Între prea multe întrebări, câteodată doar retorice, câteva “amănunte”, aparent neesențiale, se pierd în noianul de informații. Alegerile Europarlamentare, din 26 mai 2019, au, încă, destul de multe amănunte ce nu sunt cunoscute publicului larg, să spunem. De fapt, ele sunt publice, dar mediatizarea lor este ignorată cu bună știință pentru a nu produce, în momentul unei potențiale analize, fie ea și sumare, alte întrebări, ce la rândul lor ar antrena, poate, căutări și eventuale răspunsuri.
Costurile românești, ale alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019, sec și fără analiză, ar fi: 252.732.000 de lei (bani din bugetul de stat, aprobați de Guvern) pentru organizare și 95.097.317 lei, bani primiți de partide și candidați pentru desfășurarea campaniei. Mult, puțin? N-are importanță. Democrația, libertatea de expresie și de a alege costă. Nu puțin. Totuși.
Cine, cum ,cât?
Partidele și candidații au primit, în total, din subvenții acordate de stat (doar partidele parlamentare) aproximativ 95 de milioane de lei.
51,3 milioane de lei– Finanțare publică( bani de la stat)
43,79 milioane lei -Finanțare privată (persoane fizice și transfer)
În ceea ce privește finanțarea publică (cei 51 de milioane de lei) s-a vorbit extrem de mult, legea fiind modificată astfel încât România a devenit raiul politicii subvenționate de la buget (cu alte cuvinte de noi toți), și, oricât de multe critici a adunat, nimeni, de politicieni vorbesc, nu prea s-a înghesuit să o schimbe, astfel că robinetul a rămas deschis iar banii curg cu același debit, în continuare. În ceea ce privește finanțarea privată, exclusiv pentru campania pentru Europarlamentare, nimeni nu se înghesuie să facă publice contribuțiile diferitelor persoane. Iată așadar o scurtă trecere în revistă, cu specificarea că în ceea ce privește concluziile ele aparțin, aproape în exclusivitate, cititorului.
Statistic situația arată astfel:
PSD – 31.472.749 lei
PNL – 23.826.434 lei
PRO România – 17.051.455 lei
ALDE – 9.2347.715 lei
USR – 6.624.983 lei
PMP – 4.482.749 lei
PLUS – 1.580.760 lei
UDMR – 540.000 lei
UNPR – 73.265 lei
PSD– În general contribuțiile private sunt la un nivel destul de mic( în comparație cu alți competitori electorali) dar asta doar pentru că PSD este principalul beneficiar al subvențiilor de la stat (28 de milioane, mai bine de jumătate din total). În ceea ce privește contribuția persoanelor fizice (coloana din stânga, în imagine) cea mai importantă este cea a Rovanei Plumb (foto, numărul I pe buletinul de vot, pe lista PSD, la alegeri) –800.000 de lei. O sumă ce reprezintă exact jumătate din maximul posibil, 1,6 milioane de lei, așa cum este prevăzut legal. Și în cazul de față, ca și în exemplele ce urmează, un calcul simplu ne va arăta că aceste sume de bani exced cu mult veniturile obținute de donatori, nu pentru un an de zile (cele declarate oficial) ci, în unele cazuri, chiar pentru vreo 2-3 decenii de muncă.
PNL– Este al doilea beneficiar, în ceea ce privește subvențiile de la stat (16,8 milioane de lei). În cazul PNL subvenția din privat este dublă față de cea obținută de PSD ( 7 milioane PNL, 3,4 milioane PSD). Și aici atrag atenția câteva “scoruri”.
Ana Maria Dimitriu (foto, captură facebook), consilier local la Focșani, a donat 1,4 milioane de lei. În vreme ce un consilier județean de la Iași, Minea Marius (foto, captură facebook) a depus și el în contul partidului suma de 1,14 milioane de lei. Niciunul nu are legătură cu alegerile europarlamantare, în sensul de a fi elibil pe o listă de candidați ( a PNL, în cazul de față), iar background-ul profesional și câștigurile declarate nu îi recomandă ca fiind posibili sponsori principali ai unei campanii electorale a partidului, pentru că nu ar avea de unde.
Pro România– Aici situația este una specială. În sensul în care subvențiile de la stat nu există (pentru că oficial partidul nu era constituit în grup parlamantar înregistrat, anterior alegerilor din 26 mai). În aceste condiții, cei 17 milioane de lei cheltuiți în campania electorală, provin din contribuții private persoane fizice(6,9 milioane de lei) și finanțare privată transferuri (peste 10 milioane de lei). La acest al doilea capitol Pro România fiind campion absolut, la încasări (totalul pentru toate partidele și candidații la acest capitol fiind de doar 15 milioane de lei). Cine are întrebări poate întreba AEP-ul despre provenineța acestor fonduri (nu sunt publice informațiile la acest capitol). Și în ceea ce privește contribuțiile persoanelor fizice, PRO România stă bine. Chiar foarte bine.
Patru dintre donatori fiind înregistrați cu sume de peste 1 milion de lei. Cosmin Cristian (foto)sectorul 6 București, consilier, fiind unul dintre ei. Cu “funcții de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului (2013-2015), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (2015) și Ministerul Muncii si Justiției Sociale (2017), este de profesie economist și specialist în comunicare și relații publice, actualmente ocupând funcția de director în cadrul Universității de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din București. “Este singurul regăsit pe lista de candidați, ai PRO România, la alegerile europarlamantare, ce a și contribuit substnțial pentru succesul partidului( sume de peste 1 milion de lei). Sursa banilor și aici rămâne cel puțin un mister. Cosmin Cristian nu va fi însă europarlamentar.
USR–5 milioane de la stat (subvenții) și doar vreo 1,4 milioane de lei din privat (majoritate din transfer) au cele mai mici contribuții ale persoanelor fizice, suma maximă de contribuție fiind de 78.000 de lei.
ALDE– spere deosebire de USR, marele câștigător ala alegerilor cu cei mai puțini bani, partidul lui Tăriceanu este marele pierzător al alegerilor. De această dată cu bani destul de mulți. 9,2 milioane în total, din care subvenție de la stat 1,5 milioane de lei și contribuții private, de 7,7 milioane de lei. Andrei Gerea (donație de 1,3 milioane de lei) și Varujan Vosganian (donație de 800.000 de lei) fiind cu adevărat cei care au ieșit șifonați financiar, din aceste alegeri. În ceea ce privește sursa banilor nu comentăm.
În fine, PMP-ul lui Traian Băsescu deține recordul la donație din partea unei persoane fizice.Lungu Vasile Cristian, senator și președinte al PMP Cluj donând (conform AEP) 1.558.600 de lei. Este aproape suma maximă permisă de lege (1,6 milioane de lei).
În loc de concluzie
Sumele de bani, aproape fără excepție, (cele câteva excepții le-am amintit anterior) vin ca donații din partea unor persoane ce aproape nu au nicio legătură cu posturile de europarlamantari, deci, în teorie măcar, “recuperarea” acestora nu poate fi făcută în mod direct. Restul este doar o dezbatere ce poate constitui subiectul unui alt articol. Până atunci concluziile aparțin doar cititorului. Pentru amănunte suplimentare se poate consulta lista cheltuielilor, subvențiilor și donațiilor aici.