Amenzi în valuri, pentru proprietarii de baruri și restaurante din centrul Târgoviștei, ce nu au respectat interdicțiile perioadei (scenariu roșu de funcționare)

Ca și multe alte orașe din țară și municipiul Târgoviște funcționează, din data de 5 martie, în așa numitul scenariu 3 (scenariu roșu), în care activitățile anumitor instituții (cu publicul) sunt interzise. Spre exemplu barurile și restaurantele, instituțiile de spectacole, sălile de jocuri de noroc, au activitatea suspendată, la interior, pentru lucrul cu publicul. Că nimeni, aproape, nu respectă această prevedere, nu mai este deja o noutate. Pe de o parte cei din industria HORECA, după un an de pandemie și restricții, sunt aproape de faliment (dacă nu cumva au și ajuns acolo), iar pe de altă parte pentru că legea este impusă cu prioritate doar pentru mediul privat (exemplele sunt nenumărate), a determinat o “reticență”, ca să folosesc un eufemism, în ceea ce privește respectarea normelor, din partea celor care luptă pentru supraviețuirea economică, în primul rând. În aceste condiții, fie că își asumă plata amenzilor, fie că preferă să folosească argumentul necunoașterii legii ( nu îi absolvă de responsabilități), aproape nimeni nu se mai grăbește să respecte normele. Cu excepția momentului în care o localitate intră în carantină, moment în care eludarea legii, sau jocul la marginea ei, nu mai este posibil (tot teoretic).

Târgoviste-Arhivă

La Târgoviște, ca și în multe alte localități aflate în scenariul roșu de funcționare, controlul si sancțiunea (pentru nerespectarea legii) se face de obicei, la sesizare. În sensul în care așa numitul TELVERDE (pentru sesizări nereguli în perioada de pandemie) este singurul instrument ce activează controlul și sancțiunea, pentru încălcarea legii și a normelor. Nu este o supoziție ci o constatare, venită în urma comunicărilor oficiale, făcute de organele abilitate pentru a face control și a aplica sancțiuni, în cazul de față reprezentanții Poliției dâmbovițene.

Într-un comunicat de presă, IPJ Dâmbovița a precizat următoarele, în data de 10 martie 2021:

Centru Vechi Targoviște 5 martie 2021

La data de 9 martie a.c., ca urmare a unei sesizări prin TELVERDE, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște s-au deplasat în zona centrală a municipiului, unde au constatat că doi agenți economici nu respectau prevederile art. 6 din Anexa nr. 3 din HG 35/2021.

Polițiștii au procedat la sancționarea contravențională a acestora, cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, fiecare, conform art. 65 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, în continuare, polițiștii au procedat la verificarea restaurantelor și teraselor din zona centrală, fiind identificați alți 6 agenți economici care nu respectau prevederile art. 6 din Anexa nr. 3 din HG nr. 35/2021. Cei în cauză au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, fiecare, conform art. 65 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Precizăm că, la  data de 5 martie a.c., în contextul în care în municipiul Târgoviște a fost depășită incidența de trei cazuri/1000 de locuitori, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște, pentru a preveni încălcarea normelor legale, au oferit recomandări agenților economici din domeniul Horeca și le-au comunicat măsurile pe care trebuie să le respecte în contextul actual.

Comunicat de presă IPJ Dâmbovița

Ce spune art. 6 din Anexa nr. 3 din HG 35/2021.

Conform Legii :

Târgoviște- Centrul Vechi-5 martie 2021

În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori;

2. activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;

3. măsurile prevăzute la pct. 1 și 2 se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

4. în situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 1 și 2 este restricționată sau închisă, se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

5. operatorii economici prevăzuți la pct. 1 și 2 vor respecta obligațiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății și al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

6. prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la pct. 3, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

7. nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

1 Reply to “Amenzi în valuri, pentru proprietarii de baruri și restaurante din centrul Târgoviștei, ce nu au respectat interdicțiile perioadei (scenariu roșu de funcționare)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *