Ce înseamnă Normalitate? La modul general, este acea stare cu care un individ, oricare individ, se simte confortabil, ce nu îi provocă angoase și tulburări, de orice fel, de la comportament la metabolism, eventual, ceva cu care s-a obișnuit și consideră că îi face bine sau măcar nu îi face rău.
Trecând peste această descriere a normalitații, evident non-exhaustivă și nici măcar “de dicționar”, România a intrat, a reintrat de fapt, din 9 martie 2022, în Normalitate. Asta anunță autoritățile Statului, de la nivel central sau local. Nu are importanță, mesajul este același ( n.m..- conceput pentru toți “bizonii” ce așteaptă mesajul de bine al vreunui tătuc, real sau doar închipuit, ce anunță că e totul bine și chiar mai mult decât atât, pentru a porni ropotul delirant al aplauzelor, fie ele doar virtuale).
Concret, începând din data de 9 martie 2022, România a renunțat la toate restricțiile impuse în perioada pandemică (covid-19). Pandemia (nici măcar epidemia) nu “mai există“, iar orice măsură/ restricție a fost abrogată (spun autoritățile).
Anunțurile “Normalitații”
Iată câteva decizii:
1.“România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade.
Mulțumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înțeles să respecte regulile de protecție sanitară și au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid – 19. Mulțumesc, de asemenea, tuturor angajaților MAI care și-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reușit să depășim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a transmis ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode*.
Începând de mâine, 9 martie a.c., ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu:obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).
Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.
De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:
– La frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare
– La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir – județul Constanța.
Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee.
Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile.
În ceea ce privește măsurile, cu caracter temporar care vor rămâne în vigoare, de protecție sanitară pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii Covid- 19, în contextul încetării stării de alertă, Ministerul Sănătății urmează să emită recomandări populației în acest sens.
Informații de background.
În ultimii doi ani, peste 22.000 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizate, zilnic, în gestionarea efectelor pandemiei cu Sars- Cov-2. În această perioadă au fost efectuate peste 44 de milioane de verificări la persoane fizice și aproximativ 2,5 milioane la persoane juridice.”
Se precizeaza într-un comunicat de presă al M.A.I.
2.Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta
HOTĂRÂRE :
Art.1 – Hotărârea Comitetul Național pentru Situații de Urgență nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, se abrogă.
Art.2 – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
Ministerul Sănătații anunțase, prin ministrul Alexandru Rafila, că din data de 9 martie 2022 intervin o serie de relaxări a restricțiilor, dar, în același timp, se renunță complet la o bună parte dintre restricțiile pandemice (Covid-19).
Principalele relaxări propuse sunt: renunțarea la masca în aer liber, renunțarea la intrarea cu certificat verde în malluri, hoteluri, pensiuni, restaurante, instituții, precum și permisiunea de organizare de evenimente private cu până la 200 de participanți.
3. Și în Dâmbovița, oricine vrea să se bucure este anunțat că s-a revenit la normalitate. Iată anunțul oficial al Consiliului Județean Dâmbovița:
După 2 ani de la izbucnirea pandemiei, viața noastră începe să reintre pe făgașul normal. Adio mască în aer liber și în spații închise, copiii se întorc în școli, iar în ceea ce privește certificatul verde, obligativitatea prezentării acestuia dispare.
Realitatea
Renunțarea la restricțiile perioadei pandemice, în România, dar nu numai, nu are legătură, oricât de paradoxal al părea, cu epidemia de covid-19, ci doar cu mimetismul românesc în materie de tratare a unei crize. Pur și simplu, atâta timp cât la nivel global mai toată lumea a luat decizia de a renunța la restricții (este prea complicată o analiză detaliată a tuturor factorilor ce au determinat o astfel de decizie, dar, în principal, este vorba de rațiuni economice) și România a procedat la fel.
Nu, covid-ul nu a dispărut. După doi ani de încercări, s-a luat decizia că nu se mai poate face nimic în plus, și în ciuda faptului că, la nivel statistic ( număr de îmbolnăviri si decese,) situația este mai complicată decât în perioadele de lockdown chiar s-a ajuns, probabil, la concluzia că de acum înainte fiecare individ trebuie să se ferească singur de consecințele bolii (sunt medicamente, vaccinuri, tratamente aplicate pentru diferitele tulpini ale vrusului etc).Nici nu ar fi existat o altă posibilitate ( situațiile de criză și restricții neputând fi prelungite la nesfârșit).
Renunțarea la restricțiile pandemice, așadar, are puțin spre deloc legătură, în România, cu o așa numită victorie asupra virusului. Iar normalitatea, la care se spune că ne-am întors, este doar un slogan, cu prea puțină legătură cu realitatea. (vezi foto și statistici mai jos. Detalii complete aici)
Normalitatea clamată acum, în mesajele oficiale, este departe de ceea ce oricare dintre români ar putea considera ca proprie definiție a termenului.
- Cu un război la granițe, ce alungă milioane de oameni de la locurile de baștină, din care o bună parte ajunge și în România
- Cu împrumuturi fără precedent, făcute de statul român ( 145 de miliarde de lei doar în prima parte a anului 2022), ce, în plus, se împrumută la niveluri record ale dobânzii, de pe piețele financiare, pentru un stat mebru UE.
- Cu un preț al carburanților ce a ajuns la valori istorice ( chiar de peste 8 lei pentru un litru de benzină)
Cu un indice ROBOR ce a luat-o razna ( acel indice ce determină dobânzile la credite), crescând de 3 ori în doar câteva luni
- Cu prețuri la uilități ce cunosc un ascendent de neimaginat în urmă cu doar câteva luni
Așadar, cu toate acestea la un loc ( n.m.– dar si multe altele), se încearcă, totuși, acreditarea ideii că, din 9 martie 2022, România s-a întors la normalitate. A cui normalitate?
De fapt: Cui prodest? Quid prodest?