De câțiva ani, zona montană a Bucegilor dâmbovițeni este agresată la mijloc de august. Pe platoul Bucegilor, la aproximativ 1600 de metri altitudine, are loc Festivalul Peștera-Padina, un continuator, se spune, al altui festival (Padina Fest), ce a avut loc în perioada 2010-2016, și pe care, se pare, autoritățile publice dâmbovițene l-au considerat un exemplu de urmat. De fapt, ce se petrece în Bucegi este cu totul altceva și nu face parte, nici pe departe, din categoria lucrurilor “de urmat”:

Colaj foto articol Festival P€stera-Padina din august 2022
O zonă cunoscută pentru liniștea de început de lume și aerul curat de munte, ajunge, pe zi ce trece, doar o anexă a urbanului sordid. Din zeci de boxe, în tot arealul, urlă acum muzica, mirosul de mici și de grătare, precum si atmosfera de talcioc, au invadat tot parcul natural. Sute, probabil mii, de persoane vor “răscoli” întreaga zonă, timp de câteva zile, pentru “a se relaxa învățând să protejeze mediul înconjurător”, cu boxele urlând, până în creierii nopții, și cu fumul de grătare agresând toate simțurile vietăților pădurii, ce se mai află prin zonă. Probabil mai lăsând în urmă și câte un semn-două, al trecerii lor, una ce nu trebuie să rămână, nu-i așa, neremarcată de generațiile următoare.
Fragment articol Valahia Media, august 2022 ( click aici pentru articol integral)



Foto: Festivalul Peștera- Padina 2023 ( sursa foto: Centru Județean de Cultură Dâmbovița- facebook)
Respectul față de natură, ecolologia și păstrarea nealterată a mediului înconjurător sunt motto-urile sub care se camuflează toată această șușă pe bani publici. O întâmplare nefericită, mai degrabă, și ce nu are nicio legătură cu toate aceste principii călăuzitoare, invocate chiar de organizatori. De la un an la altul, banii alocați (din bugetul CJ Dâmbovița) sunt mai mulți.

Foto: Alocare bugetară pentru Festivalul Peștera-Padina în 2022 ( 230.000 de lei)

Foto: Alocare bugetară pentru Festivalul Peștera-Padina în 2023 ( 300.000 de lei)
Spre exemplu, în 2022, erau alocați 230.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro, la vremea respectivă), asta pentru ca, în 2023, suma să crească la valoarea de 300.000 de lei (peste 60.000 de euro).

Sursa foto: Facebook/ PSD Dâmbovița
Și pentru că se apropie anul electoral 2024, nu se putea ca “evenimentul” să nu fie și confiscat politic. Social democrații dâmbovițeni anunță, pe pagina oficiala de facebook a partidului, că PSD-ul este cel care a pus la cale așa măreață festivitate pentru popor (vezi foto, mai sus). Chiar și dacă doar prin sugestie, alăturarea siglei de partid ,pe un “carton” cu o fotografie de la eveniment. Așadar, cu banii publici ai județului Dâmbovița, vreo 60.000 de euro, PSD Dâmbovița își face campanie electorală (n.m.- un fel de ” Ia uitați ce vă dăm noi!”). Evident că nu-i trage nimeni de urechi, că doar sunt la putere. Nici nu ar trebui să se mire cineva că nu vor recunoaște greșeala, amestecul politicului cu administrativul, și confuzia voită făcută între banii publici și cei privați, cel puțin în modul de comunicare a unor evenimente, fiind boală brea (și) la social-democrații dâmbovițeni.


Cel mai probabil, cum are balta pește (pentru cine trebuie) Festivalul Peștera-Padina va continua și în anii ce vin, organizatorii nedorind să accepte că un Parc Natural, precum este și zona Padina-Peștera, înseamnă cu totul altceva. Ar trebui , de fapt, să însemne un areal cu adevărat protejat, și nu unul agresat cotidian și, uneori, cu prea plin, prin tot felul de festivaluri de muzică sau evenimente ce nu fac decât să altereze, fonic, fizic, ecologic, dar și în toate felurile imaginabile, acest areal.

În ultimele trei decenii, suprafața de pădure s-a redus considerabil în zona Padina-Peștera. 40 de hectare sunt “pregătite”, acum, în 2023, pentru defrișare, printr-un proiect de “modernizare” a zonei. Iar asta doar la “o primă strigare”. “Este progresul!”, se spune. “Este pentru binele tuturor dâmbovițenilor!. Fals! Cât se poate de fals!
Despre “imobiliarul” din zonă nici nu mai are sens să vorbim. Ursul, ciuta și cocoșul de munte, din zonă, probabil că abia așteptau să fie vecini cu încă vreo 2-3 hoteluri, și acum “ar aplauda” pe rețelele de socializare, dacă ar putea, la Festivalul Padina-Peștera.
Sau poate nu!.
de la nivelul mării pînă, hăt!, la 2544 de metri își face de cap șerpăria politicii românești 🙁
am cunoscut Padina cu vreo 50 de ani în urmă, ne-am făcut grătarul și am răcit berea într-o liniște deplină; o tempora!