Alegeri sub semnul caniculei (și) în Dâmbovița (37 de grade Celsius, la umbră)! Cum poate fi afectat rezultatul votului de condițiile meteo.

Scrutinurile ce vor avea loc în data de 9 iunie 2024 vin cu o veste mai mult decât neplăcută, pentru toți cei care locuiesc în sudul României. Va fi caniculă, chiar prelungită (n.m.– timp de trei zile), după cum anunță ANM.

Cu referire strict la județul Dâmbovița, este de precizat că se vor atinge temperaturi (la umbră) de 37 de grade Celsius, practic ziua de 9 iunie fiind și prima zi, din acest an, în care va fi oficial caniculă, în Dâmbovița (cod portocalu de caniculă, mai exact).

Iată comunicatul oficial al celor de la ANM:

Sursa foto hartă: ISU Dâmbovița

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ ???? COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10
Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: județul Dâmbovița

În intervalul menționat, în județul Dâmbovița se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime între 35 și 37 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.”

În aceste condiții, dar ținând cont și de condițiile și așa speciale ale județului Dâmbovița (un județ preponderent rural, în proporție de aproximativ 70%) se crează premisele unui absenteism masiv de la vot, în special în rândul electorilor ce nu fac parte din așa numitul activ de partid, indiferent de ce partid ar fi vorba.

Persoanele cele mai tinere, în general, este de așteptat să renunțe cel mai ușor la exercitarea dreptului de a vota, mai ales în condiții meteorologice extrem de vitrege, precum cele deja anunțate, deplasarea și eventual așteptarea pentru vot fiind, evident asta, cauzatoare de stres suplimentar, măcar temporar (n.m.- unul termic, emoțional, fizic, etc).

Foto: Secție de vot, alegeri din anul 2020 (Arhivă)

Cel puțin asta spun statisticile altor scrutine electorale anterioare (inclusiv din Dâmbovița). O astfel de desfășurare a procesului electoral ar favoriza, până la urmă, și mai mult autoritățile deja în funcție, ce au un bazin de susținere mai numeros, creat, fie și artificial, prin natura poziției administrative ocupate.

În urmă cu 4 ani, la alegerile locale (luna septembrie) în plină perioadă de restricții impuse de pandemia COVID-19, participarea mai redusă la vot a dus la rezultate de record, în Dâmbovița, unde câștigatorii, în general în mediul rural, au obținut victorii la scoruri incredibile, de 80-90 % din totalul voturilor exprimate.

Pe de altă parte, în condiții de participare redusă la scrutin, în 2020, au existat, în Dâmbovița, primari ce și-au câștigat mandatul doar cu câteva sute de voturi în favoarea lor, iar asta însemnând peste 50% din totalul voturilor localității, în cazul localităților foarte mici (sub 5000 de locuitori) , încă multe și în Dâmbovița.

Canicula, poate avea, în Dâmbovița, așadar, într-un fel, același efect ce l-a avut pandemia Covid-19, în anul 2020.

P.S.

Valahia Media vă va oferi, atât în ziua scrutinului (9 iunie 2024), cât și “post-factum”, după stabilirea rezultatelor scrutinului, cele mai relevante date statistice (oarecum în timp real), cu privire la acest episod de alegeri al anului 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *