În România alegerile prezidențiale au ca punct terminus data de 4 mai 2025. În Diaspora însă, procesul electoral, ca și până acum, va fi diferit, în sensul în care cetățenii români pot vota pentru aproape trei zile (începând de vineri, ora locală 7:00 și până duminică, ora României 21:00).

Pentru a încerca a oferi măcar un plus de informare, Valahia Media va prezenta, în această perioadă, câteva date statistice, legate de procesul de vot, unele pe le-am considerat a fi importante, în actualul context, social-politic-electoral din România (n.m.– să nu uităm că alegerile prezidențiale, ce ar fi trebuit încheiate în decembrie 2024, au fost anulate, în România).
Acest articol va suferi o serie de update-uri în perioada 2-4 mai 2025, în funcție de evoluțiile procesului electoral (n.m.- prezență la urne, evenimente deosebite, exit-poll, în data de 4 mai etc), în ideea de a oferi mai multe date eventualilor cititori, în special cei ce nu au avut răbdarea sau timpul necesar a descoperi singuri aceste date statitistice ce vizează procesul electoral (ele sunt, în cea mai mare parte a lor, unele publice și pot fi găsite de toată lumea, dar, de multe ori, aceste date vin la pachet cu multe altele, procesul de selectare a informației cu adevărat esențiale fiind destul de dificil, pentru publicul larg).
Așadar:
Update, sâmbătă, 3 mai 2025, ora 10:00
Așa după cum se anunța încă de la demararea procesului de votare în Diaspora, prezența la urna a românilor de peste hotare, este mai mae ca oricând altcândva, la un scrutin prezidențial.

Până sâmbătă (0ra 9:30, cu aproximație), adică dup ă 24 de ore de la deschiderea aproape peste tot a secțiilor de vot, votaseră deja 130.000 de romwni, de aproape 3 ori mai mulți decât la primul tur al “prezidențialelor” din noiembrie 2024.

Sursa foto: captură articoll hotnews.ro
Cei mai mulți votanți se înregistrau în Italia (aproximativ 20.000), dar numere asemănătoare erau și în Germania, Spania, UK sau Republica Moldova. O raportare, în care se ține cont de rezultatele înregistrate în primul tur al “prezidențialelor” din noiembrie 2024, ar indica un vot consistent (60-70%) către așa numiții candidați suveraniști, urmați în preferințele românilor de cei care se înscriu în categoria progreșiști, anti-sistem (undeva în jurul a 15-20%, poate chiar 25%, din voturile exprimate in Diaspora). Candidații percepuți ca a face parte din “sistem” au fost votați de foarte puțini dintre românii din Diaspora, atât în 2024 cât și la precedentele scrutine. Desigur că, în 2025, până la numărarea voturilor, nu se poate spune cu siguranță că acest trend va fi păstrat.
Vineri, 2 mai, ora 10:00

Sursa foto: captură hotnews.ro
La doar câteva ore de la deschiderea urnelor în secțiile de votare din Diaspora se poate constata o adevărată avalașă de votanți. Cu mult mai mulți decât la alegerile din 2024, spre exemplu. Sunt locuri unde procentul prezenței este de 30 de ori mai mare ca la primul tur din 2024. În Moldova votaseră aproape 1000 de persoane deja, în ziua de vineri (2 mai 2025) după 2 ore de la deschiderea urnelor ( la ora 9:00 a zilei de vineri).

Sursa foto: prezenta.roape.ro
În total, la ora 10.00, ora României, în Diaspora votaseră deja aproape 13.000 de oameni . În afară de România (votanți pe liste de corespondență) în Moldova, Italia, Germania și Spania votaseră deja peste 1000 de oameni (în fiecare din aceste țări).
Nu doar în țările europene (cu prezentă masivă a disporei românești) prezența era spectaculos mai mare, comparativ cu 2024, ci și în țări din Asia (vezi mai jos exemplu).

Foto: rezultatevot.ro (comparatie a prezentei la vot, pentru state din Asia)
Concluzia fiind una singură. În primele ore ale votului din Diaspora prezența la urne este una extrem de mare, cu mult mai mare decăt la votul din turul I al prezudențialelor din 2024.