” instituții au fost
Teatrul Municipal „Tony Bulandra” (alocare suplimentară de 630.000 de lei) și CSM Târgoviște (1.000.000 de lei). Clubului Sportiv Municipal Târgoviște fiindu-i aprobat, suplimentar, un credit angajament în valoare de 3,755 milioane de lei. Bugetul instituției (pentru anul 2018) fiind în acest moment de peste 10 milioane de lei.(Update: în condițiile în care necesarul solicitat de către CSM, vezi foto 3 – secțiunea buget 2018, va fi acoperit până la finele lui 2018)
Ce e rău sau greșit în asta?
În acest material veți regăsi doar o analiză a bugetului (rectificat) al uneia dintre instituții, Clubul Sportiv Municipal Târgoviște, urmând să revenim și asupra celeilate instituții (n.r. pentru a nu amesteca datele și a nu genera o eventuală confuzie). Așadar:
CSM Târgoviște va beneficia în 2018 de, probabil, cel mai mare buget alocat vreodată acestui club (finanțat integral de la bugetul administrației locale târgoviștene).
foto 3
foto 4
După cum se poate vedea (foto 3-4), în copia adresei de justificare, pentru solicitarea de rectificare a bugetului CSM, pe 2018, vorbim de suma de 10,611 milioane de lei ( aprox 2,3 milioane de euro) după ce bugetul inițial, din 2018, aprobat la începutul anului, a fost de doar 5,9 milioane de lei (n.r. dublarea s-a produs prin rectificări) (foto 3, pentru conformitate)
În plus (foto 4- patrulater roșu) la secțiunea “Alte cheltuieli cu bunuri si servicii” necesarul (Update: așa cum apare în solicitarea către primărie, a celor de la CSM, vezi foto 4) de 6,6 milioane de lei reprezintă (în proporție covârșitoare) banii necesari achitării contractelor sportivilor legitimați la acest club ( este singura secțiune unde pot fi “prinse” aceste contracte). Așadar 1,4 milioane de euro, din totalul de 2,3 milioane de euro, cât este bugetul clubului,(Update: așa cum apare în solicitarea adresată Primăriei Târgoviște, foto 4) îl reprezintă doar contractele sportivilor legitimați la CSM Târgoviște (cel mai probabil). Pentru cei mai puțin familiarizați cu fenomenul sportiv, este vorba de secții de baschet și volei feminin, în principal, cu echipe angrenate, în 2018, în competițiile primului eșalon valoric național .
Fără concluzii
Performanța nu se poate face fără investiții și putem fi de acord cu acest lucru. Pe de altă parte, amănuntele financiare, prezentate anterior, ar trebui să facă parte din informarea publică, asta pentru că vorbim de fonduri publice și, după cum am arătat, de bani ce sunt alocați dezvoltării și funcționării comunității, în integralitatea sa ( în cazul de față cea târgovișteană).
foto 5
În altă ordine de idei, reamintim că primăria Târgoviște, finanțatorul CSM Târgoviște, este o instituție ce, la rândul său, funcționează pe datorie, în sensul în care (foto 5), spre exemplu în 2018, la capitolul venituri regăsim suma de 182 milioane de lei în vreme ce la capitolul cheltuieli este prevăzută suma de 244 milioane de lei.
P.S.
Paragrafele marcate “Update” au fost adăugate pentru a nu exista confuzii și pentru a vă furniza informații cât mai exacte asupra situației exacte a fondurilor, chiar și cu riscul de a plictisi sau de a repeta, poate, o idee ce nu necesita adăugiri suplimentare.