Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește în fiecare zi, în toată țara. De asemenea și numărul deceselor a cunoscut o creștere spectaculoasă (aproape 120 în ultimele 24 de ore). La ATI numărul pacienților este pe un trend crescător de câtva zile. Sunt deja două județe în scenariul roșu (Timiș și Maramureș).
În ultimele 24 de ore au fost raportate 3382 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, la un total de aproximativ 32.000 de teste efectuate.Dintre cazurile noi, 101 sunt în județul Dâmbovița (al 7-lea județ din țară, ca număr de cazuri noi, în ultimele 24 de ore). În Dâmbovița și gradul de incidență a crescut iar acum este de 1,08 la mie.
Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 119 decese (inclusiv în județul Dâmbovița).
La nivel național s-a trecut de pragul de 20.000 de decese, de la debutul pandemiei.La ATI, în momentul de față se află internați 978 de pacienți (număr în creștere, față de zilele precedente).
În Dâmbovița, în data de 23 februarie sunt 4 localități în scenariul roșu ( incidență a cazurilor de peste 3 la mie).Este vorba de Pucheni (grad de incidență de 11,28 la mie, localitate în carantină) și de Văleni Dâmbovița, Lucieni și Răzvad. Creșteri importante a numărului de cazuri se înregistreaza la Târgoviste și Pucioasa, în ultimele zile.
La nivel național astăzi (23 februarie) a fost anunțat faptul că aproximativ 4000 de români s-au îmbolnăvit de coronavirus chiar și după ce au fost vaccinați. Însă este vorba de forme ușoare ale bolii, iar procentul celor infectați cu virusul, după vaccin, este extrem de mic.
Aproape 4.000 de români au fost diagnosticaţi cu Covid după efectuarea primei doze de vaccin și peste 400 după rapel, a anunțat marți într-o conferință de presă coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Oamenii au fost testaţi la câteva zile după vaccinare, când nu s-au creat anticorpi în organism.
“După prima doză de vaccin, în perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, un număr de 3.969 de persoane, ceea ce înseamnă 0,49% din numărul persoanelor vaccinate, au fost testate pozitiv. 95% dintre ele au fost vaccinate cu Pfizer, 4,6% cu Moderna și 0,4% cu AstraZeneca.
Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care a fost depistată această infecție a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărul nivelul de anticorpi la un titru protector și, de asemenea, vorbim de situații în care persoanele respective erau fie în perioada de incubație la momentul vaccinării, fie au fost în faza de infecție asimptomatică, sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubație este cuprinsă între 2 și 14 zile”.
A declarat Valeriu Gheorghiță.